Yabancı gazetecilere Türkiye yasağı
ABD’li gazeteci David Lepeska, Pazartesi günü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye girerken durdurularak Türkiye’ye girişi sakıncalı kişiler arasında olduğu belirtildi ve geri gönderildi.
ABD’li gazeteci David Lepeska, Pazartesi günü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye girerken durdurularak Türkiye’ye girişi sakıncalı kişiler arasında olduğu belirtildi ve geri gönderildi.
Kendisine, gümrük polisinin verdiği "Kabul edilemez yolcu bilgilendirme formu" dışında resmi bir açıklama yapılmadı.
Atlantic, Al Jazeera, Foreign Affairs gibi basın kuruluşlarına ve Dünya Bankası’na haber yapan Lapeska, son bir haftada Türkiye’ye girişine izin verilmeyen ya da sınır dışı edilen 4. gazeteci.
Alman devlet televizyonu ARD muhabiri Volker Schwenck’in geçen hafta benzer şekilde Türkiye’ye girişine izin verilmemesinin ardından hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yapmış, Schwenck’in Türkiye’de gazetecilik yapma izninin olmadığı ve kararın güvenlik nedeniyle alındığını söylemişti.
Türkiye'den sınır dışı edilen yabancı gazeteciler:
• 25 Nisan 2016: ABD'li gazeteci David Lapeska Atatürk Havalimanı'ndan geri çevrilerek Chicago'ya gönderildi. Lapeska Dünay Bankası'na da gazetecilik yaptığından ötürü Türkiye'de "yabancı misyon" vizesiyle ikamet ediyor ve çalışıyordu. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili Lepeska’nın basın kartı olmadığını ve herhangi bir basın kuruluşunda istihdam edilmediğini gerekçe göstererek, "Uygun hukuki kanalları kullanan kişiler böyle sorunlar yaşamıyor" dedi ve olayın basın "yasal prosedür" kaynaklı olduğunu savundu.
• 23 Nisan 2016: Yunan foto muhabir Giorgos Moutafis, Türkiye üzerinden Libya'ya geçmek için İstanbul'a geldi, ancak Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Moutafis, isminin bir listeye alındığını öğrendiğini belirterek, "Pasaport kontrolü sırasında emniyet yetkilisi, Türkiye’ye girişimin yasak olduğunu söyledi. Neden listeye adımın alındığıyla ilgili kimse bana bilgi vermedi" dedi.
• 19 Nisan 2016: TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili hiciv içeren klibi yayınlanan Alman Devlet Televizyonu ARD'nin muhabiri Volker Schwenck'in Türkiye'ye girişine izin verilmedi. Schwenck Suriyeli mültecilerle ilgili haber yapmak üzere Türkiye'ye girmek istemişti.
• 19 Nisan 2016: Rus devlet haber ajansı Sputnik'in Türkiye yayınlarının Genel Müdürü Tural Kerimov Türkiye'ye alınmadı.
• 17 Mart 2016: Almanya'nın önde gelen haber dergilerinden Spiegel Online’ın Türkiye muhabiri Hassain Kazim, akreditasyonu uzatılmadığı için Türkiye'den ayrılmak zorunda kaldı.
• 9 Şubat 2016: Norveç'te yayınlanan Aftenposten gazetesi, İstanbul muhabirleriSilje Ronning Kampesaeter'in nişanlısı Kürt olduğu gerekçesiyle Türkiye'de basın kartı alamadığını ve 'ülkeden kovulduğunu' söyledi.
• 9 Eylül 2015: Hollandalı Gazeteci Frederike Geerdink, Hakkariİ’nin Yüksekova İlçesi’nde canlı kalkan eylemine katıldığı için gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edildi.
bbctürkçe