"Yeni bir yaşam için geldik ama…"
Yaşları 14 ila 40 arasında değişen, aralarında 2 çocuk, 1’i hamile 3 de kadın bulunan mültecilerin ‘kaçış’ hikayelerinin ardından dram çıktı.
Suriye’deki savaştan kaçarak, Kıbrıs’ın güneyindeki ailelerinin yanına gitmek için Mersin’den kaçak olarak Kıbrıs’ın kuzeyine geçen, ardından da askeri yasak bölgeyi ihlal ederek Güney’e geçmeye çalışan 14 Suriyeli mülteci tutuklandı.
Ayşe GÜLER
Suriye’deki savaştan kaçarak, Kıbrıs’ın güneyindeki ailelerinin yanına gitmek için Mersin’den kaçak olarak Kıbrıs’ın kuzeyine geçen, ardından da askeri yasak bölgeyi ihlal ederek Güney’e geçmeye çalışan 14 Suriyeli mülteci tutuklandı.
Böylelikle 2017 yılının ilk 10 ayında Kıbrıs’ın kuzeyinde yakalanan mülteci sayısı 73’e yükseldi.
Yaşları 14 ila 40 arasında değişen, aralarında 2 çocuk, 1’i hamile 3 de kadın bulunan mültecilerin ‘kaçış’ hikayelerinin ardından dram çıktı.
‘Birinci derece askeri yasak bölgeyi ihlal etmek’ suçlamasıyla dün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan 14 mülteciyle ilgili duruşmada dün zaman zaman duygusal anlar da yaşandı.
İdlip’ten ‘yeni bir yaşam’ için geldiklerini ifade eden mülteciler, Kıbrıs’ın güneyine geçerek, orada yaşamak istediklerini belirtti.
Mültecileri Kıbrıs’ın kuzeyine getiren tekne ve kişiler aranırken, zanlılar hakkında 3 gün tutukluluk kararı alındı.
Mahkeme ayrıca, mülteciler arasında yer alan 13 yaşındaki çocuğun ise tutukluluk süresini SOS Çocuk Köyü gözetiminde ve denetiminde geçirmesi da kararlaştırdı.
14 mülteci mahkemeye çıkarıldı…
Polis memuru bulguları aktardı…
Kıdemli Yargıç Tacan Reynar huzurunda görüşülen duruşmada İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Ayşe Kaymak, olayın tahkikat sorumlusu polis memurunu tanık olarak dinletti.
Polis memuru, mahkemede yeminli şahadet vererek, olayla ilgili bulguları aktardı.
Mersin’den kaçak olarak geldiler…
Polis memuru zanlıların 17 Ekim tarihinde Mersin Limanı’ndan tekneyle KAÇAK OLARAK, henüz tespit edilemeyen onay almamış bir yerden 19 Ekim tarihinde Kıbrıs’ın kuzeyine giriş yaptıklarını söyledi.
Tüm zanlıların aynı gün Lefkoşa’da Dumlupınar’da askeri yasak bölgeyi ihlal ettikleri sırada askerler tarafından tespit edildiklerini belirten polis memuru, olayla ilgili tahkikatın henüz yeni başladığına değindi.
Tekne ve kimin getirdiği araştırılıyor…
Polis memuru zanlıları Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine getiren tekne ve kişilerin henüz tespit edilemediğini, bununla birlikte yine zanlıların Lefkoşa’da birinci derece askeri yasak bölgeyi ihlal etmelerine yardımcı olan şahısların da tespit edilemediğini kaydetti.
Soruşturmanın sürdüğünü ifade eden polis memuru, zanlıların 3 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını talep etti.
Savcı Kaymak: Zanlılar serbest kalırsa aranan şahıslara müdahale edebilirler
Savcı Ayşe Kaymak ise olayla ilgili tahkikatın yeni başladığını yineleyerek, soruşturma kapsamında aranan şahısların bulunduğunu belirtti.
Zanlıların serbest kalması halinde aranan şahıslara müdahale edebileceğine değinen Kaymak, 3 gün süreyle poliste tutuklu kalmalarını talep etti.
Zanlılar: Savaştan kaçtık, ailemiz burada…
Avukatları olmamaları mahkemede söz verilen zanlılar, Suriye’nin İdlip bölgesinden geldiklerini, savaştan kaçtıklarını söyledi.
Yaşadıklarını anlatırken duygusal anlar yaşayan zanlıların bazıları 10 yıldır ailesini görmediğini, onlarla yaşamak için geldiklerini ifade etti.
Ailelerinin Kıbrıs’ın güneyinde yaşadıklarını da söyleyen zanlılar, “Güzel bir hayat yaşamak için geldik” dedi.
Mahkemede söz alan zanlılardan biri ise savaş sırasında ayaklarından vurulduğunu, tedavi görmek istediğini de belirtti.
Söz konusu zanlı Kıbrıs’ın güneyinde mülteci olarak kayıtlara geçip, orada yaşamak istediklerini sözlerine ekledi.
Zanlılar, sağlık kontrolünden geçirilecek
Mahkemede aktarılan olgular ışığında Kıdemli Yargıç Tacan Reynar, zanlılar ile ilgili tahkikatın henüz yeni başladığına değindi.
Kıdemli Yargıç Reynar, zanlıların adaya nasıl geldiği veya suçla bağlantılı şahısların tespit edilemediğini kaydederek, 3 gün süreyle tutuklu kalmalarına emir verdi, tüm zanlıların sağlık kontrolünden geçirilmesi yönünde de karar üretti.
Taşseven: Yasal boşluk var, sığınma sistemi oluşturulmadı
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve SOS Çocuk Köyü ortaklığında sürdürülen Kıbrıs’ta Sığınmayı Güçlendirme Projesi, Proje Koordinatörü Ülkü Taşseven ise ülkelerindeki zulümden kaçıp Kıbrıs’ın kuzeyine gelen sığınmacılara suçlu muamelesi yapıldığını, bunun doğru olmadığını söyledi.
Taşseven, mültecilerin ilk etapta mahkemeye çıkarılmasının da doğru bir uygulama olmadığını ifade etti.
Ülkede bu konuda yasal boşluk bulunduğunu, henüz bir sığınma sisteminin oluşturulmadığını dile getiren Taşseven, buna rağmen dün tespit edilen mülteciler arasında yer alan 13 yaşındaki çocuğun tutukluluk süresini SOS Çocuk Köyü’nün bakım ve gözetiminde geçirmesine yönelik alınan kararın da mutluluk verici olduğunu kaydetti.
Taşseven, henüz mültecilerle gerekli mülakatları yapmadıklarını ancak konuyu BM’ye aktaracaklarını söyledi, bugüne kadar yaşanan pratikte mültecilerin muhaceret tarafından Türkiye’ye gitmelerinin sağlandığını, muhtemelen söz konusu mültecilerle ilgili de aynı yolun izleneceğini sözlerine ekledi.
Çocuk, kadın, erkek…
10 ayda 73 MÜLTECİ!
Kıbrıs’ın kuzeyine 10 ayda savaştan kaçan, yeni bir yaşam için yola çıkan 73 mülteci geldi.
Dün tutuklanan mülteciler dışında çeşitli bölgelerden ülkeye giriş yaparak, tutuklanan 59 mültecinin 12’si Kıbrıs’ın güneyine sığındı.
Diğerleri ise ihraç edildi.
Mülteciler arasında çocuk ve kadınlar da yer alıyordu…