1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Yasaları vekiller değil, uzmanlar yapmalı'
'Yasaları vekiller değil, uzmanlar yapmalı'

'Yasaları vekiller değil, uzmanlar yapmalı'

Bedevi, kadın ve çocuğa karşı şiddetin daha önce hiç olmadığı kadar yüksek seviyeye çıktığını, uyuşturucu olaylarının artış gösterdiğini, polisin kendi bünyesindeki sorunlar yanında adalet sistemi içindeki rolünün de sorgulanmaya başladığını ifade etti.

A+A-

 Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, toplumda şu veya bu şekilde huzursuzluk bulunduğunu, bunda da en büyük etkenlerin Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasının yanı sıra sağlık, eğitimdeki aksaklıklar ve denetim eksikliği olduğunu söyledi.

Bedevi, kadın ve çocuğa karşı şiddetin daha önce hiç olmadığı kadar yüksek seviyeye çıktığını, uyuşturucu olaylarının artış gösterdiğini, polisin kendi bünyesindeki sorunlar yanında adalet sistemi içindeki rolünün de sorgulanmaya başladığını ifade etti.

Bedevi, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Barolar Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında, avukatsız bir adalet sisteminin düşünülemeyeceğini, kendilerinin de yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak adına ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Bedevi ayrıca, 2018 Şubatı’nda yapılacak genel kurulla yeni ve ülkeye has bir avukatlar gününü kutlamak istediklerini açıkladı.

“YASALARI EHİL İNSANLARIN YAPMASI GEREK”

Avukatların devletin yargı bacağında iyileştirmeler için uğraş içine girdiğini kaydeden bedevi, Meclis Başkanı, Yüksek Mahkeme Başkanı ve Başbakan’ın hemfikir olduğu ”Hukuk Komitesi Yasası”nı hazırlayıp Meclise gönderdiklerini, yasa yapma işinin milletvekilleri değil, işin ehli insanlar tarafından üstlenilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını anlattı.

Hukuk Komitesi Yasası’na herhangi bir parti veya milletvekilinin itirazsının olacağını düşünmediklerini de belirten Bedevi, böylelikle yasaların güncellenebileceğini, yenilenebileceğini, dünya ve Avrupa’yla daha kolay uyum sağlanabileceğini kaydetti.

Yargının bağımsızlığına da vurgu yapan Barolar Birliği Başkanı, diğer yandan ülkede çok sayıda üniversitenin açılması nedeniyle kaliteli mezun sayısının düşüp maddiyatın ön plana çıkmış olması ve gerek üniversiteye giriş gerekse mezun olma şartlarının değişmesine işaret etti.

“BARO SINAVLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTTİK”

Kalitedeki düşüş nedeniyle Baro sınavlarında değişikliğe gittiklerini de anlatan Bedevi, bu kararın hukuk bölümünde okuyanları etkileyeceğini, bunun aynı zamanda gelişmiş ülkelerle örtüşen bir görev olduğunu da belirtti.

Faiz Yasası, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü konularında avukatların verdiği kavgalara işaret eden Bedevi, Meclisten çıkan bazı yasalardaki yetersizliklere işaret ederek, gerçek anlamda alınması gerekli önlemler olduğunu, denetimsizliği ortadan kaldıracak düzenlemelere gidilmesi gerektiğini de belirtti.

“KLAVYE BAŞINA GEÇEN HERKES İSTEDİĞİNİ SÖYLEYEMEZ”

Bedevi, gerek basın yoluyla gerekse sanal sosyal paylaşım mecralarında yapılan paylaşımların en büyük savunucusunun yine Barolar Birliği olduğunu kaydederek, buna karşın basının davaların içeriğiyle ilgili açık yayınlar yapması, ya da klavye başına her geçenin istediğini söyleyebilme durumu bulunmadığını anlattı.

Mahkemeler Yasasıyla ilgili bir tadilatın da düşünüldüğünü açıklayan Bedevi, yargıdaki sorunların ve dava yükünün aşılabilmesi için daha fazla vakit, mali kaynak ve uğraş gerektiğini ifade etti.

Bedevi, şu an çok sayıda avukat bulunmasına rağmen, gerek dava yükünden dolayı gerekse çok çalışıp didinip gerekli “ödülü” elde edememekten dolayı mutsuz kesimi yine avukatların oluşturduğunu bildirdi.

Bedevi, tebliğ ve icrada yaşanan sıkıntıları da dile getirdiği konuşmasında, ayrıca yeni “Avukatlar Yasası”nın da gündemlerinde olduğunu belirtti ve tüm avukatların Avukatlar Gününü kutladı.

Basın toplantısında, Baro Konseyi Üyesi Salih Irkat, Girne Barosu Başkanı Dervişe Çerkez, Güzelyurt Barosu Başkanı Zehra Delibaş da hazır bulundu.

 

Bu haber toplam 2349 defa okunmuştur