1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Uyuz hastalığında artış
Uyuz hastalığında artış

Uyuz hastalığında artış

Uyuz küçük bir akar türü olan Sarcoptesscabei’nin neden olduğu  bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. El, koltuk altı, karın, parmak araları genital bölgede kaşıntı ve döküntüye neden olur

A+A-

Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Dua Cebeci, uyuz hastalığını yorumladı.

Uyuz küçük bir akar türü olan Sarcoptesscabei’nin neden olduğu  bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. El, koltuk altı, karın, parmak araları genital bölgede kaşıntı ve döküntüye neden olur. Dünya genelinde oldukça yaygın halk sağlığı sorunu olan uyuz hijenik koşullarının kötü olduğu bölgelerde daha sık görülür.

 

Uyuz nasıl bulaşır

Uyuz, uyuz parazitinin bulaşmış olduğu kişiden sağlıklı olan başka bir kişiye bulaşır. Yakın temasta bulunmak,cinsel temas, el sıkışmak uyuzun diğer bulaşma yollarıdır. Yayılma ihtimali oldukça fazladır ve salgına yol açabilir. Daha çok hastaneler, huzurevleri, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı veya aynı havluyu paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılır. Uyuz hastalığı, sanılanın aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz.

Uyuzun Belirtileri

Uyuz parazitinin  deri altına yerleşmesi ile ortaya çıkan hastalık; vücudun farklı bölgelerinde kaşıntı, döküntü ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Koltuk altı el bileği karın, parmak araları , genital bölge en sık tutlan alanlardır. Bebek ve çocuklarda tüm vücudu tutabilir.Deride kıvrımlı ya da çizgi şeklinde tüneller meydana getirir. Bu tünellerin üstü deride siyah noktalarla kaplıdır. Hastalığın önemli bir belirtisidir.Şikayetler kaşıntı şeklinde  geceleri yoğun bir  şekilde başlar, hastalık zamanında tedavi edilmediğinde ciltte yaralar ve iltihabi durumlar  oluşturabilir.

 

q1-067.gif

Uyuz Tedavisi

Uyuzdan kurtulmak için uygulanan en yaygın ve en etkili yöntem losyon veya  krem tedavisidir. Hasta yatmadan önce bu kremi, yalnızca parazitin bulunduğu bölgelere değil vücudunun tamamına sürer. Krem özellikle kuru vücuda sürülür ve 8-10 saat kadar vücutta kalması tavsiye edilir. Hasta sabah kalktığında yıkanarak kremden ve ölü parazitlerden vücudunu arındırır.Haftada bir kere gereken dozda uygulanır. Fazlası zarar verebilir.

Hastalık devam ediyorsa tedaviye devam edilir. Bu yöntemde kullanılan ilaçların yanma şeklinde yan etkisi olacağından,tedaviye ek olarak nemlendirici de eklenir. Bütün aile bireyleri tedavi edilmelidir. Hatta uyuz hastası olan bir kişiyle yakın teması olanlarda tedaviye dahil edilmelidir. Herkes tedavi edilmediği takdirde hastalığın kontrol altına alınması çok zordur. Ayrıca hastanın bütün eşyaları yıkanmalıdır.

Uyuzdan Korunmanın Yolları

Uyuz hastalarının yatak, örtü, kıyafet gibi bütün eşyaları başkaları tarafından kullanılmamalıdır. Hastanın bütün eşyaları kaynar suda yıkanmalı ve sıcak ütü ile ütülenmelidir.En önemlisi uyuzlu kişilerle yakın temastan kaçınmak gerekir.Yakınında uyuz hastası olan kişilerin de tedavi olması gerekir. Evde yıkanması zor olan eşyaların ilaçlanması gerekir. Okul, yurt gibi bir arada bulunulan ortamlarda hasta buradan uzaklaştırılmalıdır. Bütün kıyafetler banyodan sonra değiştirilmelidir.Tedavi iki kere tekrar edildikten sonra hala geçmiyorsa tekrar tedaviye başlamadan önce dermatoloji, uzmanına başvurulmalıdır.

Bu haber toplam 135965 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler