YAZIK BU ÇOCUKLARA!
80’in üzerinde çocuk halen daha eğitime başlayamadı, okul müdürleri beklemede, veliler ise öfkeli, kendince çözüm arıyor…
Girne Bölgesinde sekseni aşkın öğrencinin halen daha eğitim yılına başlayamaması, hem aileleri hem de okul müdürlerini tedirgin ediyor.
Fehime ALASYA
Okullar açılalı iki ay oluyor, onlarca öğrenci hala açıkta… Kimi veli aile bütçesini zorda bıraksa da aylık 800 TL ödeyip çocuğunu kreşe yazdırdığını anlatırken, kimisi de evde olan ve okula gidemediği için üzülen çocuğuyla akşamları öğretmencilik oynuyor, ders çalıştırıyor… Veliler, kendince çözüm üretmeye çalışırken, okul müdürleri yapılan ek dersliklerin bitmesini bekliyor…
Girne Maarif Anaokulu’nda bekleyen 40 öğrenci, Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda bekleyen 21 öğrenci ve Karakum Anaokulu’nda bekleyen 20 öğrenci, sekseni aşkın öğrenci halen daha eğitimden uzak…
Karakum Anaokulu’nda bekleyen 20 öğrencinin, beşi özel okul veya kreşlere kayıt yaptırırken, diğer 15 öğrenci ise halen daha eğitime başlamak için bekliyor…
Kendince çözüm bulmaya çalışan veliler ise çareyi çocuğunu özel okula veya kreşe göndermekte buluyor.
‘İhtimal’ ve ‘varsayım’ üzerine konuşan okul müdürleri ise “Biz mimar veya mühendis değiliz, ne zamana biteceğini kesin konuşamıyoruz, sabırla bekliyoruz” diyor.
Kimi okuldaki tadilatın bir haftaya biteceği ifade edilirken, kimisinin de iki haftayı bulabileceği dile getiriliyor.
Sürekli okula gidip durumu soran velilere izahat vermekte zorlandığını belirten okul müdürleri ise dersliklerin bitmesini bekliyor.
Bazı okullarda sınıflardaki öğrenci sayısı da azaltılacak
Sınıflardaki kalabalık öğrenci sayısından da yakınan bazı okul müdürleri, yeni dersliklerle bu sorunun da çözüleceğini düşünüyor. Bazı sınıflarda 40’a yaklaşan öğrenci sayılarının yarı yarıya ineceğini düşünüyorlar. Kalabalık sınıflarda eğitim kalitesinin düştüğünden yakınan müdürler, bu durumun da çözüleceğini umut ediyor.
Okul müdürleri ne dedi?
- Girne Maarif Anaokulu Coygun Yağız “Bu okul 5 sınıfla eğitim ve öğretime aynı bahçeyle başladı, şimdi 10 sınıf oluyor aynı bahçeyleyiz...”
- Karaoğlanoğlu İlkokulu Müdürü Sonay Özgünan “Veliler gerçekten artık çocukların okula başlamasını istiyor. Komşusu çocuğunu okula getirirken o getiremiyor, hem çocuklar hem veliler üzülüyorlar. Haklılar… ”
- Karakum Anaokulu Sorumlu Öğretmen Sinem Çakır “Eğitimin kalitesi gittikçe düşüyor. Burada 60 öğrenci üst üste eğitim alıyor. 20 çocuk da dışarıda kaldı”
- 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat “Bölgemizde eğitim alması gereken 100 öğrenciyi başka okullara gönderdik”
“Bu okul 5 sınıfla eğitim ve öğretime aynı bahçeyle başladı, şimdi 10 sınıf oluyor aynı bahçeyleyiz”
Ek dersliklerin bitmesinin ve dışta kalan öğrencilerin okula başlamasıyla yaşanabilecek en büyük sorun ise ‘sosyal alan’ olarak öngörülüyor… Çocukların oyun ve aktivite alanlarının daralacağı konusunda hemfikir olan müdürler, “Bu okul 5 sınıfla eğitim ve öğretime aynı bahçeyle başladı, şimdi 10 sınıf oluyor aynı bahçeyleyiz... Bu açıdan daha rahat olmayı isterdim doğrusu. Bahçe olarak büyüme imkânımız maalesef yok” diyerek bu duruma nasıl çözüm bulunacağını kestiremiyor.
Okula alınmayan öğrencilerin velileri ne dedi?
- Saadet Kocabaş “Normalde Karakum veya 23 Nisan İlkokulu’na gidip gelmesi gerekirdi. Bizim bölgemizde olan burasıdır ama yer yok dediler, Osman Türkay İlkokulu’na yazdırabildik”
- Mahmut Yumuşak “Her baba gibi çocuğum geri kalmasın diye elimden geleni yapıyorum. Ekstra ücret ödeyip paralı okula gönderiyorum”
- Abdullah Doğan “Bana taşınmaz mal satarken çocuklarımın nereye hangi okula gideceğini neden düşünmüyorlar? Beni bu ülkeye alırken, elektriğimiz, suyumuz, yolumuz, okulumuz yetecek mi hiç mi düşünmüyorlar?”
KTÖS; “Temel amacımız kısa vadede çocukların okula başlaması, uzun vadede Girne’ye iki ilkokul ve bir ana okul yapılması temel amacımız”
Öte yandan konuya ilişkin YENİDÜZEN’e açıklama yapan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Eğitim Bakanlığının halen daha sorunlara çözüm bulamadığını belirterek, Girne bölgesinde kentsel imar planının olmayışı ve Eğitim Bakanlığının bu çarpık gelişme karşısında önlem alamamasının faturasının çocuklara kesildiğini ifade etti.
Okul müdürleri ne dedi? Okul müdürleri ne dedi? Okul müdürleri ne dedi?
Girne Maarif Anaokulu Coygun Yağız:
“Bu okul 5 sınıfla eğitim ve öğretime aynı bahçeyle başladı, şimdi 10 sınıf oluyor aynı bahçeyleyiz...”
2 haftaya kadar çocuklar eğitime başlayacak. Bu okul 1974 yılında eğitime başladığında 5 sınıfla başladı, 1997 yılında nüfus artışı nedeniyle 3 derslik daha eklendi. Bu yıl da aynı sorunu yaşıyoruz. Şu anda 168 öğrencimiz var, 200 çocuk başvurdu bu yıl, 168’ini alabildik. 40’ı beklemede… Öğrenci sayımız bu 45 çocuğu da alınca 200 kişi olacak. Her sınıfta 22 öğrenci olacak.
Bize gelen telefonlardan neredeyse hepsinin bizim okulumuzu beklediğini gözlemliyoruz. Şikâyet ediyorlar ama beklemekten başka çaremiz yok, çevre okullar doldu, özel okul fiyatları çok yüksek, bekliyorlar. Birinci sınıf olsaydı telafisi çok zor olacaktı. Ana okulda zorlanmayacak, üç de öretmen gönderilecek.
Gelecek olan bu 40 öğrenci için iki derslik daha yapılıyor.
Tuvalet sayısı ve hijyeni açısından sorunu yaşamayacağız. Fakat Sosyal alanda sıkışıklık yaşanabilir.
Bu okul 5 sınıfla eğitim ve öğretime aynı bahçeyle başladı, şimdi 10 sınıf oluyor aynı bahçeyleyiz... Bu açıdan daha rahat olmayı isterdim doğrusu. Bahçe olarak büyüme imkânımız maalesef yok.
Ana okul olduğu için eğitim açısından büyük etkileri olmayacak. 3 öğretmen görevlendirilecek.
Bu artış devam ederse, sınıf yapılacak yerimiz kalmadı. Her yer tıka basa dolu… Bu belirsizlik bizi de sıkıntıya sokuyor. Veliler her gün kapıda, ‘çocuğumuzu ne zaman alacaksınız?’ diyorlar… Biz onlara süre vererek umut pompaladık, sormakta gelmekte haklılar…
İnsanlar tarih soruyor ama veremiyoruz, mimar mühendis biz değiliz…
Karaoğlanoğlu İlkokulu Müdürü Sonay Özgünan:
“Veliler gerçekten artık çocukların okula başlamasını istiyor. Komşusu çocuğunu okula getirirken o getiremiyor, hem çocuklar hem veliler üzülüyorlar. Haklılar… ”
21 tane 4 yaş öğrencisi okulumuza kayıt oldu ve gelemiyor. Onlar için yeni sınıf yapılıyor. Normalde eylülde bitmesi gerekirdi. Alüminyumlar takılır, ay sonuna biteceği söylenir. Büyük ihtimal on güne kadar biter…
Normal sınıflarda telafi zordur ama 4 yaşta çok büyük kayıpları olmaz. Okul öncesidir, herhangi bir müfredatı yoktur. Ama birinci sınıf olsa çok sorun olurdu.
Veliler gerçekten artık çocukların okula başlamasını istiyor. Komşusu çocuğunu okula getirirken o getiremiyor, hem çocuklar hem veliler üzülüyorlar… Haklılar…
İddia yaklaşık 1 haftaya kadar bu sınıfın devreye gireceği.
