1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Vicdani ret kararının detaylarını açıklıyoruz
Vicdani ret kararının detaylarını açıklıyoruz

Vicdani ret kararının detaylarını açıklıyoruz

Askeri Mahkemede okunan vicdani ret kararının detaylarını açıklıyoruz

A+A-

YENİDÜZEN, vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun Askeri Mahkemede okunan kararın detaylarına ulaştı. Söz konusu kararda 2014 yılında verilen Askeri Yargıtay kararına atıfta bulunuluyor, vicdani ret konusunda yasal bir düzenleme olmadığına işaret ediliyor: “KKTC’de vicdani redde dair düzenleme yok”

Devrim DEMİR

YENİDÜZEN, seferberlik çağrısına uymayarak aleyhine getirilen dört ayrı davadan suçlu bulunarak mahkûm edilen Halil Karapaşaoğlu’nun mahkûmiyeti ile ilgili okunan kararın detaylarına ulaştı.

Kararda, 1980 sayılı Seferberlik Yasası’nda seferberlik çağrısına uymayan bir kişinin suç olduğu açıklanırken, suçu ilk kez işleyen biri asgari ücretin dörtte biri kadar, bu suçu ısrar ve tekrar eden biri asgari ücretin ikide biri kadar para cezası kesilmekte olduğuna işaret ediliyor.

Karara göre; sabit para cezaları tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmediği takdirde, yasal işlem başlatılarak, Güvenlik Kuvvetleri Mahkemesinde yargılanmaları sağlanıyor.

 

Kararın detayında “Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay içtihadı göz önünde bulundurulduğunda yasal değişiklik yapılmadığı sürece mahkeme mevzuatı aynen uygulayabilir, sanığı cezalandırabilir”  

 

“Para veya 1 yıla kadar hapislik verilebilir”

Kararda şöyle deniliyor; “30 günlük sürede sabit para cezasını ödemeyen kişilere bir asgari ücret kadar para cezası veya bir yıla kadar hapis cezası veya her iki cezayı birde verebilir” şeklinde açıklanmakta…”

Askeri Mahkeme kararında  ülkede vicdani ret hakkı var olup olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesi'nde ne yazdığına işaret edilirken şunlar aktarılıyor:

 “Ne 59/2000 sayılı Askerlik Yasası’nda ne de başka bir yasada inançları askerlik hizmeti ile çatışanların, askerlik hizmetinden muaf tutulmalarına açık bir düzenleme vardır.” 

Aynı kararın devamında şu hususa dikkat çekilmiştir:

“Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin önerdiği gibi, askeri hizmet yerine sivil kamu hizmeti yapılmasına olanak tanıyan bir düzenlemeye iç hukukta yer verilmesi, tamamı ile yasa koyucunun yani yasama organının değerlendirme ve takdirindedir. Bu noktada ‘Yurt ödevini’  silahlı kuvvetlerle ilişkilendiren Anayasa’nın 74. Maddesi de dikkate alınmalıdır.”

 

 “Vicdani ret ile ilgili statünün yaratılabilmesi için üye ülkelerin, iç hukuklarında yapacakları bir düzenlenme ile mümkün olabilmekte.”

 

Askeri Yargıtay: Vicdani ret ile ilgili bir statü yaratılabilmesi için düzenleme yapılmalı 

Güvenlik Kuvvetleri Yargıtay’ı tarafından 2014 yılında verilen Askeri Yargıtay kararında ise şu hususlar vurgulandı:

“Görülebileceği gibi vicdani ret ile ilgili bir statünün yaratılabilmesi içi üye ülkelerin iç hukuklarında yapacakları bir düzenleme ile mümkün olabilmekte. Bu takdirde ancak bu statüde olduklarını iddia edenler, bu statüye müracaat edebileceklerdir.

KKTC’de vicdani redde dair herhangi bir düzenleme mevut değildir. Böyle bir düzenlemeyi, ihdas eden mevzuat olmadığı için de sanığın vicdani redde ilişkin iddialarını inceleyip sonuca ulaştırmak mümkün değildir.”

İlgili yasada Anayasa Mahkemesi ve Askeri Yargıtay içtihadı göz önünde bulundurulduğunda, yasal değişiklik yapılmadığı sürece mahkeme ilgili mevzuatı uygulayarak sanığı cezalandırmakla yükümlüdür.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190105105741.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 4238 defa okunmuştur
İlgili Haberler