1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "YEŞİLİ GERİ İSTİYORUZ"
"YEŞİLİ GERİ İSTİYORUZ"

"YEŞİLİ GERİ İSTİYORUZ"

Yeşil Barış Hareketi ve Biyologlar Derneği, Girne  bölgesinde, mahkemenin ara emri vermesinin ardından Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden “kamu arazisi” yapılan alanda “piknik” yapıldı.

A+A-

Yeşil Barış Hareketi ve Biyologlar Derneği öncülüğünde Girne’de, Güvenlik Kuvvetleri Personeli Yapı Kooperatifi’nin Site İnşa Projesi’ne karşı alınan ara emri sonrası, Bakanlar Kurulu tarafından “kamu arazisi” olarak ilan edilen bölgede temsili piknik yapan çevreciler, “Yeşili geri istiyoruz” dedi.  

 Biyologlar Birliği Başkanı Hasan Sarpten: “Orman Alanı olması için de mücadele vereceğiz”

 Hukuksal mücadelede gönüllü görev alan Avukat Emre Efendi: “Kamu yararı dışında kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz”

Yeşil Barış Hareketi Eski Başkanı Doğan Sahir: “Kocaman zincirin bir halkasıyız. İhtiyacın ötesine geçmemeli, ihtiraslarımızı frenlemeliyiz”

 Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel: “Umarım ormanlık, yeniden yeşil bir alan olduğu zaman da buraya geliriz”

 Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün: “Eminim eskisinden güzel bir seyir alanı olacaktır”

Sanatçı Turgay Hilmi: “Sanatçı eserinin doğayı katletmesine seyirci kalırsa o benim için sanatçı değil, doğa katilidir”

Fehime ALASYA

Yeşil Barış Hareketi ve Biyologlar Derneği, Girne  bölgesinde, mahkemenin ara emri vermesinin ardından Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden “kamu arazisi” yapılan alanda “piknik” yaptı.

Bu süreçte yürütülen çalışmalara destek veren herkes ile yeşil bir Kıbrıs özlemi duyan vatandaşlar,  “tahrip edilen ve yeniden yeşil olması” gereken yerde “piknik” yapmaya katıldı.

Yapılan temsili pikniğe bazı örgüt ve vatandaşların da destek verdiği gözlemlendi.

Piknik etkinliğine Biyologlar Birliği Başkanı Hasan Sarpten ve üyeleri, CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi, Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, CTP Milletvekili Salahi Şahiner, CTP Milletvekili Doğuş Derya, TDP Milletvekili Zeki Çeler, Mimar Onur Olguner, Modacı Barbaros Şansal gibi isimler de destek verdi.

 

Sarpten: “Orman Alanı olması için de mücadele vereceğiz”

Doğasever Turgay Hilmi’nin müzik dinletisi ile başlayan etkinlik, Biyologlar Birliği Başkanı Hasan Sarpten'in konuşmasıyla devam etti.

Bölgede yapılan doğa felaketine değinen Sarpten, Kamu arazisi yapılan alanın Orman Alanı olması için de mücadele vereceklerini ifade etti.

Girne’nin betonlaşması için de büyük mücadele verdiklerini fakat başarılı olamadıklarını kaydeden Sarpten, söz konusu alanın Girne’de betonlaşmayan en önemli alanlardan biri olduğunu anlattı.  Bu alanın peşkeş çekildiğini ve doğa katliamı yaratıldığını belirten Sarpten, özetle şunları dile getirdi: “Bu konuda verilen hukuki mücadele sonrası, 74 dönümlük bu alan artık özel birilerinin değil kamunun malı oldu. Bu çok önemli fakat yeterli olamayan bir kazanımdır. Buradaki doğal yaşamın, yeşilin geri gelmesini, yeniden orman alanı olarak ilan edilmesini istiyoruz, mücadelemiz sürecek” dedi.  

 

Efendi: “Kamu yararı dışında kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz”

Sarpten'in konuşmasının ardından bölge için verilen hukuksal mücadelede gönüllü görev alan Avukat Emre Efendi de söz aldı. Efendi, mücadelelerinin süreceğini anlattı, sadece bu alan için değil, ülkedeki tüm doğa felaketlerine karşı duracaklarını belirtti.

