Yeniboğaziçi Belediyesi'nin gururu
8 köyü barındıran Yeniboğaziçi Belediyesi, Kıbrıs’ta Cittaslow’un başkenti ünvanını da aldı.
Dünyadaki 184 sakin şehir arasına girmeyi başaran Kıbrıs’ın ilk ve şu ana kadarki tek beldesi Yeniboğaziçi Belediyesi, Uluslararası Cittaslow Birliği’ne üye olmakla izolasyonları da aşarak, ülke adına çok önemli bir de ilke imza attığını vurguladı.
8 köyü barındıran Yeniboğaziçi Belediyesi, Kıbrıs’ta Cittaslow’un başkenti ünvanını da aldı.
Mimarlar Odası, DAÜ Mimarlık Bölümü ve belediyenin işbirliğiyle yaklaşık 2 yıllık çalışmalar sonucu 9 Kasım’da İtalya’nın Brisighella kasabasında Uluslararası Cittaslow Birliği’nin koordinasyon toplantısı sırasında üyelik sertifikasını Birlik Başkanı Gian Luca Marconi’den alan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren ve projedeki paydaşlar, bugün Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği binasında düzenledikleri basın toplantısıyla süreci anlattı.
“BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİREBİLMENİN HAKLI GURURUNU TAŞIYORUZ”
Cemal Biren, bir hayali gerçekleştirebilmenin haklı gururunu taşıdıklarını ifade ederek, tanınmamış bir ülkede sınırları aşan ve uluslararası üyelik onayı alan Yeniboğaziçi’nin dünyanın 184 sakin şehri arasına girmekle kalmadığını; Kıbrıs’ta Cittaslow’un da başkenti ünvanı aldığını söyledi.
“Çocuklarımız için daha güzel bir çevre, daha güzel bir şehir, daha yaşanabilir bir dünyanın hayalini gerçekleştirmek üzere yaklaşık 2 yıldır çalışmaktayız” diyen Biren, şöyle konuştu:
“BÜYÜK BİR GÜÇ OLUŞTURDUK”
“Tarihi dokusu, eşsiz sahilleri, meyhaneleri, yeme içme kültürü, Pulya kuşunun korunmasını hedefleyen uluslararası ve yerel festivalleri, köylerimizde yer alan kadın faaliyetleri, kültür sanata ve spor etkinlikleri, insanımızın misafirperverliği ve daha pek çok avantajımız ve zenginliğimizle, büyük bir güç oluşturduk. Kıbrıs kültürü temelindeki hoşgörülü, sevecen, sıcakkanlı, insancıl hayat anlayışı ve hayattan keyif almanın güzelliğini bilen insanımız için bölgemizi, hayallerimizdeki gibi bir yer yapabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Yeniboğaziçi Sakin Kent olarak bu uluslararası birliğe üye olmakla izolasyonları da aşarak ülkemiz adına çok önemli bir ilke de imza atmıştır. Esas işimiz şimdi başlıyor. Başta Yeniboğaziçi, Mormenekşe, Alaniçi, Akova, Yıldırım, Muratağa, Sandallar ve Atlılar olmak üzere önce kendi köylerimize ve tüm insanlarımıza daha güzel, daha kaliteli bir yaşam sunabilmek için bundan sonra daha büyük adımlarla yürüyeceğiz.”
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Cemal Biren, sakin kent olma hayallerinin gerçekleşmesinde yanlarında olan paydaşları Mimarlar Odası’na ve başkanı Azmi Öge’ye, DAÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek ve ekibine, tüm belediye meclis üyelerine, Ali Kömürcügil başkanlığında gönüllü çalışan Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow Hareketi Komitesi’nden Bedia Balses, Sedat Kılıç, Umut Kurşun, Şemsi Oyuncu ve Selma Tanık’a, belediyeye bağlı kadın birlikleri ve spor kulüpleri ile destek olan tüm kuruluşlara, halka ve basına teşekkür etti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Biren, izolasyonlar altında oldukları için belgeyi aldıktan sonra bu olayı seslendirmeyi uygun gördüklerini, bugüne dek suskun kaldıklarını söyledi.
Biren, önlerinde uzun bir süreç olduğunu, her şeyi halkla paylaşarak, halkın yardımları ve devlet-hükümet yetkililerin de katkısıyla bu projeyi sürdüreceklerini kaydetti.
ÖGE: “RAPORUMUZUN ÇOK BAŞARILI BULUNMASINDAN GURUR DUYDUK”
Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, sosyal sorumluluk projesi olarak sahiplendikleri Yeniboğaziçi Belediyesi’nin Cittaslow projesine destek verdiklerini anlattı ve hazırlanan raporun İtalya’da çok başarılı bulunmasından gurur duyduklarını söyledi.
Öge, Cittaslow’u bir yaşam biçimi diye niteleyerek, esas işlerinin şimdi başlayacağını, bu projeyi yaşatmanın boyunlarının borcu olduğunu ifade eti.
Lefke Belediyesi’nde de Cittaslow üyeliği için bir çalışma olduğunu ve kendilerinden de yardım istendiğini kaydeden Öge, bu projeyi ada genelinde yaygınlaştırmaya çalışacaklarını belirtti.
