1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Yerinde sergileme” özelliğine sahip müze hayata geçiyor...
“Yerinde sergileme” özelliğine  sahip müze hayata geçiyor...

“Yerinde sergileme” özelliğine sahip müze hayata geçiyor...

Kaleburnu Kral Mezarları’nda yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserlerle bölgeye yapılması düşünülen “Yerinde sergileme” özelliğine sahip müze hayata geçiyor...

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Turizm Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kaleburnu Kral Mezarları’nda yapılan kazı çalışmalarında elde edilen eserlerle bölgeye yapılması düşünülen ve "Kıbrıs'ta ilk"  olacağı belirtilen "yerinde sergileme” özelliğine sahip müzeyle ilgili bilgi almak için, Kaleburnu kazı alanını ziyaret etti.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, ziyarette Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Serhan Aktuç, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Emine Ziba ve Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi ve Proje Başkanı Doç. Dr. Bülent Kızılduman da hazır bulundu.

Ataoğlu, Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile DAÜ iş birliğiyle Kaleburnu Kral Tepesi ve bölgede yer alan Negnopol alanda gerçekleştirilen kazı çalışmalarını yerinde inceledi, bulunan eserler hakkında bilgi aldı.

Ataoğlu ayrıca, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile DAÜ Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi iş birliğinde ve Doç. Dr. Bülent Kızılduman’ın başkanlığında yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ortaya çıkan çanak, çömlek, tunç eserler, insan iskeletleri ve yünü işlerken kullanılan ağırşak gibi aletlerden oluşan eserlerin sergilenmesi için oluşturulması planlanan müze için de incelemelerde bulundu.

Ataoğlu, "Kıbrıs’ta bir ilk" olacağını belirttiği, çağdaş müzecilik kapsamında ve uluslararası tüzük ve uygulamalar çerçevesinde  “Yerinde Sergileme” özelliğine sahip, bölgede gerçekleştirilen kazılar sonucunda elde edilen eserlerin sergileneceği, içerisinde bellek odasıyla birlikte tüm kazı, yüzey araştırması aşamasında çekilen belgeselin de gösterileceği müzenin projesi hakkında da bilgiler aldı.

Müzenin, ayrıca, “Müzede Eğitim” kavramıyla okul öncesi çocuklardan yetişkinlere kadar uzanacak bir yaş aralığında çalışmaların yapılacağı bir uygulama araştırma birimine de sahip olması özelliğiyle de ilk olacağı kaydedildi. 

Bu haber toplam 621 defa okunmuştur
Etiketler : , ,