Tuvaletler, kantin, oyun alanı gibi sıkıntılarımız doğabilir…
Girne’nin taşı toprağı altın oldu, nüfus arttıkça bu yoğunluk da artacaktır. Bu yıl yoğunlukla başa çıkabildik ama gelen yıl böyle artarsa çıkamayacağız. Kimse çıkamayacak, ne trafik ne hastane ne yollar…
Bunun yanında dört tane de yeni sınıf yapıldı. 40 kişilik bir sınıfımız var, onlar bölünecek. Ekstra da öğretmen gönderilecek.
Karakum Anaokulu Sorumlu Öğretmen Sinem Çakır:
“Eğitimin kalitesi gittikçe düşüyor. Burada 60 öğrenci üst üste eğitim alıyor. 20 çocuk da dışarıda kaldı”
Bozduğumuz odaya 20 öğürenci aldık, bizim okulumuzda dışarıda kalan ve almadığımız 20 öğrenci var, bu bekleyenlerden de 5 çocuk bize kızıp özel okul veya kreşe yazdırıldı. Bu kalan 15 öğrenciyi de biz alamayız, okulsuz kalacaklar. Bize kızıp giden ve yazdırmayan çok insan oldu. Okulumuz küçük, en fazla 40 öğrencimizin olması lazım… 4 öğretmen dışarıda bekliyoruz, teneffüslerde bahçede izdiham var… Çocuklar özgürce oynayamaz, yakından takip şart, yaralanma düşme olur, her şey mümkün, bu yüzden ek derslikle çözüm bulunamaz.
Okullara derslik yapılmasına kesinlikle karşıyım. Bu çözüm değil, çözüm yeni okuldur.
Kalabalıklaşan ortamda her şey yetersiz olur. Tuvalet, kantin sırası, oyun alanları, kaos büyür… Yeni okullar açılmalı.
Şahsi çabalarımızla, sponsorlar alarak, gezerek, para toplayıp çok büyük bir bina inşa ettik. Öğretmen odası ve yemekhane yaptırdık. Müzik odası, öğretmen odası ve çocuklar için beslenme odası yaptık. Sağlıklı ve hijyenik bir ortamda bunu yapıyoruz. Tüm bunları kendi çabamızla yaptık. Ama bakanlık, bunları derslik yapmakta ısrar ettiler. Direttik ve kavgalar sonucu, sadece bu yıl için bir aktivite odasını bozup sınıf yaptık ve böylece 20 çocuk alabildik.
Eğitimin kalitesi gittikçe düşüyor. Burada 60 öğrenci üst üste eğitim alıyor. 20 çocuk da dışarıda kaldı. Bu olur şey değil…
23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat:
“Bölgemizde eğitim alması gereken 100 öğrenciyi başka okullara gönderdik”
Girne’deki nüfus yoğunluğu, bölgedeki kıyı şeridindeki yapılanma, çok fazla apartman köylerin olması nedeniyle bu yoğunluk yaşanıyor. Bu apartman izni verenler okulu hiç düşünmedi. Hala okula başlayamayan öğrenciler var, bunlar ana okul öğrencileridir. Girne Maarif Anaokuluna başlayamadılar.
Biz de kendi bölgemizdeki çocukları okulumuz alamıyoruz ve başka bölgedeki okullara gönderiyoruz. Sınıf sayımız 32-37 arası değişiyor… En büyük sıkıntımız bölgemizde olan çocuğu daha uzak yere yollamak oluyor. Şehit Hasan Cafer İlkokulu ve Karaoğlanoğlu ilkokullarına yaklaşık 100 öğrenci gönderdik.
28 tanesi birinci sınıftı ve diğerleri de ara sınıf, 2,3, 4 ve 5. Sınıftı…
Okula alınmayan ve dışta kalan öğrenci velileri ne dedi?
Saadet Kocabaş:
“Normalde Karakum veya 23 Nisan İlkokulu’na gidip gelmesi gerekirdi. Bizim bölgemizde olan burasıdır ama yer yok dediler, Osman Türkay İlkokulu’na yazdırabildik”
Normalde Karakum veya 23 Nisan İlkokulu’na gidip gelmesi gerekirdi. Bizim bölgemizde olan burasıdır ama yer yok dediler, almadılar. Eşim defalarca bakanlığa gidip geldi ve sonrasında Osman Türkay İlkokulu’na yazdırabildik. Ben evdeyim ve götürüp getiriyorum, bize uzak kalıyor. Benim gibi aynı dururumda olan birçok veli var. Kendi bireysel çabamızla konuyu çözdük. Eşim 2 gün işe gitmedi, bununla ilgilendi.
