1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Yaza girerken soğuk su için!
Yaza girerken soğuk su için!

Yaza girerken soğuk su için!

Yaza girerken soğuk su için!

A+A-

Levent Özdağ

Ela Müderrisoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 2012 yılında mezun oldu. Ondan önce Londra’da 5 yıl Moda Tasarımı okudu, bir dönem ara verdi, ikinci mesleğini yapıyor. Moda tasarımı okuduktan sonra Londra’da iki yıl çalıştı ve şimdilerde insanların hem düzgün beslenmelerine hem de giyimlerine yardımcı oluyor. Senede en az 3 konferansa katılır, meslekte yeni bilgilerin önemli olduğunu söylüyor. 2 yıldır bu mesleği yapıyor, annesi İngiliz, babası Kıbrıslı, sürekli yabancı dildeki kitaplar, makaleler okuyor. ‘Adres kıbrıs’ okuyucuları için beslenmeyle ilgili bilgilerini paylaştı, tavsiyelerde bulundu…


YAZIN SOĞUK SU

“Yazın yaklaşıyor olması ile su tüketimi artacak. Birçok diyetisyen, diyet uzmanı ılık su içilmesi gerektiğini söylüyor limon ile… Halbuki tam tersi, soğuk suyun metabolizmayı çalıştırdığı biliniyor. Soğuk su içildiğinde vücut ısısı düştüğü için daha çok kalori kaybı oluyor. Yaza girişte o yüzden soğuk su içerek kilo vermek daha kolay oluyor.”

BAHAR YORGUNLUĞU

“Mevsim geçişlerinde uyku istenebilir, onun için de düzenli uyku lazım. Düzensiz uyku da o yorgunluğu artırır. Özellikle gece 10-11 arası yatılması lazım çünkü uyku hormonu (melatoni) o sürelerde salgılanır. O düzenli uyku olmadığı zaman gün içinde daha çok karbonhidratlı besinlere yönelinir. Bahar yorgunluğunu atmak için düzenli uykunun ardından sabah kahvaltı yapılması gerekir. Sabah özellikle bol yeşillik, yeşil sebzeler, mevsimine uygun maydonoz, nane gibi toksinleri vücuttan atmak için de en 2-3 bardak su içilmesi lazım ve iyi kaliteli protein alınması gerekir. Yumurta olur, kaliteli light peynir veya omlet yenebilir. Yanında da tam tahıllı ekmek, yulaf da tüketilebilir. Beyaz ekmekten kaçınılmalı. Beyaz pirinç yerine bulgur, beyaz makarna yerine tam buğday makarna tüketilebilir. Mevsimine göre meyve olur, daha çok düşük kalorili… Mesela çilek, kivi, yeşil elma olabilir.”

AVOKADO, CEVİZ, BADEM

“Bu dönemlerde bana gelen insanlar daha çok açlık şikâyeti ile geliyor. Karbonhidratlı besinler tükettiklerini söylüyorlar, ben de az yemelerini söylüyorum. Öğünlerini artırmak gerekir. Boş kalorili besin yemektense daha kaliteli besinler yemeleri vücut için daha uygun olur. Sağlıklı yağları da tüketmek vücudu tok tutmak için tüketilir. Sabahları avokado veya ceviz yendiği zaman uzun süre tok tutmaya yardımcı olabilir. Ara öğünlerde de ceviz, badem öneririm. Günde 3 ana öğün 3 tane de ara öğün yapılabilir. Öğün saatleri de çok önemlidir. Mesela her gün sabah 8’de kahvaltı yaparsa biri her gün yaptığı için vücudu daha güzel çalışır. Ara öğünü de her gün saat 10’da yaparsa vücut otomatiğe bağlanır ve kişiyi uyarır acıktığı zaman. Bu dönemde poğaça, simit, böreklerden kesinlikle uzak durulmalı.”

ALKOLÜN ZARARLARI

“Alkolü vücuttan atmak için bol sıvı tüketmek gerekiyor. Eve gider gitmez de 2-3 bardak su veya vitamin idrar yoluyla vücuttan atıldığı için yardımcı oluyor. Alkol C vitaminini vücuttan attığı için insan daha halsiz hissediyor. Sabah uyanınca bol su ve yine iyi bir kahvaltı yapılması lazım çünkü alkolün zararı ertesi gün ortaya çıkıyor. Karbonhidratlara yönelmemize yol açıyor, sağlıksız beslenmemize ve yağlı gıdalara yönlendiriyor. Alkolü vücuttan atmak için karaciğer çalışıyor fakat karaciğerimizin diğer görevi kan şekerimizi dengelemek. Alkol alındığı zaman vücudun kan şekeri düşüyor. Sabah yine yeşil çay tüketilmesi toksinleri atmaya yardımcı olur. Yeşil sebzeler ve limonlu su da alkolü vücuttan atmaya yardımcı oluyor.”

KAHVE YALANCI CANLILIK VERİR

“Kahve bahar yorgunluğunu atmak için yanıltıcı bir içecektir. Kısa süreliğine canlılık verir fakat yarım saat sonra daha yorgun hissedilir. O yüzden günde 5-6 kahve içenler vücuduna zarar verir. Yeşil çay daha uyanık tutar ve daha çok bilgi almanızı sağlıyor çünkü beyin hücrelerine yardımcı oluyor. Kahve içildiği zaman stres hormonunu yükseltiyor, yağ yakmamızı da engelliyor. Günde içilecekse 1 tane kahveden daha fazla içilmesi zarar veriyor.”

HAFTADA 2 KEZ BALIK

Ela Müderrisoğlu kendi günlük beslenmesini de anlattı;
“Sabahtan kalktım 2 bardak su içiyorum. Sonra bitki çayı içiyorum ve hemen üstüne kahvaltımı yapıyorum. Spor yapacaksam kahvaltıda yumurta tüketiyorum. Meyve, yeşillik, avokado tüketiyorum. Kesinlikle meyve suyu tüketmiyorum. Meyvenin kendisinin yenmesini öneriyorum. Haftada en az 2 veya 4 kez balık tüketiyorum. Kahvaltıda 350 kalori alıyorum daha sonra 10 tane çiğ badem veya herhangi bir meyve olabiliyor. Öğlen yemeğinde haftanın en az 4 günü kuru bakliyat yiyorum. Öğlen Kıbrıs’a özgü tavuklu molehiya olabilir. Bulgur pilavı yanında olur. İkindi spor yapacaksam karbonhitratlı yiyecek mesela yarım muz, yanına biraz peynir ve kraker olabilir. Akşam haftanın 3 gecesi ızgara balık yiyorum.”

Bu haber toplam 3395 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 204. Sayısı

Adres Kıbrıs 204. Sayısı