1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. YENİDÜZEN seçimin nabzını tutuyor
YENİDÜZEN seçimin nabzını tutuyor

YENİDÜZEN seçimin nabzını tutuyor

“Meclis’te yeni yüzler olmalı” “Ekonomik kriz son bir senedir satışlarımızı etkiledi” “Çarşıya vatandaş uğramaz oldu.” “Vatandaş bizden alışveriş yapmak yerine süpermarketleri tercih ediyor”

A+A-

YENiDÜZEN, seyyar satıcılar ile hem ekonomik durumu hem de yaklaşan seçimleri konuştu

 

Derman PAÇA

“Ne yaşanan ekonomik kriz ne de ülkede yaşanan siyasi çekişme bizi ‘vuran’ süpermarketler” diyen seyyar satıcılar insanların alım gücünün düştüğünü ve artık yemeklerinden dahi kıstıklarını dile getirdi.
“Herkes kendi işini yapsın” diye de süpermarketlerin her işe el attığını aktaran seyyar satıcılar siyasetçilerden de şikâyetçiler. Siyasetçilerin sorunlarını dinlemediğini söyleyen seyyar satıcılar siyasetçilerin seçim hazırlığı içinde olduklarını esnafı sadece broşür dağıtıp, oy istemek için ziyaret ettiklerini aktardı. Yapılan zamlardan da şikâyetçi olan esnaf “Gece yatıp sabah zamla uyanmak istemiyoruz” dedi. Yaklaşan erken seçimi de yorumlayan seyyar satıcılar,  CTP-BG-DP veya UBP-DP koalisyonu kurulacağı yönünde görüş bildirdi,  karma oyların artacağını söyledi.
Ayrıca, ‘seyyar satıcılar mecliste yeni yüzler görmek istiyoruz’ diyen vatandaş sayısının yüksek olduğunu ve bunun seçime büyük bir etkisinin olacağı görüşünde.
YENİDÜZEN ekibi olarak seyyar satıcıların sorunlarını dinledik, yaklaşan milletvekilliği seçimi hakkında görüşlerini aldık.


ESNAF NE DEDİ? ESNAF NE DEDİ? ESNAF NE DEDİ?

Serpil Emir:
“2000 yılından beri hellimli börek, çörek, bulgur köftesi, peksimet, tarhana limonata gibi Kıbrıs özgü kendi yaptığım ürünleri satıyorum. 13 sene önce bu işe başladığım zaman satışlar çok güzel idi. Şimdi ise satışlar durma noktasına geldi. Özellikle yaşanan ekonomik kriz son bir senedir satışlarımızı etkiledi. Diğer bir etkense açılan süpermarketler oldu. Vatandaşın çoğu bizden almak yerine süpermarketleri tercih ediyorlar. En pahalı ürünüm ‘5 TL’ olmasına rağmen satış yapamıyorum. Yaklaşan erken seçimlerde sandığa gidip oy kullanmayı düşünmüyorum. Üç evladım var. Burada iş bulamadıklarından dolayı ikisi İngiltere’de biri Türkiye’de yaşıyor. Yalnız başıma yaşıyorum. Onları düşünmekten sandığı seçimi düşünemiyorum. Benim tek derdim onlar, seçimler beni ilgilendirmiyor. Eskiden 500 börek yapıp satarken şimdi 50 börek yapıyor ama yinede satamıyorum. Artık bu duruma alıştım. İşime gelir kahvemi içer, bulmacamı çözer giderim. Milletvekili adayları ise ancak buradan geçip broşür dağıtır.”

Zülfikar Öznur:
“Kırk senedir seyyar meyve satışı yapmaktayım. 74’ten önce Güney Kıbrıs’ta çalışıyordum. Kuzey’e geçince de işimi sürdürmeye devam ettim. Ne eski hükümet ne de yaşanan ekonomik kriz, bizi süpermarketler vurdu. Süpermarketler iğnesinden ipliğine her şeyi sattığından vatandaşlarımız pazara gelip bizden alışveriş yapmak yerine süpermarketleri tercih ediyor. Çarşıya vatandaş uğramaz oldu. Eskiden satışlarımız şimdiye nazaran çok daha iyi idi. Yaklaşan erken seçimde halk kimin başa geçeceğine kendisi karar verecek. Son yaşanan olaylardan dolayı geçmiş UBP hükümetine karşı insanlar güvensizlik yaşıyor. Bu yüzden birçok kimse sandığa gitmeyeceğini söylüyor. Bana soracak olursanız insanlar başka konuşur günün sonunda ise konuştuğundan farklı davranır. Kimi vatandaş sandığa gidip boş oy da atabilir. Partilerden herhangi bir tanesinin tek başına iktidar olabileceğini düşünmüyorum. CTP-BG ve DP veya UBP ve DP arasında koalisyon kurulabilme ihtimali yüksek. Hükümete hangi parti veya kim gelirse gelsin benim için fark etmez. Kim gelirse gelsin ne çarşıyı ne esnafı düşünüyor. Lefkoşa Belediye Başkanı seçimleri kazandı. Kendisini tanımıyorum. Gelsin tanışalım, sohbet edelim. Sürekli zabıtaları yollamak yerine gelip bizim sorunlarımızı dinlesin.”

