1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. “YAVAŞLA! HAYATTAN BİR DEFA GEÇECEKSİN”
“YAVAŞLA! HAYATTAN BİR DEFA GEÇECEKSİN”

“YAVAŞLA! HAYATTAN BİR DEFA GEÇECEKSİN”

“YAVAŞLA! HAYATTAN BİR DEFA GEÇECEKSİN”

A+A-

Yeniboğaziçi Belediyesi Kuzey Kıbrıs’ta bir ilke imza atıyor… Küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzının standartlaşmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için İtalya’daki bir hareketi başlatıyor. Dünyada 150 belediyenin uyguladığı Cittaslow (Yavaş Şehir) projesini başlatıyor…

 

Didem MENTEŞ

Yeniboğaziçi Belediyesi Kuzey Kıbrıs’ta bir ilke imza atıyor… “Yavaşla! Hayattan bir defa geçeceksin” sloganıyla İtalya’da kasaba ve kentlerin katıldığı Cittaslow (Yavaş Şehir) hareketiyle yepyeni bir Yeniboğaziçi çehresi yaratmaya adım atmış durumda. Belediye, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzının standartlaşmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkan bu projeyi uygulamaya koyuyor. DAÜ ile Mimarlar ve Mühendisler Odası işbirliğiyle başlatılan Cittaslow hareketine katılmak için Merkezi İtalya’da bulunan birliğe Türkiye’de ilk Yavaş Şehir unvanına sahip Seferihisar Belediyesi’nin desteğiyle başvurulacak. Yeniboğaziçi Belediyesi,  Seferihisar Belediyesi’nin öncülüğünde İtalya’daki merkezden kabul görmeyi bekliyor. Belediye, Cittaslow hareketine başvurusu kabul edilirse, Kuzey Kıbrıs’ın ilk Yavaş Şehir unvanına sahip olup başarılı işlere imza atmış olacak. Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren, bu projeye bağlı birçok kriterin yerine getirilmeye başlandığını, birliğe kabul edilmeseler bile Yeniboğaziçi bölgesinin “yavaş şehir” durumuna getirileceğini açıkladı. Başkan, 6 Şubat Cuma günü de bu projeyle ilgili ilk etkinliğin yapıldığını ve yöremize ait kültürel yiyecek, içecek ve ürünlerin tanıtıldığını belirtti.

İTALYA’DA BAŞLAYAN HAREKET
Yeniboğaziçi Belediyesi’nde, Cittaslow hareketi için oluşturulan ekibin Başkanlığı’nı meclis üyesi Ali Kömürcügil, Selma Tanık, belediye çalışanları Şemsi Koyuncu, Türker Abdullahoğlu yanı sıra gönüllü olarak Sedat Kılıç, Umut Kurşun ve Bedia Balses katkı koyuyor. DAÜ ve Mimar ve Mühendisler Odası ile birlikte yürütülen Cittaslow Hareketi ile ilgili Başkan Ali Kömürcügil, ADRES KIBRIS’a açıklamalarda bulundu. Kömürcügil, “Cittaslow İtalya’da başlayan bir harekettir. İtalya’da küçük bir kasabaya açılan Mc. Donalds şubesi bölge esnafının işlerinin düşmesine neden oldu. Bunun üzerine esnaf birleşerek kazanlar dolusu spagetti yapıp insanlara ikram etmeye başladı. Birlik ve beraberlikle sağlanan bu iş başarıyla sonuçlandı. Buna göre sadece işin yemek yeme değil, oranın kültürüne de sahip çıkılmasına neden olundu. Böylece kent ve kasabaların belediyeleri birleşerek bir dayanışma oluşturdu. Şimdi 25 ülkede 150 kent belediyenin oluşturduğu Cittaslow Birliği var” dedi.

 

YEŞİL ŞEHİR HAREKETİ
Ali Kömürcügil, Cittaslow üyesi olmak için 70 tane kriter bulunduğunu belirterek, bu kriterlerin % 50’sinin muhakkak yapılması gerektiğini söyledi. Ana prensibin, kendine has ve öz güçlü noktaların farkına varılmasını sağlamak, bunları koruyup gelen misafirlere ve çocuklara aktarılmasını sağlamak olduğunu aktaran Kömürcügil, zayıf olan noktaları güçlendirme politikalarının üretilmesi gerektiğini söyledi.  Kömürcügil, şöyle konuştu: “Cittaslow şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel zanaatları, yemekleri, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları çocuklarımızla ve misafirlerle paylaşmaktır. Örneğin Mormenekşe’nin enginarı, Alaniçi’nin arpa buğdayı, kerpiç evleri, Yeniboğaziçi’nin kebabı, restorantları ve festival değerlerini paylaşmak. Bunlar bizim güçlü olduğumuz noktalardır ve kendimizi ifade edebiliriz ki insanları iş sahasındaki o yoğun tempodan kaçırmak ve isteyenlere bunları sağlamak”

SAĞLIKLI YAŞAMI DA SUNUYOR
Ali Kömürcügil, Yavaş Şehir’in güçlü noktaları yanında sağlık açısından da uygulanması gereken kriterlere sahip olduğunu belirterek şunlara vurgu yaptı: “Organik ürünler üretilmesini ve tüketilmesini desteklemek, genetiği değiştirilmiş organizmalardan sakınmak. Yenilip içilen her şeyin yaşanılan yörenin doğal ortamında sağlıklı bir şekilde yetiştirilip fast food kültürüne karşı yerel, geleneksel yiyecek ve yeme biçimlerinin, organik ürünlerinin yetiştirilmesinin sağlanmasıdır. Ayrıca çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir. Öte yandan insanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulmasıdır. Ayrıca çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almak ve uygulamaktır. Yerel üreticileri desteklemek ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturmaktır.”

İLK ÇALIŞMALAR…
Ali Kömürcügil, Yavaş Şehir Hareketi kapsamında bazı projeleri başlattıklarını vurgulayarak, 15- 20 yıllık bir planlama yaptıklarını dile getirdi. Kömürcügil, “beldedeki ilkokulların müdürleriyle görüşerek tarımsal üretim konusunda bilgilendirme köşeleri oluşturuldu. Öğrencilere kendi ürünlerini ektirerek hem bakım hem sulama işlemlerini aşıladık. Çöp ayrıştırma işlemi başlattık. Farklı ürünlerin farklı yerlere atılmasını sağladık. Restoran ve otellerde kullanılan yağların doğaya zarar vermemesi için kirli yağları belediye olarak toplamaya başladık. Eski eserlerin korunması için çalışmalar başlattık.”

İLK ETKİNLİK
Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow Hareketi Başkanı Ali Kömürcügil, bu projeye bağlı olarak 6 Şubat Çarşamba günü bir dizi etkinlik düzenlediklerini, buna bağlı olarak Türkiye’de ilk Yavaş Şehir hareketi unvanına sahip Seferihisar Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in Yeniboğaziçi’ni ziyaret ederek kendileriyle görüş alışverişinde bulunduğunu aktardı. Düzenlenen etkinlikte, kadın birlikleri ve diğer yerel el işlerinin sergilendiğini, Kıbrıs’a öz değerlerin sunularak eksiklerin ne olduğu ve nasıl giderilmesi konusunda görüşme yapıldığını belirtti. Bölgede yaşayan tüm kültürlere de ev sahipliği yapıldığını anlatan Kömürcügil, restoran ve otellerin de bu etkinliğe destek olduklarını söyledi.

KABUL EDİLMEYİ BEKLİYOR
Ali Kömürcügil, Haziran 2013’de Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow Hareketi’nin, Seferihisar Belediyesi’nin desteğiyle kabul görmeyi beklediğini aktararak, “İtalya’daki birliğin kabul edip etmeyeceğini bekleyeceğiz. Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren ise bu projeye bağlı birçok kriterin yerine getirilmeye başlandığını, birliğe kabul edilmeseler bile Yeniboğaziçi bölgesinin “yavaş şehir” durumuna getirileceğini açıkladı. Kömürcügil, “eğer kabul edilirse KKTC olarak mı Kıbrıs Cumhuriyeti yoksa Kuzey Kıbrıs olarak mı kabul edileceğimizi de bilmiyoruz. Kabul edilirsek Kıbrıs’ta başka bir belediye bu harekete başlamak isterse de bizim onayımızla başlayabilecek”

----

Bir hayalleri var…
Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow ile; tarihi dokusu, sahilleri, meyhaneleri, yeme içme kültürü, Pulya kuşunun korunmasını hedefleyen uluslar arası festivali, belediyeye bağlı köylerde yer alan kadın faaliyetleri, kültür sanat ve spor etkinlikleri, kent insanının misafirperverliği ve daha pek çok avantajı ve zenginliğiyle büyük bir güç oluşturarak, çağın bu hızlı yaşam hastalığına karşı insanca bir yaşam düşlüyor…

Bu haber toplam 1146 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 93. Sayısı

Adres Kıbrıs 93. Sayısı