“Yerel gelirlerle ödemeler yapıldı”
Türkiye’den yapılacak kaynak aktarımı Haziran sonuna sarktı… Maliye Bakanı Denktaş, YENİDÜZEN’e konuştu
Türkiye’den 2018 yılı için yapılacak 1 milyar 230 bin TL’lik kaynak aktarımına başlanılmasının Haziran ayı sonuna sarkması gündeme geldi. Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yeni borçlanmaya gerek kalmadan, yerel gelirlerle tüm ödemelerin yapıldığını söyledi
Ayşe GÜLER
Türkiye’den 2018 yılı için yapılacak 1 milyar 230 bin TL’lik kaynak aktarımına başlanılmasının Haziran ayı sonuna sarkması gündeme geldi.
Nisan ayında imzalanan protokolle, kaynak aktarımının daha önce Mayıs ayı sonundan itibaren gerçekleşeceği açıklansa da YENİDÜZEN’e konuşan Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu sürenin seçim sonrasını yani Haziran ayı sonunu bulacağını ifade etti.
Denktaş, söz konusu gecikmeyi Türkiye’deki Haziran ayında gerçekleşecek seçimlere hem de yaşanan siyasi gelişmelere bağladı.
Yeni borçlanmaya gerek kalmadan, yerel gelirlerle tüm ödemelerin yapıldığını söyleyen Denktaş, “Hem emekli maaşları hem de piyasa borçlarını ödedik. 30 milyon TL de tarıma ödeme yaptık” şeklinde konuştu.
Denktaş, ilk etapta Türkiye’den 120 milyon TL’lik kaynak aktarımının yapılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
Hatırlanacağı üzere ‘Hibelerin Kullanımına İlişkin Protokol’ ve ‘Kredinin Kullanımına İlişkin Protokol’ UBP-DP Hükümeti döneminde hayata geçen Yapısal Dönüşüm Programı’nın son dönemini kapsıyor.
DENKTAŞ: “HAZİRAN SONUNU BULACAK”… Nisan ayında imzalanan protokolle, kaynak aktarımının daha önce Mayıs ayı sonundan itibaren gerçekleşeceği açıklansa da YENİDÜZEN’e konuşan Denktaş, bu sürenin seçim sonrasını yani Haziran ayı sonunu bulacağını ifade etti.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş:
“Seçim sonrasına kalacak”
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye’den yapılacak kaynak aktarımının Haziran ayındaki seçim sonrasına kalma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.
YENİDÜZEN’e konuşan Denktaş, şu ana kadar Türkiye’den herhangi bir mali kaynağın aktarılmadığını söyledi, bu durumun da Ocak ayındaki seçimler nedeniyle 2018 bütçesinin geç hayata geçirilmesine bağladı.
Prosedüre göre; bütçenin onaylanmasının ardından Ocak ayında TC ile mali protokolün imzalandığını, en geç Mart ayına kadar da kaynak aktarımına başlandığını kaydeden Denktaş, bu yıl 8 Nisan’da bütçenin resmileştiğini, 19 Nisan’da da Başbakan Tufan Erhürman’ın mali protokole imza atıldığını dile getirdi.
“Türkiye’deki Bakanlar Kurulu’ndan geçti”
Denktaş, KKTC ve TC arasında imzalanan protokolün Türkiye’deki Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasının ardından da kaynak aktarımına başlanacağını ifade etti.
Kaynak aktarımının Türkiye’de Haziran ayında gerçekleşecek seçimlerin sonrasına sarkmasının da gündemde olduğunu belirten Denktaş, “Türkiye’deki seçim ve karışıklıklar, protokolün TC kanadından imzalanmasını geciktirdi. Henüz para aktarımı gelmedi.” dedi.
“BORÇLANMAYA GİDİLMEDİ”… Denktaş, “Hem emekli maaşları hem de piyasa borçlarını ödedik. 30 milyon TL de tarıma ödeme yaptık” şeklinde konuşarak, ilk etapta Türkiye’den 120 milyon TL’lik kaynak aktarımının yapılmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
“Yeni borçlanmaya gerek kalmadı”
Yeni borçlanmaya gerek kalmadan, yerel gelirlerle tüm ödemelerin yapıldığını söyleyen Denktaş, “Hem emekli maaşları hem de piyasa borçlarını ödedik. 30 milyon TL de tarıma ödeme yaptık” şeklinde konuştu.
Denktaş, ilk etapta Türkiye’den 120 milyon TL’lik kaynak aktarımının yapılmasının beklendiğini belirtti.
“Gelir açısından bir sıkıntı yok. Şu anda gelecek olan ilk etaptaki para; 120 milyon TL’nin üzerine çıktı.” diyen Denktaş, “Yarın ödemeleri yapıyoruz. Savunma giderleri ve geçmiş borçlar dahil hepsini ödüyoruz” dedi.
PROTOKOLÜN İÇERİĞİ NEYDİ?
635 milyon TL hibe, 595 milyon TL kredi
Protokole göre; söz konusu kaynağın 635 milyon TL’sini hibe, 595 milyon TL’sini de krediler oluşturuyor.
Nisan ayında imzalanan protokolde yalnızca 2018 yılı için belirlenen hibe ve krediler değil,
2016-2018 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında 2017 yılından devreden kaynaklara da yer veriliyor.
264 milyon 300 bin TL yatırım, 64 milyon 977 bin TL de reel sektör için ayrılan kaynağın devrettiği ifade ediliyor.
En büyük pay ‘savunmanın’…
Yatırım, savunma ve reel sektör projelerine aktarılan kaynakların yer aldığı ‘hibede’ en büyük paya, savunma kaynaklarının sahip olduğu görülmüştü.
2018 yılında ‘savunma kaynakları’ için Kıbrıs’ın kuzeyine Türkiye’den 300 milyon TL kaynak aktarılması kararlaştırılmıştı.
Bununla birlikte bu yıl 200 milyon TL ‘yatırım’, 135 milyon TL de ‘reel sektör’ projelerine ayrılmıştı.
Krediler… ‘Reform destekleme ödeneği’ ilk sırada…
3 başlık altında toplanan, 595 milyon TL olarak öngörülen kredilerde ise en fazla ödenek, ‘reform destekleme projelerine’ ayrıldığı protokolde yer almıştı.
2018 yılı için Kıbrıs’ın kuzeyine 420 milyon TL ‘reform destekleme ödeneği’ aktarılacağı kaydedildi.
Aynı yıl içerisinde kamu maliyesine yani cari bütçe açığına yapılacak katkı ise 100 milyon TL olacak.
Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine ‘diğer ödemeler’ altında 75 milyon TL kredi verileceği belirtilmişti.
2017’den 2018’e aktarılan kaynaklar…
İmzalanan protokolde, 2016-2018 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması kapsamında 2017 yılından devreden kaynaklar da yer alıyor.
Buna göre; 2018 yılına yatırımlara ilişkin 264 milyon 300 bin TL, reel sektör için ise 64 milyon 977 bin TL devretti.
Erhürman, ‘yeni mükellefiyet yok’ demişti…
Hatırlanacağı üzere Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan ‘Hibelerin Kullanımına İlişkin Protokol" ve "Kredinin Kullanımına İlişkin Protokolün’ rutin ve teknik bir şey olduğunu ifade etmişti.
Erhürman, kamuoyunda gündem olmasının ardından imzalanan protokollerin hibe ve kredilerin kullanımını kapsadığını söyleyerek, yeni bir mükellefiyetin yer almadığını kaydetti.