Mimarlar Odası Başkanı Öge, Cittaslow’un, zaten var olan kültürel yaşama sahip çıkmak olduğunu kaydederek, “Olumsuz etkileri azaltarak, daha yaşanabilir bir çevre hedefleniyor. Cittaslow da, bunu dünyada tescil ettirmektir. Yeniboğaziçi Belediyesi şu anda dünyadaki diğer 183 cittaslow kentle kardeştir” dedi.
“ÇEVRE ÖRGÜTLERİ DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALI”
Yeniboğaziçi’nin çok ciddi bir adım attığını söyleyen Azmi Öge, çevre örgütlerini bu projeye daha çok sahip çıkmaya davet etti ve temiz hava, temiz su ve temiz toprak projesi de olan Cittaslow projesinde herkesi ciddi görevler beklediğini ifade etti.
Cittaslow projesinin Kıbrıs’ta neden Yeniboğaziçi Belediyesi’yle başlatıldığı sorusunu yanıtlayan Öge, bölgenin barındırdığı tarihi eserlere dikkat çekti ve dünya mirası bu eserleri gelecek nesillere aktarmanın boyunlarının borcu olduğunu söyledi.
Bölgenin yapılaşma, maden, sanayileşme gibi tehditlerden uzak olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Başkanı Öge, “Yeniboğaziçi’yi hızlı tescil edebileceğimiz bir belde olarak tespit ettik ve bu ortamı koruma, geliştirme taahhüdü verdik” diye konuştu.
DİNÇYÜREK: “BİRLİKTE BAŞARMANIN BİR ÖRNEĞİ”
DAÜ Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, Yeniboğaziçi Belediyesi’nin Cittaslow üyeliği kazanmasının “çok önemli bir olay” olduğunu belirterek, kendilerinin de bunun bir parçası olmaktan gurur duyduklarını söyledi.
Dinçyürek, birlikte başarmanın bir örneğini sergilediklerini kaydederek, projeye katkılarının süreceğini ifade etti.
Özgür Dinçyürek, “neden Yeniboğaziçi” sorusunu yanıtlarken, fiziki ve doğal yapıdaki birçok farklılıktan öte kendine göre bölgenin en önemli farklılığının insan kaynakları olduğunu söyledi ve belde halkının Cittaslow projesine baştan itibaren sahip çıktığını, tartıştığını ve özveriyle çalıştığını anlattı.
Böyle bir ortamda başarının kendileri için sürpriz olmadığını dile getiren Dinçyürek, “Destek ve hevesle başlanan bir işin zaten farklı sonuçlanması beklenemezdi” dedi.
KILIÇ: “TECRÜBELERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ”
Basın toplantısında konuşan Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow Hareketi Komitesi’nden Sedat Kılıç, Cittaslow’un ne olduğunu anlattı. Geçmişe, tarihi değerlere sahip çıkan, sağlıklı, kaliteli bir yaşam ortamı hedefleyen Cittaslow’un 184 üyeli yapısı arasına girmenin gururunu taşıdıklarını vurgulayan Kılıç, Kıbrıs’ta yaşam kalitesinin artması için tecrübelerini öteki yerleşim birimleriyle de paylaşacaklarını söyledi.
Kılıç, bundan sonra kendilerini zor bir sürecin beklediğini ifade ederek, halkın daha çok sahiplenmesi için yapılması gerekenlerin neden istendiğinin iyi anlatılması gerektiğini belirtti.
BALSES: “İNSANLIK ADINA BÜYÜK KAZANÇ”
Yeniboğaziçi Belediyesi Cittaslow Hareketi Komitesi’nden Bedia Balses de, projeye başlarken önce “Slowfood Salamis Convivium” kurduklarını belirterek, bu konuda bilgi verdi ve Cittaslow’un da İtalya’da fast food’a karşı verilen mücadeleyle başladığına işaret etti.
Balses, kanser, obezite, diyabet gibi hastalıklara karşı savaşan bir birlik olduklarını, Diyetisyenler ve Tabipler birlikleriyle temasları olduğunu anlattı.
Yakın geçmişte “Tohumdan Sofraya” projesiyle “Umut Tohum Merkezi” kurduklarını kaydeden Bedia Balses, böylece GDO’lu tohumların kullanılmasına karşı çıkarak, yerli tohumları takas yoluyla çoğaltıp devamını sağladıklarını anlattı ve insanlık adına büyük kazançlar sağladıklarını vurguladı.
KÖMÜRCÜGİL: “CITTASLOW KIBRIS’IN YAŞAM FELSEFESİ OLMALI”
Yeniboğaziçi Belediyesi Meclis Üyesi Ali Kömürcügil ise, geleceği için endişelenenlerden oluşan bir komite kurarak çalışmaya başladıklarını ve beldenin diğer beldelerden farkını korumayı, gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını anlattı.
Aldıkları sertifikayla bu çabalarını tescillediklerini ifade eden Kömürcügil, Cittaslow’un yaygınlaşmasını ve Kıbrıs’ın yaşam felsefesi olmasını diledi.
CITTASLOW KRİTERLERİ
1999’da İtalya’nın Greve in Chianti kentinde kurulan Cittaslow Birliği, nüfusu 50 binin altında olan kentlerin üye olabildiği bir belediyeler birliği...
Cittaslow kriterleri arasında “çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesi, tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar; misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar, sosyal uyum ve ortaklıklar gibi başlıklar altında 70 kriter yer alıyor. Üye olabilmek için bu kriterlerden en az 50 puan almak gerekiyor.
(tak)