1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. YASAMA YILI AÇILDI
YASAMA YILI AÇILDI

YASAMA YILI AÇILDI

Cumhuriyet Meclisi, bugünkü açılış toplantısıyla VII. Dönem 4’üncü Yasama Yılı’na başladı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer başkanlığında yapılan Genel Kurul toplantısını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Tala

A+A-

 

 

Cumhuriyet Meclisi, bugünkü açılış toplantısıyla VII. Dönem 4’üncü Yasama Yılı’na başladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer başkanlığında yapılan Genel Kurul toplantısını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Başsavcı Aşkan İlgen, çok sayıda bürokrat ve eski parlamenterler izliyor.

Saat 10:15’te başlayan açılış toplantısında Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer konuşma yapacak ve geçmiş dönemin faaliyet raporunu Meclis Genel Kurulu’na sunacak.

Toplantıda siyasi parti başkanlarına da söz verilecek.

 

BOZER: RUMLARIN ARAMA BAŞLATMASI ÇÖZÜM ÇABALARINA CİDDİ DARBE VERDU

 

Meclis Başkanı Hasan Bozer, Meclis Genel Kurulu’nun yeni yasama yılının ilk toplantısında konuştu ve Rumların petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlamasının, Kıbrıs sorununa çözüm çabalarına ciddi darbe vurduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorunundaki tutumu ve petrol-doğalgaz arama sondaj çalışmalarına başlamasını eleştiren Bozer, Meclis’te geçen dönem yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler de verdi. Bozer, Meclisin AB uyum yasaları çerçevesinde önemli yasalar geçirdiğini kaydetti.

 

 

KÜÇÜK: MECLİSTE İŞBİRLİĞİ VE DAYANIŞMA GÖRME HALKIN HAKKIDIR..YENİ DÖNEMDE BUNU SAĞLAYACAĞIZ

 

Cumhuriyet Meclisi yeni yasama yılı açılışında Meclis Başkanı Hasan Bozer’in ardından Başbakan İrsen Küçük söz aldı.

 

Başbakan İrsen Küçük, KKTC’nin daha iyiye ulaşmasında halkın mecliste işbirliği ve dayanışma görmesinin hakkı olduğunu ve yeni dönemde bunu sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

 

 

YORGANCIOĞLU: KIBRIS TÜRK TARAFININ YİNE ‘ANLAŞMAZ TARAF’ KOLTUĞUNA OTURTULMA RİSKİNİ ÜZÜLEREK GÖRMEKTEYİM

 

Ana muhalefet CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Meclis’in yeni yasama yılına başlaması nedeniyle düzenlenen törensel toplantıda yaptığı konuşmada, yeni dönemde CTP’nin daha verimli, daha katılımcı ve daha anlaşılır olabilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

 

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanınmasının, Kıbrıslı Rumlara petrol ve doğalgaz arama hakkı vermediğini; ısrarlarının Kıbrıs sorununun çözümünün önünde engel yarattığını söyledi.

 

Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının bu tutumuna karşı diplomatik atağa geçmek yerine neredeyse savaş çığırtkanlığı yaparak dünyadaki algıyı olumsuzlaştırdığını; uluslararası camiada Kıbrıs Türk tarafının geçmişte kurtulduğu, “uzlaşmaz taraf olduğu” sıfatını yeniden almakta olduğunu savundu.

 

Özkan Yorgancıoğlu, “Kıbrıs Türk tarafının yine ‘anlaşmaz taraf’ koltuğuna oturtulma riskini üzülerek görmekteyim” dedi.

 

Geçtiğimiz dönemi irdeleyerek geleceğe ışık tutmanın yararlı olacağını ifade eden Yorgancıoğlu, siyasal iradenin temsil edildiği meclise ne kadar saygılı davranıldığını irdelemekte de büyük yarar bulunduğunu kaydetti.

 

Meclisin açıldığı gün dolu olan koltukların diğer günler boş olduğuna işaret eden Özkan Yorgancığlu, komitelerin de başkanların gününde ve zamanında toplantı çağrısı yapmadığını belirtti.

 

Özkan Yorgancıoğlu, meclisin çalıştığı dönemlerde bile UBP’nin ülkeyi yasa gücünde kararnamelerle yönettiğini; bunun meclise saygısızlık olduğunu kaydederek, yazılı ve sözlü sorulara da aylar yıllar geçtiği halde yanıt bulunamadığını ve soruların gündemden düştüğünü anlattı.

 

 

ÇAKICI: MECLİSİN KARAKTERİ KIBRIS TÜRK HALKININ ONURUNU GELECEĞE TAŞIYAMAZ

 

CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun ardından TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Meclisin yeni yasama yılı açılış toplantısında söz aldı.

 

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Meclisin Kıbrıs Türk halkının haklarını temsil etmediğini savundu.

 

Bazen Partilerin rolleri ve misyonları olduğunu, en acı şeyleri birilerinin söylemesi gerektiğini ifade eden Çakıcı, parlamentonun Kıbrıs Türk halkının temsil edildiği yer olduğunu söyledi.

 

Halkın milletvekillerini kendilerini temsil etmesi için parlamentoya yollamakta olduğunu kaydeden Çakıcı, sistemin çöktüğünü ve meclisin karakterinin Kıbrıs Türk halkının onurunu geleceğe taşıyamayacağını söyledi.

 

DENKTAŞ: MECLİS’TEN TEK BEKLENTİM ERKEN SEÇİM KARARI ALINMASI

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Meclis’in yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada, yeni yasama yılında Meclis’ten tek beklentisinin erken seçim kararı alınması olduğunu söyledi.

Denktaş, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta imzaladığı Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’yla Türkiye’nin dünyaya  “Akdeniz’de benim muhatabım KKTC’dir” dediğini belirterek, bu nedenle bu anlaşmanın desteklenip onaylanması gerektiğini ifade etti.

Denktaş, devletin temelini oluşturan cumhurbaşkanlarına saygı gösterilmeden bir yere varılamayacağını söyledi.

DP Genel Başkanı Denktaş, nüfus sayımında kendini kayıt altına aldırmayan birinin tespit edilmesi halinde yurt dışına gönderileceğinin şimdiden söylenmesini istedi ve aksi halde yapılacak sayımın işe yaramayacağını belirtti. Denktaş, “Verdiğimiz vatandaşlıkları gizlemeyi, saklamayı aklımızdan çıkarmalıyız. Kaçak yaşama müsaade etmişsek biz etmişiz, bunu ters çevirmenin yolunu bulmalıyız. Herkesi kayıt altına alacak bir sayım olmalı” dedi.

 AVCI: DIŞ POLİTİKA MİLLİ POLİTİKA OLMALI

Cumhuriyet Meclisi yeni yasama yılı başlangıç toplantısında konuşan Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı, Kıbrıs Türklerinin kendi bağımsız devletlerinde kendi bayrakları altında özgürce yaşamasının değerini bilmesi gerektiğini belirterek, ÖRP olarak yeni dönemde de bu doğrultuda muhalefet ve yasama görevini yapacaklarını söyledi.

Turgay Avcı, ülkenin dış politikasının milli politika olması gerektiğini, dış konularda Cumhurbaşkanı başta olmak üzere diğer yetkililere siyasi partilerin destek vermesi, çatışma görüntüsü yaratmaması gerektiğini söyledi.

Ülke menfaatleri konusunda uzlaşmak, yanlışlar konusunda sessiz kalmamak gerektiğini kaydeden Avcı, geçmişte yapılan yanlışlarda herkesin katkısı olabileceğini, önemli olanın bugün adaletsizliklere göz yummamak olduğunu kaydetti.

Devletin vergi toplayan, popülizm yapan, maaş dağıtan bir yapı olmadığının anlaşılması gerektiğini ifade eden Avcı, halkın devlete olan güvenini sağlamlaştırmak gerektiğini, bunun için de devleti sağlamlaştırmak, birlik ve beraberlik içinde kenetlenmek gerektiğini vurguladı.

ERTUĞRULOĞLU: SORUNLARIN ÖZÜNDE POPÜLİZM VAR…

Demokrasi ve Güven Partisi (DGP) Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, “ülkedeki sorunların özünde popülizm bulunduğunu” kaydederek, bunu kaldıracak ve sistem değişikliği getirecek konuların Meclis çatısı altında artık tartışılmasını istediklerini söyledi.

Ertuğruloğlu, başkanlık sistemine geçilmesi önerisini tekrarlarken, yeni bir Seçim Yasası ve Siyasi Partiler Yasası’nın da şart olduğunu ifade etti.

Meclis’in belki de en kötü dönemini geçirdiğini, iç ve dış konularda hiçbir iyi icraat yapılmadığını savunan Ertuğruloğlu, bunların sistemin iflas ettiği gerçeğinin bir kez daha ifadesi olduğunu söyledi.

Hükümetin Meclis’i ayak bağı gördüğünü savunan Ertuğruloğlu, yasama ve yürütmenin birbiri içine girdiğini; parti - devlet bütünleşmesi yaşandığını; milletvekillerinin boş koltuklara konuştuğunu kaydetti.

Parti başkanlarının konuşmalarının tamamlanmasının ardından Meclis’in bugünkü toplantısı sona erdi.

Meclis bir sonraki toplantısını 6 Ekim Perşembe saat 10.00’da yapacak.

RESEPSİYON

Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Meclis’in yeni yasama yılına başlaması nedeniyle Meclis’te resepsiyon verdi. Resepsiyona, Meclis toplantısını izleyen konuklar ve milletvekilleri katıldı.

 

 

 

 

Bu haber toplam 1072 defa okunmuştur