Yazılı görüşler 20 gün içinde sunulmalı
Askerlik (Değişiklik) Yasası Önerisi’ndeki değişiklik halkın bilgisine sunuldu
“Ülkede askerlik çağına girdikten sonra KKTC yurttaşlığına geçenlerin, yurttaşlığa geçtikleri tarihten başlayarak, 2 yıl içinde müracaat etmeleri ve yedek subaylık hakkından yararlanmalarını” öngören Askerlik (Değişiklik) Yasası Önerisi’ndeki değişiklik halkın bilgisine sunuldu
“Ülkede askerlik çağına girdikten sonra KKTC yurttaşlığına geçenlerin, yurttaşlığa geçtikleri tarihten başlayarak, 2 yıl içinde müracaat etmeleri ve yedek subaylık hakkından yararlanmalarını” öngören Askerlik (Değişiklik) Yasası Önerisi’ndeki değişiklik halkın bilgisine sunuldu.
Meclis Başkanı Sibel Siber, UBP Mağusa Milletvekili Ahmet Kaşif ile DP İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı’nın birlikte sundukları, Askerlik (Değişiklik) Yasası Önerisini Meclis iç tüzüğünün 85’inci maddesi gereğince Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle halkın bilgisine sunularak, gerçek ve tüzel kişilerin, doğrudan doğruya Yasa Önerisinin içeriğiyle ilgili olmak koşuluyla, görüş önerilerini, Önerinin Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis’e yazılı olarak sunmaları gerektiği açıklandı.
Genel Gerekçe
Resmi Gazete’de, Askerlik (Değişiklik) Yasası Önerisi’nin genel gerekçesiyle yayınlandı. “Askerlik Yasası askerlik çağına gelmiş kişilerin askerlik ödevini yerine getirmelerine ilişkin kuralları düzenlemektedir. Bu kurallardan biri de ülkemizde askerlik çağına girdikten sonra KKTC yurttaşlığına geçenlerin, yurttaşlığa geçtikleri tarihten başlayarak, 6 ay gibi kısa bir süre içinde müracaat etmelerini ve yedek subaylık hakkından yararlanmasını öngörmektedir. Bu öngörülen süre uygulamada sorun yaratmakta ve birçok gencimiz belirtilen süre içerisinde müracaat edemediğinden dolayı yedek subaylık hakkından yararlanamamaktadır. Bu düzenleme ile söz konusu süre 2 yıl olarak uzatılmıştır.
Ayrıca, mevcut yasada yer alan ve yüksek öğretime bağlı Bedelli Askerlik kurallarında öngörülen koşullar dikkate alındığında askerlik çağına girdikten sonra KKTC yurttaşlığına geçen ve yüksek öğretimde olan kişilerle ilgili bir düzenleme yer almadığı da tespit edilmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi ve tüm yurttaşlar arasında eşit koşulların yaratılması amacıyla, askerlik çağına girdiği tarihlerden sonra KKTC yurttaşı olanlara düzenleme getirilmiştir. Bu bağlamda, öngörülen koşullardan herhangi birinin yerine getirilmesi halinde, yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkından yararlanmaya ilişkin madde kuralları değiştirilmiştir.