Efendi, şöyle devam etti: “Yapılan çevre katliamının yerinde görülmesini istedik. Keşke daha önceden müdahale edilebilseydi de bu felaket olmasaydı. Sadece burası için değil, buradaki herkes ile elimizin uzanabildiği her yerde mücadele veriyoruz. Sadece benim ilgilendiğim 5,6 mesele var, bunun yanında diğer meslektaşlarımın da davaları var. Buradayız, burada olmaya da devam edeceğiz. Elini ovuşturup buraya başka formüllerle çökmeye çalışanlara karşı duracağız. Burası ya yeşil alan olacak ya da orman arazisi olacaktır, kamu yararı dışında kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz.”

 

Sahir: “Kocaman zincirin bir halkasıyız. İhtiyacın ötesine geçmemeli, ihtiraslarımızı frenlemeliyiz”

Yeşil Barış Hareketi Eski Başkanı Doğan Sahir de yaptığı konuşmada şu ayrıntılara yer verdi:

“Dünyadaki her şey sadece insanların değildir. Biz her şeyi kendimizin sanıyoruz ve kendi aramızda arsızca paylaşma kavgası yapıyor, dünya dengelerini bozuyoruz. Kocaman zincirin halkasıyız. Yazlarımız dayanılmaz oldu, yağmurlarımız azaldı çünkü ülkede ormanımız çok azdır. Oksijenimiz çok az, iklime yön veren unsurlarımız eksik, doğa tahribatı ile tüm canlılar yok oluyor, zincirin halkaları eksiliyor. Burada tek bir ota kadar söküldü. Biz doğa ve sağlıklı çevrede yaşam kavgası veriyoruz, kimsenin parasında gözümüz yok. Doğaya her dokunuşumuzda dengeleri bozuyoruz, ihtiyacın ötesine geçmemeli, ihtiraslarımızı frenlemeliyiz. Girne’de onlarca boş konut varken hala apartman yapıyoruz. Orman yoksa hangi havayı alacağız. Biz tüm noktalarda bunların kavgasını vereceğiz.” şeklinde konuştu. 

Tel: “Umarım ormanlık, yeniden yeşil bir alan olduğu zaman da buraya geliriz”

Ülkenin birçok noktasında çevre uğruna mücadele verdiklerini ifade eden Yeşil Barış Hareketi Başkanı Feriha Tel, konuşmasında duygusal anlar yaşadı. “Umarım ormanlık yeniden yeşil bir alan olduğu zaman da buraya geliriz” diyen Tel, bu mücadeleye destek veren herkese teşekkür etti.

İyigün: “Eminim eskisinden güzel bir seyir alanı olacaktır”

Etkinlikte söz alan bir diğer isim ise Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet İyigün oldu. İyigün, “Keşke bu doğa felaketi olmadan engel olabilseydik. İnsanoğluna fırsat verilse dağın en tepesine kadar çıkıp betonlaşacak ama ardından soluyacak oksijen bulamayacak. Bu gölge çok zor şartlar altında ağaçlandırıldı, buna karşın insan eliyle yapılan bu tahribatı görünce çok ama çok üzülüyoruz.” dedi.

Bu alanın yeşillendirilmesi için de ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden İyigün, “Eminim eskisinden güzel bir seyir alanı olacaktır” yorumunda bulundu.

Hilmi: “Sanatçı eserinin doğayı katletmesine seyirci kalırsa o benim için sanatçı değil, doğa katilidir”

Sanatçı Turgay Hilmi ise ARUCAD’ın yapmayı planladığı heykel projesine değinerek, şu an yaşanan doğa katlinin bir benzerinin yaşanacağını belirtti. Hilmi, “eğer sanatçı eserinin doğayı katletmesine seyirci kalırsa o benim için sanatçı değil, doğa katilidir. Sanat doğayı es geçerse sanat değil doğa katli olur. Hep beraber ülkemizdeki yeşil alanlar için mücadele etmeliyiz. Bu bir görevdir” dedi.

Kamu arazisi olduğu hatırlatıldı…

Yeşil Barış Hareketi ve Biyologlar Derneği, yaptığı “piknik” etkinliği ile Girne Dağları’nın kuzey yamaçlarındaki ormanlık alan içerisinde yapımına başlanan Güvenlik Kuvvetleri Personeli Yapı Kooperatifi’nin 105 Konutluk Site İnşa Projesi’ne karşı açılan dava ve alınan ara emri sonrası, Bakanlar Kurulu tarafından da ilgili kararların iptali neticesinde 74 dönümün yeniden “kamu arazisi” olduğunu hatırlatmak istedi.

 

Karpuz hellim ile etkinlik son buldu

Yapılan konuşmaların ardından karpuz hellim kesildi, toplu çekilen anı fotoğrafı ile etkinlik son buldu.

Bu haber toplam 2333 defa okunmuştur