Yasa önerisi meclise sunulacak
Polisin ‘Sivile bağlanması’ adına ilk adım atılıyor. İktidardaki CTP-BG, Polis Örgütü Yasa Önerisi’ni Meclis’e sunmaya hazırlanıyor. Yasa Önerisi polisin sivil otoriteye bağlanmasını öngörüyor
YENİDÜZEN (Özel)
Polisin ‘Sivile bağlanması’ adına ilk adım atılıyor… CTP-BG’nin hazırladığı ve imzaya açtığı ‘Polis Örgütü Yasa Önerisi’, polisin ‘SİVİLE’ bağlanmasını öngörüyor.
Yasa Önerisi’ni hazırlayan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, Yasa Önerisi’nin ‘sivilleşme’ye ilişkin olduğunun ifade ederken, Öneri’nin milletvekillerinin imzasına açıldığını, önümüzdeki Pazartesi günü de Meclis’e sunulabileceğini kaydetti.
Anayasa Değişiklik Paketi’nde yoktu
Yerel Seçimlerde referanduma sunulması hedeflenen Anayasa Değişiklik Paketi’nde yer almayan ‘Polisin sivile bağlanması’ adına CTP-BG, Polis Örgütü Yasa Önerisi’ni Meclis’e sunmaya hazırlanıyor.
Genç TV’de katıldığı bir programda konuyla ilgili konuşan Öneri sahibi Milletvekili Tufan Erhürman, değişikliği ‘Anayasa’nı Geçici 10. Maddesi’ kaldırılmadan, Meclis kararı ile yapılabileceğini belirtti.
Öneri ‘imzaya açıldı’
Erhürman, UBP, TDP, DP ve CTP-BG’nin parti başkanlarının da bu konuda hem fikir oldukları yönünde ifadeleri olduğunu, CTP-BG’nin de bu nedenle hazırlanan Yasa Önerisi’ni imzaya açtığını belirtti.
Erhürman’ın ifadeleri şöyle:
“Meclis’in bu konuda yetkisi var. Bu konuda Özgürgün de, Çakıcı da ‘Meclis’in bu kararı vermeye yetkisi vardır’ ifadeleri bulunuyor. CTP-BG bunu imzaya açtı, sadece CTP-BG değil, diğer milletvekillerinin de imzasıyla Öneri verilecek. Bakalım o zaman kim gerçekten samimiydi, kim değildi ortaya çıkacak…
Dolayısıyla Anayasa değişiklik paketinin içinde olmamasını sebebi de, Meclis’te bu sözlerin söylenmiş olmasıdır.”
İçteki atamalar ‘özerk’, Polis Genel Müdürü ‘2’li kararnameyle’
Yasa Önerisi ile ilgili bilgi veren Erhürman, Öneri’nin Polis içindeki atamların ‘özerk’ olmasını öngördüğünü, Polis Genel Müdürü’nün ise ‘Başbakan ve Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla, ‘2’li Kararname ile’ atanmasının düzenlendiğini kaydetti.
Erhürman’ın konuyla ilgili ifadeleri şöyle:
“Demokraside Cumhurbaşkanlığı her zaman devletin birliğini bütünlüğünü temsil eder. Dolayısıyla 3'lü kararname veya 2’li kararname sistemi tam da bunun uzantısıdır.
İkili veya üçlü kararnamede ilgili bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı imza atar… Bunun anlamı nedir… İlgili bakan der ki, ‘Benim en yakınımda çalışmak istediğim kişi budur, ben bunun sorumluluğunu taşırım’, Başbakan imzayı atar ve o da der ki, ‘Ben Hükümet olarak bunun siyasi sorumluluğunu taşırım’, en son da Cumhurbaşkanı imzayı atar. Cumhurbaşkanı’nın imzası orada sadece devletin birik ve bütünlüğünü temsil eder.
Cumhurbaşkanları siyasi davranır, ‘ben şu ismi atamam’ derse o zaman işler değişir. Cumhurbaşkanlığı atanmak istenen kişi için ‘Hukuken devletin saygınlığa yakışan bir kişi değildir’ diyebilir, atanmak istenen kişiyle ilgili ‘yolsuzluk, usulsüzlük’ iddiası varsa Cumhurbaşkanı orada tampon görevi yapar.