Yeni dönem başlıyor mu?
Ömer Kalyoncu hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı Akıncı’dan aldı.
Bu hükümet nasıl oluşacak, hangi partiyle kurulacak, hangi konularda görüş birliğine varılacak veya asgari müştereklerde buluşacaklar… CTP’nin hazırladığı programa hangi parti ne oranda destek verecek?
***
Zaten bu programa desteğini daha fazla açıklayan veya programdan fazla sorunu olmayan parti hükümeti CTP ile kurmaya aday demektir.
Bu parti UBP mi olur, DP-UG mi olur?
Önümüzdeki birkaç gün o partinin ismini daha somut olarak ortaya çıkaracaktır diye düşünüyorum.
Ancak belki de böyle bir hükümet kurulmaz veya kurulamaz. CTP’li yetkililer daha önce bu kelimelerle değil ama “hükümet kurmak için hükümet kurmayacaklarını” açıklamışlardı.
Yani hazırlanan hükümet programının uygulanırlığı kurulacak koalisyonda mümkün olmayacaksa hükümet kurulmaya da bilir.
***
Bu noktada şunu da hatırlamak ve hatırlatmak isterim;
Bir zamanlar CTP hükümete ilk gireceği yıllarda hükümetin küçük ortağı olarak bakan saptaması yaparken şimdi hükümet kurma görevini alan ve olası Başbakan Ömer Kalyoncu, o dönemde bakanlar kurulu listesinde bakan olarak sunulmuştu zamanın cumhurbaşkanı Denktaş’a ancak Denktaş tarafından veto edilmişti. Şimdi Kalyoncu Başbakan olmakla görevlendirildi.
Siyasette böyle şeyler olabiliyor ve siyasette atılacak adımlarla, verilecek kararlarla ilgili önemli dersler de verebiliyor.
Umarım Kalyoncu başarılı olur ve icraat yapabilecek bir hükümet kurabilir, hangi partiyle kurarsa kursun yapılması gereken, sırada bekleyen uygulamaları yapabilecek bir hükümet omurgasını oluşturabilir.
Bütün toplum da herhalde güven duyulacak ve sürdürülebilir bir hükümeti arzularken, siyaset kurumuna da güvenin yeniden tesis edilmesini bekler.
--------------------------------------------------------------------------------
‘Hayır’dan sonra
Yunanistan şimdi ne yapacak?
Referandumda Yunan halkına ‘hayır’ dedirten Çipras hükümetinin ‘hayır’ın ardından planı nedir?
Tamam “demokrasi kazandı” dedi Çipras ama ekonomi de kazandı mı!
***
Bugün AB’ye yeni bir öneri sunması bekleniyor Çipras’ın…
Referandum öncesi hep yanında olan Maliye Bakanı’nın ‘hayır’a rağmen istifa etmesi acaba AB’ye karşı verilen bir taviz mi ve bu tavizin ardından AB’den de bir esneklik mi bekliyor Çipras?
Bu soruların cevabının ne olacağını Yunan halkı gibi aslında bazı Avrupa ülkeleri ve dünya da bekliyor.
AB’nin güçlü ülkeleri Yunanistan’a karşı katı tutumlarını yumuşatırlar mı yoksa ‘hayır’ yanıtı bu tutumları daha da mı katılaştırır…
***
Hem KKTC’de hükümet kurma çalışmalarının sonucu hem de Yunanistan’ın geleceği ile ilgili daha somut bilgiler önümüzdeki birkaç gün içinde açıklığa kavuşur sanırım…