Mahmut Yumuşak:
“Her baba gibi çocuğum geri kalmasın diye elimden geleni yapıyorum. Ekstra ücret ödeyip paralı okula gönderiyorum”
Ben çocuğumu özel bir kreşe verdim, her ay 800 TL para ödüyorum, ben götürüp alıyorum… Yapacak hiçbir şeyim yok. Bakanlığa gittim, 23 Nisan İlkokulu’na gidebilirsiniz yeni derslik yapılıyor denildi fakat adresimiz de tutmadığı için oraya da almıyorlar. Ne yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Bu yıl maddi olarak çok zorlanıyorum, gelen yıl ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hasan Cafer İlkokulu’na kaydettireceğiz. Ben kayıt yapmaya gittiğimde bana yerlerin dolduğunu ve yedek listeye yazacaklarını söylediler. Karakum Anaokulu’na gittik ama olmadı…
Bu çocuklar mağdur oldu, bize yardım edin. Her baba gibi çocuğum geri kalmasın diye elimden geleni yapıyorum. Ekstra ücret ödeyip paralı okula gönderiyorum.
Abdullah Doğan:
“Bana taşınmaz mal satarken çocuklarımın nereye hangi okula gideceğini neden düşünmüyorlar? Beni bu ülkeye alırken, elektriğimiz, suyumuz, yolumuz, okulumuz yetecek mi hiç mi düşünmüyorlar?”
Çalışma izni ile geldik, tüm yasalara uyduk, yıllardır burada yaşıyoruz. Bu izinleri verirken, bana taşınmaz mal satarken çocuklarımın nereye hangi okula gideceğini neden düşünmüyorlar? Beni bu ülkeye alırken, elektriğimiz, suyumuz, yolumuz, okulumuz yetecek mi hiç mi düşünmüyorlar? Ben sağ veya sol olarak değil, insan olarak konuşuyorum. Burada söz konusu olan çocukların geleceğidir.
Girne Maarif Anaokulu’na yazdırmak istedik, yedek listesindeyiz. Çocuk halen daha evde bekler. Evde bizimle ders yapıyor, biz çocuk geri kalamasın diye çalıştırıyoruz. Aylık bin TL nasıl öderiz? Yapamayız… Çocuk evde okula gitmeyi bekliyor. Okul elbiseleri bile evde hazır, sokakta okuldan dönen çocukları görüp kendi okula gidemedi diye üzülüyor, eve gelip okul üniformalarını giyiyor ve bizimle ders yapıyor, bizimle öğretmencilik oynuyor…
Daha pencereleri yapılmamış, eksikleri var ama on günde biter, bekliyoruz…
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş:
“Faturanın çocuklara kesilmesi üzüntü verici”
Eğitim temel bir insan hakkı olup, dili, dini, inancı, rengi ve milliyeti ne olursa olsun herkese devlet tarafından parasız eğitim imkanı verilmelidir. Anayasa’nın 59. Maddesi (Eğitim ve Öğretim hakkı), Milli Eğitim Yasasının 6. maddesi ( Genellik ve Eşitlik ) ve Çocuk hakları sözleşmesinin 28. Maddesi her çocuğun eğitim hakkını yasal süreçleri ile koruma altına alır. Adanın kuzeyinde doğal afet, ağır ekonomik bunalım, şiddet olaylarının yaygınlaşması, kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, sıkıyönetim, seferberlik, savaş hali, deprem veya salgın hastalık gibi olağanüstü bir durum olmamasına rağmen Girne civarında seksenin üstünde çocuk eğitim hakkına erişememektedir. Hizmet sektörünün ve inşaat sektörünün plansız bir şekilde geliştiği Girne bölgesinde kentsel imar planının olmayışı, Eğitim Bakanlığının bu çarpık gelişme karşısında önlem alamamasının faturasının çocuklara kesilmesi üzüntü verici, Eğitim Bakanlığı üzerine düşen görevleri yerine getirmemiş, hal daha soruna çözüm üretememektedir. KTÖS, çocukların okula erişim hakkını gasp edilmesinden ciddi anlamda rahatsızdır ve konuya çözüm üretebilmek için sivil toplum örgütleri, öğretmenler ve aileler ile birlikte çalışma yürütmektedir. Okullara daha fazla sınıf inşa edilmesini, kalabalık sınıflar oluşmasını ve branş odalarının bozularak sınıflara dönüşmesini istemiyoruz. Son iki yılda bu tarz geçici önlemlerin okulları daha fazla kaosa sürüklediğini gözlemledik. Girne’ye bulunacak gerçek çözüm kentsel imar planı ile birlikte yeni okul inşaatlarının gerçekleşmesidir. Çocukların kısa vadede okula başlaması temel amacımızdır. Uzun vadede Girne’ye iki ilkokul ve bir ana okul yapılması için girişimlerimiz yoğun şekilde devam edecektir.