1. HABERLER

  2. ARŞİV

  3. YENİ SENARYOLAR !..
YENİ SENARYOLAR !..

YENİ SENARYOLAR !..

Reuters’e göre, Kıbrıs Rum tarafına, gevşek federasyon için Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapması teşvikinde bulunuldu “Kriz Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümü için Kıbrıs Rum tarafına baskı yapma olanağı tanıyor” “Kıbrıs so

A+A-

Reuters’e göre, Kıbrıs Rum tarafına, gevşek federasyon için Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapması teşvikinde bulunuldu

“Kriz Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümü için Kıbrıs Rum tarafına baskı yapma olanağı tanıyor”

“Kıbrıs sorununun krizle bağdaştırılması perde gerisinde ve BM merkezinde çalışılan senaryolardan biri”

“Çözüm için Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapması gereken Kıbrıslı Rumlardır”


Güney Kıbrıs’taki ekonomik krizin Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Kıbrıs Rum tarafına baskı imkânı sağladığı, krizin ortaya çıkardığı büyük ihtiyaçların Kıbrıs Rum Yönetimi’ne baskı unsuru olarak kullanılabileceği bildirildi.
Reuters, çözüm için Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapması gerekenin Kıbrıslı Rumlar olduğuna işaret ederek 2004 referandumunda Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’nin teşvikiyle Annan Planı’na olumlu oy verdiklerini hatırlattı.
Fileleftheros “Kriz Nedeniyle Kıbrıs Sorununda Baskılar... Başkanlık Seçimlerinden Sonra İnisiyatifler Işığı Altında Plan Tatbikatları... Reuters Brüksel’i De Karıştırıyor” başlıklı haberinde Reuters’in, Kıbrıs Rum tarafına; 2004’te BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın önerdiği gibi bir gevşek federasyon için Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapması teşvikinde bulunulduğuna işaret etti.

“BM MERKEZİNDE ÇALIŞILAN SENARYOLARDAN BİRİ”

Reuters’in Kıbrıs sorununun ekonomik krizle bağdaştırılmasının, perde gerisinde ve hatta BM merkezinde çalışılan senaryolardan biri olduğuna inanıldığına işaret ettiğini yazan gazete özetle şöyle devam etti:
“Kimileri bunu, memorandum nedeniyle nefes alamayan Lefkoşa’nın sıkıştırılması için bir fırsat olarak görüyor. Savunmasız olacağını ve kendisine, Kıbrıs sorununda hareketlerde bulunması için çok kolay baskı yapılabileceğini değerlendiriyorlar.
Reuters bazı Avrupalı diplomatların farklı bir yaklaşım sergileyerek; içerisinde bulunduğu zor ekonomik durum vesilesiyle Kıbrıs’a diplomatik baskı yapılmasının siyasi açıdan tehlikeli olacağını söyleyerek bunun bir bumeranga dönüşebileceği ve her iki taraftaki katı milliyetçiler tarafından istismar edilebileceği uyarısında bulunduklarını belirtiyor.
Kuşkucuların, Kıbrıs sorununu uzun vadede çıkmazda bırakmanın, Türkiye’nin AB üyeliğinde ilerlemesini engellediğinden Berlin ve Paris’in işine geldiğini belirttiklerini kaydeden Reuters, isminin saklı tutulması kaydıyla konuşan Kıbrıs sorunundaki eski arabuluculardan birinin ‘Sorunu çözmeye hiç ilgi göstermeyen ülkeler var çünkü bu Türkiye’nin üyeliğini ileri götürecek’ dediğine işaret etti.”

“ÇÖZÜM İÇİN KIBRISLI TÜRKLERLE İŞBİRLİĞİ…”

“Reuters ortaya koyduğu tezi desteklemek için, çözüm için Kıbrıslı Türklerle işbirliği yapması gerekenin Kıbrıslı Rumlar olduğunu belirterek Annan Planı’na atıfta bulunuyor: O zaman (2004 kastediliyor) Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs’ın Kuzey’inde yaklaşık 30 bin askeri bulunan ve büyük kısmı 2018’e kadar çekilecek olan Türkiye’nin cesaretlendirmesi ile Annan Planı’na olumlu oy vermişlerdi. Yani yeniden ‘Annan planını reddeden Rumlar kötü, kabul eden Kıbrıslı Türkler iyi’ sahnesi yeniden gündeme geliyor.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1314 defa okunmuştur