1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Yan Haklar ile Çalışan Bağlılığı Nasıl Artırılır?
Yan Haklar ile Çalışan Bağlılığı Nasıl Artırılır?

Yan Haklar ile Çalışan Bağlılığı Nasıl Artırılır?

Bir şirketin başarısında sunduğu ürünlerin veya hizmetlerin kalitesinin yanı sıra farklı dinamiklerin de rolü vardır.

A+A-

YENIDUZEN ADVERTORIAL

Bir şirketin başarısında sunduğu ürünlerin veya hizmetlerin kalitesinin yanı sıra farklı dinamiklerin de rolü vardır. Özellikle çalışanlar işletmelerin başarısında oldukça önemli rol oynar. Bunun için çalışanların şirkete olan bağlılığı oldukça mühim bir konu. Zira çalışanların iş yaşamında mutsuz olması performanslarını doğrudan etkiler. İşte bunun için şirketlerin çalışan bağlılığını artırmaya yönelik stratejiler oluşturması gerekir. Yan haklar çalışan bağlılığını artırmaya yönelik etkin bir yol. Çalışan motivasyonunu önemseyen şirketler için yan haklara dair tüm bilgiler yazımızda. 

Yan Haklar Nedir?

Yan haklar, çalışanlara temel maaş dışında sunulan ek faydalardır. Çalışanlara daha iyi bir hayat kalitesi sunmak için şirketler tarafından sunulan yan haklar çalışma motivasyonunda etkin rol oynar. Çünkü bir şirketin çalışanlarının hayat kalitesini düşünmesi ve etkili adımlar atması çalışanlar tarafından da olumlu karşılanır. Çalışanlar iş yerinin sunduğu hayat kalitesiyle iş dünyasında daha güçlü performans sunar. Bundan dolayı yan hakların çalışan bağlılığını sağlayabildiğini söylemek mümkündür. Çalışan sadakatini ve mutluluğunu güçlendirmek için birçok farklı yan hak sunulabilir. Şirketlerin verimli bir çalışma ortamı genel olarak sunduğu yan haklar şunlardır:

  • Sağlık Sigortası
  • Esnek Çalışma Saatleri
  • Şirket Hediyeleri
  • Eğitimler
  • Şirket Etkinlikleri

Tüm bunlara ek olarak çalışanların yaşamlarına dokunmak için farklı yan haklar da düşünülebilir. Spor salonu üyeliği, ebeveyn desteği ve tatil çeki gibi yan haklar da çalışanların yaşam kalitesini yükseltebilir. Eğer yan hak seçimi çalışana bırakılmak isteniyorsa dijital hediye kartı gibi seçenekler daha mantıklı olacaktır. Çalışanlar bu tür seçim özgürlüğü sunan yan haklar sayesinde diledikleri ihtiyaçlarını karşılayabilir. 

Yan Haklar Nasıl Belirlenmelidir?

Yan hakların çalışan bağlılığını artırabilmesi için doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Bunun için şirketlerin yan hak politikalarından çalışanların ihtiyaçlarını anlaması oldukça önemlidir. Bu noktada anketler ve geri bildirimlerle çalışanların ihtiyaçları belirlenebilir. Genel bir analiz sonrasında öne çıkan faktörlere yönelik yan haklar sunulabilir. Buna ek olarak yan hakları belirlerken şirket bütçesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü yan hakların bilinçsizce hazırlanması bütçe açıklarına neden olabilir. Vergi avantajı, muhasebe kolaylığı ve dijital yönetim imkanı sunan bir yan hak hizmetlerinden faydalanarak bütçe yönetimi kolaylaştırılabilir. 

Yan Haklar İle Çalışan Bağlılığını Artırmanın Yolları

Çalışanların ihtiyaçlarına ve hayat kalitelerini artırmaya yönelik hazırlanan yan haklar ile iş verimliliğini artırmak mümkün. Ancak doğru iletişim ve sürekli iyileştirme gibi unsurlara dikkat etmek kaydıyla. Yan haklar konusunda çalışanların yeterince bilgilendirilmemesi, beklenen motivasyonun sağlanamamasına neden olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için çalışanların yan haklar konusunda özenli bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Ayrıca yan hakların değerlendirme sürecinde çalışanların geri bildirimleri alınmalıdır. Çünkü çalışan ihtiyaçları zaman içerisinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle yan hakların düzenli olarak gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi de iş verimliliği açısından mühimdir. 



 

Bu haber toplam 866 defa okunmuştur