YAĞ YAKARKEN YAĞ YAPMAYIN!
YAĞ YAKARKEN YAĞ YAPMAYIN!
Dilara Topcan
‘X besin yağ yakıyormuş’ gibi söylemleri sıkça duyar ve koşarak o besini tüketmeye başlayıp mucizevi bir şekilde zayıflamayı bekleriz… Evet bazı besinler yağ yakımına destek sağlayabiliyor fakat çoğu zaman gereğinden fazla tüketimleri ise ‘yağ yapımı’ ile sonuçlanabiliyor…
MESELA “GÜNDE BİR AVUÇ BADEM TÜKETİN” MESELESİ…
Bazen ezbere söylemleri gerek işin uzmanlarından gerekse işin uzmanı dahi olmayanlar tarafından bile duyabiliyoruz. Örneğin günde şu kadar şundan tüketin gibi…
Mesela günde bir avuç badem tüketmenin sağlığa iyi geldiğinden bilimsel olarak bahsedebiliriz ama bir avuç bademin yağ grubuna mensup bir besin olduğunu ve kalori miktarının da yüksek olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Aksi takdirde bu öneri doğrultusunda kendisine iyi geleceğine inanarak günde bir avuç badem tüketmeye başlayan bir kişinin aynı gün içerisinde belki de gereğinden fazla miktarlarda tüketiyor olduğu diğer yağ grubuna ait besinleri (zeytin, zeytinyağı, kızartmalar, et ürünleri, süt ürünleri gibi) gözardı etmiş oluruz. Bunun sonucunda da bu öneriyi uygulayan birey belki de günlük gereksinim duyduğu yağ tüketim miktarını da büyük ölçüde aşma riskiyle karşı karşıya kalmış olur… Kısacası bu genel öneri doğrultusunda birey belki de sağlıklı bir örüntü izlediğini düşünerek yanılgıya düşecek ve günlük alması gereken kalori miktarının çok daha üzerinde bir kalori alımı gerçekleştirerek kilolanıp sağlığını da riske atma durumuyla karşı karşıya kalacaktır…
Bu nedenle lütfen duyduğunuz önerilerin size uygun olup olmadığını sorgulamadan bu önerileri ezbere bir şekilde uygulamamaya çalışın. Özetle öncelikli olarak lütfen diyetisyeninize danışıp size özel doğru besin tüketim miktarlarını öğrenerek hareket etmeye bakın…
ÖRNEĞİN SÜT GİBİ KALSİYUM İÇEREN GIDALAR YAĞ YAKIMINA YARDIMCIDIR, AMA…
Evet süt, yoğurt, ayran, kefir gibi değerli yiyecekler de içeriklerinde bulunan kalsiyum mineralinden ötürü yağ yakımına destek sağlayan besinler arasında yer almaktadırlar. Yalnız bu besinlerin de birer ‘enerji içeriği’ olduğu da kesinlikle unutulmamalıdır. Yani sınırsız ve hesapsızca tüketilen yağ yakımına yardımcı herhangi bir besin de ekstra kalori alımına neden olarak tam tersine yağ yapımına destek sağlayabilir… Bu nedenle her zaman için bireyin kendi vücut kompozisyonunu ve gerek duyacağı tüketim miktarlarını diyetisyeni aracılığıyla öğrenerek uygulaması en sağlıklısıdır…
GÖBEK YAĞLARINI ERİTMEYE DESTEK SAĞLAYAN BESİNLER AYNI ZAMANDA SİZİ ‘GÖBEKLENDİREBİLİR’!
Kısacası her şeyin fazlası gerçekten fayda yerine zarar getirebilir. Bu sebeple yağ kaybetme konusunda da daha fazla doğru bilince sahip olmamızın önemi büyüktür. Her zaman için önerilen bilgilerin kişiye özgü olması gerektiği de kesinlikle unutulmamalıdır.
