Vücut Geliştirme sporunda ünü adanın dışına çıkmış bir sporcu Sami Hamidi
Vücut Geliştirme sporunda ünü adanın dışına çıkmış bir sporcu Sami Hamidi
Haldun Oktay
Son yıllarda ülkemizde Vücut Geliştirme sporunda ön plana çıkmış bir isim Sami Hamidi. Avrupa ve Türkiye Vücut Geliştirme şampiyonalarında önemli başarılara imza attı, birincilikler elde etti. Sami Hamidi 1990 yılında Lefkoşa’da doğdu. Spor hayatına 4 yaşında tekvando ile başlayan Hamidi, 10 yaşında basketbol ile tanıştı ve 18 yaşına kadar aktif basketbol oynayarak birçok kez ligin en değerli oyuncusu ünvanına layık görüldü. Atletizm sporu ile de ilgilenen Hamidi, yüksek atlama branşında 2007 yılında Avrupa üçüncülüğü kazandı. Üniversite yıllarında Hacettepe Üniversitesi Red Deers Amerikan Futbolu Takımı’nda ‘TE’ olarak görev aldı ve takımının 2009-10 sezonunda üniversiteler arası Türkiye şampiyonluğunda yer aldı. Spor kariyerinin yanında müzikle de ilgilenen Sami Hamidi üniversite yıllarında Ayfilon grubunda solist olarak görev alırken, 2010 yılında katıldığı güzellik yarışmasında birinci oldu ve modelliğe giriş yaptı. 2011 yılında Grup Rast'a ait Çapkın adlı parçanın klibinde başrol oyuncusu olarak yer aldı.
AVRUPA VE TÜRKİYE’DE ÖNEMLİ BAŞARILAR
Ortaokul ve lise yıllarında atletizm ve basketbolda başarılar elde ederken şimdi farklı bir spor dalı olan vücut geliştirme sporuna nasıl yönlendiğinin sorulması üzerine Sami Hamidi, bu spora yönelmek için özel bir çaba sarf etmediğini ve kendini bir anda vücut geliştirme sporu içinde bulduğunu söyledi. Atletizm yaparken ve basketbol oynarken bulunduğu fizikten daha iri ve güçlü olmak istediğini söyleyen Hamidi, NBA ve idol atletlerin fiziklerine özendiğini belirtti. O zamanlarda yaptığı kuvvet antrenmanlarının kendisine keyif verdiğini ancak hiç vücut geliştirme isteği olmadığını, üniversitede Amerikan Futbolu oynadığı dönemde vücut geliştirmeye olan ilgisinin arttığını dile getirdi. Amerikan Futbolu’nda 2 yıl Türkiye şampiyonu olurken 2010 yılında fizik olarak da geliştiğini söyleyen Hamidi, keyif aldığı için bu sporun üzerine gittiğini söyledi. 2013 yılında Ankara’da supplement alışverişi yaptığı Mehmet Ertürk’ün dükkanında otururken bir yarışmaya girmesi gerektiği ve okulu bitirdikten sonra kendisi için iyi reklam olacağını söylediğini aktaran Hamidi, ilk yarışmasına aynı yıl katılıp şampiyon olduğunu söyledi. Kendisini yetiştiren Polat Yücel ile yollarının kesiştiğini anlatan Hamidi, Yücel’in kendisini Türkiye ve Avrupa Şampiyonası’na hazırladığını ve bu yarışmalarda da şampiyon olarak 1 yılda 3 yarışma kazandığını dile getirdi. Başarılarının ardından da kendisini geliştirmeye devam ettiğini söyleyen Hamidi, “Sanırım ölene kadar bu sporu yapacağım” dedi.
“GENÇ ARKADAŞLAR DOPİNG TUZAĞINA DÜŞMEMELİ”
Geçtiğimiz yıl Türkiye Şampiyonası’na katılma sebebinin Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu’nun doping testi yapacak olması olduğunu söyleyen Hamidi şunları belirtti:
“Benim bu spordaki bakış açım diğer sporculardan ve eğitimcilerden biraz daha farklı. Bu yarışmada beni takip eden binlerce genç arkadaşıma bu sporun nereye kadar doğal yapılabileceğini ispat etmek, onların doping tuzağına düşmelerini bir nebze olsun azaltmaktı. Bunu da doping testlerine gırerek, orada fotoğraf çekerek yapmayı başardım. Tabii ki bu konuda herkesi inandıramazsınız. Benim de öyle bir çabam yok zaten. Beni örnek alan takip eden dostlarım bana güvenerek benimle birlikte yola devam eder. Beğenmeyen bu yazıyı okurken bile arkamızdan küfreder, yapacak birşey yok. Herkese saygı duymak lazım”
“YAŞAM TARZINIZ SOSYAL HAYATINIZI ETKİLEMEMELİ”
Beslenme planını kendisinin hazırladığını söyleyen Hamidi, “Ne kadar kaliteli yemek tüketirseniz tüketin sıkı bir antrenman yapmazsanız sonuç görmezsiniz” dedi. Hamidi, “Aynı şekilde bunun tam tersi de sıkı bir antrenman yapıp iyi beslenmezseniz yine sonuç alamazsınız” şeklinde konuştu. Vücut Geliştirme sporunu yaşam tarzı olarak kabul edilmesi halinde sosyal hayatta geriye kalan tüm aktivitelere de adapte etmenin kolay olduğunu savunan Hamidi, rahat olunması gerektiğini söyledi. Hamidi “Rahat olun derken gidin şekerli tatlılar, pastalar, börekler, ziyafetler verin demiyorum. Sadece ortama ayak uyduracak alternatifler üretin ve mutlu olun yeter. Çevrenizdeki insanların sizi desteklemesini istiyorsanız bencil olmamalı, kendi işinizi kendiniz görmeli, dünyanın sizin etrafınızda dönmediğini bilmeli ve bu işi kendiniz için yaptığınızın farkında olmalısınız. Yaşam tarzınız sosyal hayatınızı etkilemeli” diye konuştu. Vücut Geliştirme sporuna herkesin başlayabileceğini ancak günün sonunda yıldız bir sporcu olunmasının kişinin genetik yapısı, özverisi, disiplini, yaşam kalitesi, bilgisi, antrenörü gibi faktörlere bağlı olduğunu söyleyen Hamidi, hedeflerinin sorulması üzerine “Hedeflerimi burada söylemek yerine başarıp sizlere göstermeyi tercih ederim. Çok konuşmak yerine, üretmeyi sevenlerdenim” diyerek sözlerini sonlandırdı.