1. YAZARLAR

  2. Tümay Tuğyan

  3. ‘Yetiştiği kadarı !’
Tümay Tuğyan

Tümay Tuğyan

‘Yetiştiği kadarı !’

A+A-

Yerel seçimlerin tarihi belli oldu.

Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi, 29 Haziran Pazar günü yapılacak.

Yerel seçimlere yönelik hedeflerinden biri de, sandıkların kurulacağı 29 Haziran’da, hazırlanacak Anayasa değişiklik önerilerini halkın referandumuna sunmak.

Hükümet kurulduktan sonra, meclis bünyesinde Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere bir AD-HOC Komite kurulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde ise söz konusu komiteye paralel çalışmalar yürütmek üzere bir ‘Hazırlık Grubu’ oluşturulduğu açıklandı.

Hazırlık Grubu’nun hedefi, ‘daha yolun başında’ olduklarını açıkladıkları bu çalışmalarda, partilerin uzlaştığı konuları komiteye aktarmak.

Hazırlık Grubu’nu oluşturan dört partinin milletvekillerinin açıklamalarına baktığımızda, tümü de uyumlu bir çalışma içerisinde olduklarına işaret ediyorlar.

Ve bu milletvekillerinin dikkat çektiği bir diğer ortak görüş ise, yerel seçimlere kadar mümkün olan en fazla değişiklik önerisi üzerinde uzlaşıp, ‘yetişebildiği’ kadarını referanduma sunmak.

***

KKTC Anayasası’nın demokratikleşmeye ve sivilleşmeye, çağdaş hukuk devletlerinin seviyesine çıkarılmaya, temel hak ve özgürlükleri en yüksek düzeyde koruyan bir yapıya kavuşturulmaya ihtiyacı var.

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Anayasa değişikliği konusunda yaptığı taslak çalışmada, yaklaşık 80 maddede değişiklik öngörülüyor.

Tüm siyasi partiler, CTP’nin önerileriyle birebir hemfikir değil.

Her partinin kendine göre bir duruşu, önceliği var.

Bazı maddelerin değiştirilmesi konusunda uzlaşı olsa da, bazılarıyla ilgili ciddi görüş ayrılıkları söz konusu.

Dolayısıyla Anayasa değişiklik çalışmaları, yoğun mesai ve ciddi anlamda siyasi niyet ve irade gerektiren çalışmalar.

Keşke, ilgili AD-HOC Komite kurulur kurulmaz bu çalışmalara başlansa ve zaten Haziran’da yapılacağı belli olan yerel seçimlere kadar, değişiklik gereken daha çok maddeyi ele alıp tamamlama fırsatı yakalanabilseydi.

Çünkü Anayasa’yı değiştirecek momentumu yakalamak, bizim ülkemizde çok da kolay değil.

KKTC Anayasası’nı değiştirmek için çalışmalar yürütmek amacıyla kurulan çok AD-HOC Komite gördü bu meclis.

Ancak farklı farklı sebeplerle, hep yarım kaldı bu çalışmalar.

Madem ki şimdi bir ‘uyum’ söz konusu, keşke ‘yetiştiği kadarını’ değil de, ‘tümünü’ değiştirmek gibi bir hedef konabilseydi önümüze.

Çünkü aynı siyasi irade artık bir daha ne zaman yakalanır, orası bilinmez.

Bu yazı toplam 1736 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar