Vatandaş ‘Ortak Metini’ değerlendirdi
Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatacak olan ‘Ortak Metin’ konusunda, tarafların uzlaşması konusunda, vatandaşların nabzını tuttuk.
“OLUMLU BİR ADIM”
YENİDÜZEN’e görüş veren vatandaşlar, ‘Ortak Metin’ hakkında, “çözüm süreci adına olumlu bir adım” yorumunda bulunurken; anlaşma konusunda ise umutlanmak için erken olduğu düşüncesini ortaya koydu.
Tanju KONURALP
Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatacak olan ‘Ortak Metin’ konusundaki uzlaşı vatandaşı memnun etti, “çözüm süreci adına olumlu bir adım” denildi.
Sorularımızı yanıtlayan Lefkoşa sakinleri, ‘Ortak Metinin’ çözüm süreci öncesinde atılan oldukça önemli bir adım olduğu düşüncesini belirtirken; bir an önce çözümün gerçekleşmesi dileklerini kaydetti. ‘Ortak Metin’ konusunun, 2003 Annan Planı döneminde yakalanan heyecanın, tekrar yaşanmasına öncü olabileceği yönünde yorumda bulunan vatandaş, yinede süreç için umutlanmanın erken olduğu kanısını ortaya koydu.
Vatandaş ne dedi?
Nilhan Tayfunlu: Doğru adımlar atılmalı
Ortak metin konusunda bir netlik kazanılmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Eroğlu, konu ile ilgili henüz dün (önceki gün) bir açıklama gerçekleştirdi. 1974 yılı itibarı ile ülkede, oldukça etken olan bir belirsizlik söz konusudur. Belirsizlik insan hayatındaki en kötü durum olarak nitelendirilir. Bu belirsizliğin artık ortadan kalkmasını ve bir şekil bulmasını istiyoruz. Ancak; bu belirsizliğin ortadan kaldırılması adına da, doğru adımlar atılmalı ve akıllıca kararlar verilmelidir. Umarız, temennilerimiz doğrultusunda hareket edilir ve uzun yıllardır süren bu bekleyiş bir son bulur.
Hakkı Şeyh: Heyecan yakalandı
2003 yılında, Annan Planı’nın gündeme gelmesinden bu güne, geçen 10 yıllık süre zarfında, ilk kez çözüm adına bu denli bir metin gündeme taşındı. Çözüm konusunda yıllarıdır umudunu kaybeden Kıbrıs Türk toplumu, bu metinle tekrardan bir heyecan yakaladı. Umarız bu adımla birlikte, en kısa zamanda çözümün de gerçekleşir ve yıllarıdır süren bu karanlık günler son bulur.
Mehmet Sebep: Dönüşüm havası yakalandı
İki toplum liderinin ortak metin üzerinde mutabakata vardıklarını dile getirmeleri, oldukça önemli bir adım olarak algılanmalıdır. Uzun yıllardır süren çözümsüzlük süreci içerisinde, bir dönüşüm havansın yakalandığına inanıyorum. Ortaya çıkan bir sayfalık bu metin, kesinlikle küçümsenmemelidir. Ben şahsen bu adımın arkasının geleceğine inanıyorum. Ortak metinin iki tarafça da uygun görülmesi, yıllardır süre gelen ciddi sorunların aşılmaya başlandığının da bir işareti olarak algılanmalıdır.
Önder Pozan: Önemli bir adım
Ortak metin konusu, çözüm sürecinin başlangıcı açısından önemli bir adımdır. Ancak, Güney basınından takip ettiğimiz üzere, metnin kabul edilmesi halinde, hükümet ortağı olan muhalefet kesimin, istifasının söz konusu olduğuna dair bir haber okudum. Eğer bu gerçekleşirse, müzakere süreci başlamadan, yine bitecektir. Umarım böyle bir durum yaşanmaz ve bu sorun artık çözülür çünkü gereğinden fazla uzamıştır.
Ahmet Yıldırım: Olumlu adım olacağına inanmıyorum
1974 yılı itibarı ile bahsi geçen çözüm süreci, sürekli gündemdeki bir konudur. Ben bu seferde, çözüm adına olumlu bir adım atılacağına inanmıyorum. Olması yönünde ise burada uzun zamandır yaşayan Türkiye vatandaşlarının akıbeti hakkında, düşüncelerim var.
Necdet Kırgın: Türkiye’nin garantörlüğü…
Ortak metin veya herhangi bir müzakere süreci içerisinde, Türkiye’nin garantörlüğü ve egemenliğimizin söz konusu olmaması halinde, hiçbir anlaşma kabul edilmemelidir. Benim için temel gerçek bir çözüm içerisinde bu iki madde kesinlikle yer almalıdır. Ülkede barış bana göre zaten var olan bir durumdur. Bir konuda da anlayamadığım savunular mevcuttur. Ülkedeki sendika üyeleri ve sol kesim, Filistin ve Kosova gibi egemenlik savaşı verenlerin yanındayken; neden buradaki egemenliğimizi bir anda teslim etmek niyetindedirler, buna anlam veremiyorum.
Barış Tilki: Hayırlı adımlar
Annan Planı döneminde Kuzey Kıbrıs halkı, referanduma evet diyerek, anlaşma isteğini ortaya koymuştur. Ancak bu cevaba rağmen, ambargolar altında ezilmeye mahkum bırakılmıştır. Bu nedenle, bu süreçte de bir barışın sağlanacağına inanmıyorum. Ülkemiz için hayırlı adımların atılmasını elbette istiyorum ancak; Türkiye garantörlüğü ve egemenlikten taviz verilmesi halinde, bunun olabileceğine inanmıyorum.
Ali Palmer: 40 yıllık kısır döngü son bulsun
Tarafların ortak metni konusu, kağıt üzerine yazılmış ifadelerdir. Bunun farklı örnekleri de sunulabilir. Burada bizlerin artık kağıt üzerindeki laflar ve sözlerden bunaldığı aşikardır. Kağıtta mı anlaşılır, el mi sıkışılır bilemem ama artık, bir çözümün olması ve kırk yıllık bu kısır döngünün son bulması temennimizdir.
Pembe Birkin: İnancım yok
Ben 1974 doğumluyum. Doğduğum gün itibarı ile ülkede bir barış süreci yaşandığı konuşulup duruyor. Ancak hiçbir zaman, somut bir adım atıldığına şahit olamadım. Bu nedenle, ortak metinle başlayan bu süreçte de bir şeylerin olabileceğine karşı inancım yoktur. Her ne kadar çözümün tek kurtuluşumuz olduğuna inansam da…
Fatma Zeybek: Umudu tükettiler
İçimizde sürekli bir çözüm umudu vardı. Ancak maalesef siyasi kesimler, geçen yıllar içerisinde bu umudu tükettiler. Bu gün bahsettiğim umut hakkında, yalnızca mucize kelimesini kullanabilirim. Bir mucizenin gerekleşmesi dışında, ortak metinle başlayan bu sürecinde bir sonuç verebileceğini düşünmüyorum.