Yayalaştırma projesinde sona doğru
Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından hazırlanan Asmaaltı Yayalaştırma Projesi ile ilgili ikinci kez bölge esnafına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) tarafından hazırlanan Asmaaltı Yayalaştırma Projesi ile ilgili ikinci kez bölge esnafına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
LTB’den yapılan açıklamaya göre, Bedesten’de önceki gün gerçekleşen toplantıda projeyle ilgili detaylar ve yeni güzergahlar esnafla paylaşıldı.
Toplantıda, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu, eski başkanlardan Mustafa Akıncı, eski başbakanlardan mimar Hakkı Atun, KTMMOB Başkanı Zihni Türkkan ve LTB Projeler Şubesi Amiri Ali Güralp birer konuşma yaptı.
Açılış konuşmasını yapan LTB Projeler Şubesi Amiri Ali Güralp, 1984 yılında uygulanmaya başlayan Lefkoşa Master Planı(LMP) çerçevesinde hayata geçecek Asmaaltı Yayalaştırma Projesi’nin 29 Kasım’da uygulamaya başlanacağını söyledi.
Güralp, bu proje kapsamında Arasta ve Asmaaltı’nın yayalaştırılacağını, Selimiye Cami ile Belediye Pazarı’na ulaşım için iki adet alternatif güzergah oluşturduklarını, belediye araçları üzerine projeyi anlatan tanıtıcı ürünler yerleştirdiklerini ifade etti.
Bölgedeki çöp bidonlarının arttırılması, sokak aydınlatmasının arttırılması için de çalıştıklarını dile getiren Güralp, esnafa da işyerlerini iyileştirme çağrısı yaptı. Güralp, “Bu bölge de yayalaştırıldıktan sonra Ledra Sokağı gibi olacaktır” dedi.
LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu da, Surlariçi’ne çok büyük değerler katacaklarına yürekten inandıkları Asmaaltı Yayalaştırma Projesi’nin hayata geçmesi için tüm ekiplerle birlikte umut ve kararlılık içerisinde yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.
LTB’nin bir yandan temel yapısal sorunlarla ilgilenirken belediyecilik sorumluluğu ile şehrin temel ihtiyaçlarını da yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Fellahoğlu, her adımı planlı bir atarak, adım adım tüm işleri hayata geçireceklerini belirtti.
Türkkan: “ Yerinde ve isabetli bir çalışma”
KTMMOB Başkanı Zihni Türkkan da, yerinde ve isabetli bir çalışma olan projeyi desteklediklerini belirterek projenin zaman içinde tüm Surlariçi’nin yayalaştırılmasının bir ilk adımı olmasını diledi.
Bir kültürler mozaiği,açık hava müzesi durumundaki Surlariçi’nin şu anki geldiği noktanın vahim olduğunu, Surlariçi’nin bir gecekondu kent görünümünde olduğunu belirten Türkkan merkezi ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde bir vizyon belirleyerek elde ne kalanları gelecek kuşaklara aktarmak için bütünlüklü bir çalışma yapması çağrısında bulundu.
Akıncı: “LTB çok doğru bir adım attı”
LTB eski Başkanı Mustafa Akıncı ise, zengin bir tarihi içinde barındıran Surlariçi bölgesinin korunmasının zorunluluğuna değinerek yayalaştırmanın da bu korumaya katkısı olacağını söyledi.
İleri ülkelerin yayanın hareketi odaklı ulaşım planları yaptıklarını,tarihi kent dokusu olan Surlariçi’nde de böyle olması gerektiğini ifade eden Akıncı, bu yayalaştırma konusunda hep beraber LTB’ye arka çıkmak gerektiğini kaydetti. Akıncı, “LTB yayalaştırma ile çok doğru bir adım atmıştır. Bunu desteklemek aynı zamanda bir yurttaşlık sorumluluğudur. Yılmadan projeyi uygulayın” diye konuştu.
Eski Başbakanlardan mimar Hakkı Atun da, şehircilikte arabanın daha uzun mesafe kat etmesinin değil yayaların önemli olduğunu söyledi. Yayalaştırmanın da modern şehircilik uygulamalarından biri olduğunu söyleyen Atun, uygulamayı özellikle ilk zamanlar çok yakından izlemek ve sirkülasyonda oluşabilecek sorunlara çözümler üretmek gerektiğini kaydetti. TAK