“Yeni bir tür yabani çiçek olabilir”
Hikmet Uluçam, ilk kez Karpaz’da rastladığı bitkiyle ilgili araştırma başlattı…
Çevreciliğiyle de tanınan sanatçı Hikmet Uluçam, Karpaz’da rastladığı ve fotoğraflarını çektiği yabani çiçeğin yeni bir tür olabileceğini düşünüyor.
Uluçam, Kıbrıs’a özgü bitkilerle ilgili üç ayrı kitapta yaptığı araştırmada, Karpaz’da rastladığı çiçeğin kaydını bulamadığını belirterek, bitkinin başka bir ülkede yetişip yetişmediği veya sadece Kıbrıs’ta yetişen, endemik bir bitki olup olmadığını araştırdığını söyledi.
TAK’a açıklama yapan ve çektiği fotoğraflardan örnekler veren sanatçı Hikmet Uluçam, bu bitkiyle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak isteyenlerin 05338660057 numaralı telefondan kendisine ulaşabileceklerini belirtti.
Geçtiğimiz ay Karpaz’da fotoğraf çekimi sırasında yeni bir tür olduğunu düşündüğü bitkiye rastladığını anlatan Uluçam, Kıbrıs’ın yabani bitkileriyle ilgili R.D. Maikle’ın ‘Flora of Cyprus’; D.E. Viney’in ‘An Illustrated Flora of North Cyprus’ ve George Sfikas’ın ‘Wild Flower of Cyprus’ adlı kitaplarında yaptığı araştırmada, bitkinin kaydına rastlamadığını belirtti.
Bitkinin başka bir ülkede yetişip yetişmediği veya sadece Kıbrıs’ta yetişen, endemik bir bitki olup olmadığını araştırdığını kaydeden Hikmet
Uluçam, bitkiyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bitki, dikensiz bir sarmaşık türü olup, boyu bir metreyi geçmektedir. Yaprakları ok ucu şeklinde ve sap üzerinde karşılıklı dizilmektedir. Bitkinin çiçek formu şemsiye şeklindedir. Bir sap üzerinde pembe ve beyaz renklerde onlarca küçük çiçeciklerden şemsiye formu oluşmaktadır.”
Uluçam, ağaç dallarıyla koruma altına aldığı bitkiyi daha sonra üç kez ziyaret ettiğini de belirtti.