‘ENERJİ DENGESİ’NİN ÖNEMİ…
Kilo vermenin basit tanımı alınan enerjinin harcanan enerjiden az olmasıyla ilgilidir… Yani gün boyunca ister sağlıklı ister sağlıksız besinlerden kalori alın, eğer aldığınız kalori harcadığınız kaloriden fazlaysa yine yağlanırsınız ve kilo sonucu çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi de artırmış olursunuz. Tabii bu noktada sağlıklı beslenerek yağlananlardansanız sağlıksız beslenerek yağlananlara nazaran daha sağlıklı olacaksınızdır ama günün sonunda yine kilo problemiyle karşı karşıya kalabileceğiniz için yine de dikkat etmenizde kesinlikle fayda vardır…
Tabii ki kilo kaybı bu kadar basitçe açıklanabilirken sağlıklı kilo kaybı adına yalnızca enerji dengelerini ayarlamak kesinlikle yeterli değildir… İşte bu noktada da diyetisyen devreye girmeli ve en uygun şekilde bireyin total sağlığını zedelemeyerek hatta sağlığına sağlık katarak fazla yağlarından bireyi kurtarabilmelidir.
SU HARİÇ HER BESİN ‘ENERJİ’ İÇERİR, SEBZELER DE DAHİL…
Evet sebzelerden tutun da en şekerli tatlılara kadar su haricinde her şeyin bir enerji yani kalori değeri vardır. Diyetteyken genellikle salataya ya da salata yapılabilecek bazı sebzelere (domates, salatalık, biber gibi) ‘serbest tüketime uygun besinler’ arasında yer veririz. Yalnız bunu söylerken salata yapımında kullandığımız sebze alternatiflerinin ‘kalorisiz’ olduklarını ima etmeyiz. Salataya katılan sebzelerin de az da olsa enerji içerikleri mevcuttur. Yalnızca midemizin ana yemeklerle birlikte belli bir miktarda salatayı kabul edebileceği ve bu miktarın da kalori alımımızı ciddi manada negatif yönde etkilemeyeceğinden ötürü salataları yağsız olarak serbestler kategorisine dahil ederiz… Yani salatayı da tüketirken mantıki çerçevede ölçülü olmakta fayda var…
Kısacası eğer salataları kocaman kocaman kaselerde tüketiyorsanız bu durumun diyet süreciniz üzerinde negatif etki yaratabileceğini de bilmelisiniz… Tabii bu durum özellikle metabolizma hızı yavaş olanlar ve daha ziyade kadınlar için geçerli olabilecek bir faktör. Bu noktada size özel ve daha sağlıklı bilgi için diyetisyeninize danışmanızda kesinlikle fayda vardır…
DİYETTEYKEN AŞIRI SPOR YAPMAK DA ZARAR GETİREBİLİR…
Aşırı spor yapmak da diyetteyken bize bir şey kazandırmayabilir, hatta kaybettire de bilir… Bu sebeple her şeyin dozunda yapılması gerektiğini unutmamakta fayda var. Örneğin hastalandığınız zaman doktorunuz size ilaç yazıyor ama o ilacı belli bir müddet süresince belirli miktarlarda içiyorsunuz değil mi? Yani ‘hepsini birden içip hemen iyileşeyim’ diye bir düşünce içerisine girmiyorsunuzdur. Aksine böyle bir şey yapmanız size fayda yerine zarar getiren bir sonuç ortaya çıkaracaktır…
İşte spor meselesinde de durum budur. Sporun da fazlası bireyin iştah kontrolünü sağlayamamasına, spora karşı yetersiz kalabilecek diyet kombinasyonu sonucunda kas yıkımına, aşırı yorgunluk sonucu bağışıklık sisteminin de etkilenip bireyin hastalıklara daha yatkın bir hale gelmesine de yol açabilir. Ayrıca diyette kas kaybı da metabolizma hızını yavaşlatarak yağlanma riskini de artıracaktır. Bu sebeple yapılacak spor ve miktarı da diyet süresince dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.
Kısacası yine her şey dengede güzel ve dengede faydalı…
Hepimize güzelliklerle ve sağlıkla dolu bir gün diliyorum…