Veysi Akrep:
“Son bir senedir babutsa satmaktayım. Yirmi sene önce yaptığım babutsa işini şimdi tekrar izin günlerimde aile bütçesine katkıda bulunmak için yapmaktayım. Bazı gün erkenden satışı bitiriyorken bazı gün ise akşam olur satamam. Yaşanan ekonomik krizden dolayı insanların alım gücü düştü. İnsanlar geçinebilmek için kısıtlama yapıyorlar. Vatandaşlar artık daha çok gereksinim duydukları ürünleri alıyor. Dünyanın her yerinde ekonomik kriz yaşanıyor. Güney kesimi de ekonomik çöküntü yaşıyor. Güney kesiminde çalışan birçok vatandaş bu yüzden işsiz kaldı. Güneyde kazanıp kuzeyde kazandıklarını harcıyorlardı. Artık o çeşmede kapandı. Yaklaşan erken seçimlerde ülkem için hayırlısı ne ise o olsun. Hangi parti seçilirse seçilsin ya da hangi partiler arasında koalisyon olursa olsun fark etmez. Bana soracak olursanız büyük olasılıkla CTP-BG ve DP arasında koalisyon kurulacak. Çevremden duyduklarıma göre vatandaşın büyük bir çoğunluğu ya seçime gitmeyeceğini ya da karma oy kullanacağını konuşuyor. Vatandaşlar eski siyasetçileri değil de mecliste yeni yüzler görmek istiyor.

Hakan Aşık:
Yaklaşan Ramazan satışlarımıza çok bir etki etmedi. Sıcakların etkisiyle de oruç tutan insan sayısı az. Vatandaşın alım gücü azaldı. Her gün gelip muhallebi yiyen adam üç günde bir gelir oldu. Buda ekonominin düştüğünü gösterir. 2000’den beri biz esnaf olarak ekonomik kriz yaşıyoruz. Özellikle bizi açılan süpermarketler etkiledi. Süpermarketler meyveden sebzeye, kıyafetten ayakkabıya, hediyelik eşyadan tut yemek ve ete kadar aklınıza gelebilecek her şeyi satmakta. Örnek olarak ben araştırayım ve güneş gözlüğü çok satılıyorsa muhallebini satarken bir yandan da güneş gözlüğü satayım. Süpermarketlerde bunu yapıyor. Süpermarketler, mahalle marketlerini, fırıncıyı, lokantacıyı, manavı, kasabı.. vs herkesi batırdı. Herkes kendi işini yapacak; Marketçi market işini, fırıncı ekmeğini, lokantacı yemeğini ve bende muhallebimi yapacağım. Süpermarketler demircilik işiyle de uğraşsın, kapı ve pencere satsın. Neden yapmaz? Bizi ne ekonomik kriz ne de ülkede yaşanan siyasi çekişme biz esnafı vuran süpermarketlerdir. Yaklaşan erken seçimlerde CTP-BG ve DP arasında koalisyon kurulacağını düşünmekteyim. UBP’ de olabilir.

Hasan Habeş
On yedi yıldır babutsa satmaktayım. Eski yıllara göre satışlarımız düşük. Tabi ki bu durumun en büyük nedeni ülkede yaşanan ekonomik kriz diye düşünüyorum. Her geçen yıl nüfusun artmasına rağmen ne yazık ki satışlarımız artmıyor. Dört yıldır fiyatlarımız artırmıyor aynı fiyattan satıyoruz. Yinede beklediğimiz gibi satış yapamıyoruz. CTP-BG iktidarda iken ekonomi çok daha iyi idi. UBP iktidara geçince ülkeyi batırdılar. Başa geldiler, bizi mahvettiler. Ceremesini de yine bu halk çekiyor. Yaklaşan erken seçimlerde CTP-BG’nin birinci parti olacağını eğer CTP-BG tek başına iktidar olamazsa DP ile koalisyon kuracağını düşünmekteyim. UBP çok güç kaybetti, kendi adamlarını ve ceplerini düşündüler. Vatandaşın büyük bir çoğunluğu seçime gitmeyecek. Gidenlerinde büyük bir çoğunlu karma oy kullanacak. Nedeni ise vatandaşın eski siyasetçilerde bıkması ve mecliste yeni yüzler görmek istemesidir. Yeni gelecek olan hükümetten artık zamların durdurulmasıdır. Gece yatıp sabah zamla uyanmak istemiyoruz.

Serkan Özmenoğlu:
On yedi senedir babamla birlikte tost-sandviç işi yaparak geçimimizi sağlamaktayız. Otuz yedi yaşındayım, on üç senedir bu kadar kötüsünü görmedik bu kadar kötüsünü yaşamadık. İnsanların alım gücü azaldı. Vatandaş aldığı 1231 TL’lik asgari ücretle geçinmeye çalışır. Bakanlarda asgari ücretle geçinmeye çalışsınlar bakalım. Her ay maaşımın yarısı kadar 500 TL ‘lik elektrik faturası ödüyorum. Bundan sonra halkını fakirleştiren hükümet ve bakan istemiyoruz. Yaklaşan erken seçimden ve kurulacak olan yeni hükümetten çok umutluyum. Büyük olasılıkla CTP-BG ve DP veya UBP ve DP arasında koalisyon kurulacak. Çevremde konuşulan en önemli konu vatandaşın mecliste yeni yüzler görmesi ve siyasette gençlerin önünün açılmasıdır. O kadar üniversite mezunu varken neden eski siyasetçiler, siyaseti gençlere bırakmıyor. Koltuk bu kadar mı tatlı?

Bu haber toplam 2388 defa okunmuştur