1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. YAŞ İLERLEDİKÇE NASIL BESLENMELİ?
YAŞ İLERLEDİKÇE NASIL BESLENMELİ?

YAŞ İLERLEDİKÇE NASIL BESLENMELİ?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte hastalık risklerine karşı vücudu daha dirençli kılabilmek adına posa, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalarla beslenmenin önemi daha fazla öne çıkıyor.

A+A-

Dilara Topcan

Yaş almak güzel ama yaş alırken mevcut sağlığı koruyup geliştirebilmek adına bir nebze daha fazla dikkatli/özenli olmak gerekiyor. Yaş almanın vücut kombinasyonunda birçok değişime neden olmasıyla birlikte yaş ilerledikçe kilolanma riski de ne yazık ki artıyor. Bunun yanısıra çeşitli rahatsızlıklar da yaşlandıkça karşılaşılabilen durumlar arasında yer alıyor. Peki daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde yaşlanabilmek adına neler yapmalı dersiniz? Gelin kısaca inceleyelim…

METABOLİZMA YAVAŞLIYOR, KİLOLANMA RİSKİ ARTIYOR

Yaşımız ilerledikçe metabolizma hızımızda da bir düşüş gerçekleşiyor ve bu durum neticesinde de ne yazık ki kilolanma riskimiz bir hayli artıyor. Eğer siz de bu konuyla ilgili bir bocalama içerisindeyseniz öncelikli olarak bir diyetisyene danışmanızı önerebiliriz. Böylelikle hem metabolizma hızınızın durumunu öğrenme şansına sahip olur hem de bu süreçte yağlanma riskinizi azaltabilmek adına ne gibi bir beslenme programı uygulayabileceğiniz konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz.

ERKEKLER Mİ YOKSA KADINLAR MI DAHA ŞANSLI?

Erkekler kadınlara nazaran daha fazla kas kütlesine sahip olmalarından ötürü daha hızlı bir metabolizmaya sahipler. Yani metabolizma hızı konusunda kadınlardan daha şanslı olduklarını söyleyebiliriz. Bu durumda erkeklerin kilo kazanma hızları kadınlara nazaran daha yavaşken kilo kaybetme hızları ise daha hızlı olabiliyor. Yaş ilerledikçe hem kadınlarda hem de erkeklerte total kas yoğunluğunda azalma gözlemlense dahi erkekler kilo kaybı konusunda ileri yaşlarda da kadınlara nazaran daha şanslılar.

‘GÖBEK’ KALBE DE ZARAR!

Özellikle ülkemizde kalp rahatsızlıklarına çok sık rastlıyoruz. Bilindiği üzere bel çevresindeki yağlanma  da kalp sağlığını riske atan en önemli faktörlerden bir tanesi.  Yaş ilerledikçe bel çevresindeki yağlanmada da bir artış gözlemlendiğinden ileri yaşlarda bu bölgedeki yağlanmadan kaynaklanabilen çeşitli hastalıklarla karşılaşma riski de bir hayli artabiliyor (kalp damar hastalıklarının yanısıra diyabet ve kanser gibi hastalıkların gelişiminde de bu bölgedeki yağlanma ciddi rol oynuyor). Bu yüzden özellikle ileri yaşlarda da karın içi yağlanmanın önüne geçmekte fayda var.

İŞİN SIRRI ‘KAS’TA GİZLİ

Erkeklerde kas kütlesinin kadınlara nazaran daha fazla olmasından ötürü metabolizma hızı konusunda daha avantajlı olduklarını öğrendiğimize göre demek ki bizler de yaşımız ilerledikçe eğer vücudumuzdaki kas kütlesini korur ve geliştirirsek metabolizma hızımızı da hızlandırmanın elimizde olabileceği sonucuna varabiliriz. Tabii bu noktada devreye hemen fiziksel aktivite giriyor. Haftanın 3 günü birer saat civarında gerçekleştirebileceğiniz herhangi bir fiziksel aktivite bile kas kütleniz üzerinde olumlu etkiler sağlayacaktır. Eğer siz de sağlıkla yaş almak isteyenlerdenseniz bir an önce fiziksel aktivite düzeyinizi de artırmaya başlamalısınız.

SEBZE VE MEYVELER AĞIRLIKTA OLMALI

Yaşın ilerlemesiyle birlikte hastalık risklerine karşı vücudu daha dirençli kılabilmek adına posa, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdalarla beslenmenin önemi daha fazla öne çıkıyor. Bu noktada da posa, vitamin ve mineral harikası olmanın yanısıra vücudun en sadık dostlarından olan sebze meyveler aklımıza geliyor. Yaşı ne olursa olsun herkesin mutlaka beslenme programında bulundurması gereken bu iki değerli besin grubu, yaş ilerledikçe de sağlık adına birçok olumlu katkılar sağlamayı sürdürüyor.

YAĞ ORANINIZI ÖLÇTÜRÜN

En azından birkaç ayda bir kez dahi olsa bir diyetisyene başvurarak vücudunuzdaki yağ, kas ve su oranını ölçtürmeye çalışın. Bu sayede vücudunuzdaki yağ kütlesinin durumunu gözetebilir, herhangi bir yağlanma durumunda da önleminizi gecikmeden alabilirsiniz. Unutmayın, yaş ilerledikçe kilo kaybı da daha zor bir hale geliyor ve depolanan ekstra yağ kütlesinden kurtulmak da ne yazık ki eskisi kadar kolay olmuyor…

ESKİ SAĞLIKSIZ ALIŞKANLIKLARINIZLA VEDALAŞIN

Gençken vücut birçok şeyi tolere edebilirken yaş ilerledikçe durum değişebiliyor. Örneğin gençken son derece sağlıksız bir yaşam biçimi sağlık üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmazken yaş ilerledikçe yapılan en ufacık beslenme hataları bile ciddi oranda yaşam kalitesini düşürmeye yetebiliyor…  Bu nedenle yaş ilerledikçe sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme konularında daha titiz davranmak gerekiyor. Hele de aileden kalıtsal olarak gelen herhangi bir sağlık problemi riski mevcutsa… 

Hepimiz için sağlık ve güzelliklerle dolu bir hafta olsun… Sevgiyle kalın…

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 326 Sayısı

Adres Kıbrıs 326 Sayısı