1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Yılda 30 kişi hastaneye başvurmadan ölüyor”
“Yılda 30 kişi hastaneye  başvurmadan ölüyor”

“Yılda 30 kişi hastaneye başvurmadan ölüyor”

​​​​​​​Lefkoşa Devlet Hastanesi kapılarını YENİDÜZEN için açtı, doktor ve hastalar teşhisten tedaviye ‘yaşam yolunu’ anlattı

A+A-

Devrim DEMİR

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin, her an hastalarına yardım içgüdüsü ile hareket eden Kardiyoloji Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz, yılda 2 bin 700 hastanın Kardiyoloji Servisi’ne başvurduğunu söyledi, 1990’lı yıllardan sonra, sayının her geçen yıl artış gösterdiğini kaydetti.
Dr. Vaiz, yılda 30 kişinin hastaneye başvurmadan öldüğünü belirtti.
Her saniye koridorlarında ayak sesleri duyulan, telaşlı doktorlar ve ellerinde raporları yetiştirmeye çalışan hemşirelerin koşuşturduğu Kardiyoloji Servisinde hareket hiç bitmiyor.

Hemen her oda hasta kaynıyor, 6 kişi aynı odada yattığı bile oluyor…
Ameliyat için bekleyenler,  tedirgin bakışları ile ameliyattan çıkanları izlerken, doktorların tek derdi hastalarına moral vermek.
Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz ve Kardiyoloji Servisi’nde ameliyat olarak taburcu olmayı bekleyen hastalar YENİDÜZEN’e konuştu.

VAİZ: “YENİ BİR HASTANE KAÇINILMAZ”… Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin çok uzun yıllardır binlerce kişiye hizmet verdiğini kaydeden Vaiz, ülkenin nüfusunun artışına ve sağlık hizmetlerinin hızlı bir şekilde değişim gösterdiğini ifade ederek,  bu şartlarda “Yeni bir hastane kaçınılmaz” dedi.    

 

Kalp ve damar hastalıklarının ülkede en çok ölüme sebep olan yaygın hastalıkların başında geldiğini vurgulayan Vaiz, yaş oranının her yıl giderek düştüğünü son yıllarda kadın hastalarda da artış yaşandığını söyledi.
“Yılda sadece Kardiyoloji Servisi’ne 2 bin 700 kalp hastası başvuruyor” sözlerini kullanan Vaiz, 1990’lı yıllardan sonra, sayının her geçen yıl artış gösterdiğini kaydetti.
Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin çok uzun yıllardır hizmet verdiğine değinen Dr. Gülgün Vaiz, yeni bir hastanenin kaçınılmaz olduğuna değindi.
Kalp bölümünün biraz hassas olduğuna da vurgu yapan Vaiz, kalp hasta sayısına göre yatak servisinin yetersiz olduğunu söyledi.

Telaşlı ayak seslerinin olduğu bir koridor

Lefkoşa Devlet Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nde hep bir telaş var.  Doktorlar hastalarının ameliyatları için hazırlık yaparken, hemşireler ellerinde raporları yetiştirme derdinde.
Aile yakınları yoğun bakım servisi önünde gözlerini kapıdan ayırmadan doktorun söyleyeceği bir kelimeyi duymak için saatlerce bekliyor.

Kardiyoloji Servisinde, Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz ile birlikte 7 doktor onlarca hastaya hizmet veriyor… Hemşire eksikliği, personel eksikliği ve hasta oda servislerinin azlığına rağmen Kardiyoloji Servisi, ekip halinde hizmet veriyor.

 

Kardiyoloji Servisi eksiklere rağmen ekip halinde

 

ekip.jpg

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin en önemli bölümlerinden biri de Kardiyoloji Servisi.
Kalp saatlerce duruyor, hasta yaşam ünitesine bağlanıyor ve saatlerce süren operasyonun ardından hastanın kalbi yeniden atmaya başlıyor.
Kardiyoloji Servisinde, Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz ile birlikte 7 doktor onlarca hastaya hizmet veriyor. Hemşire eksikliği, personel eksikliği ve hasta oda servislerinin azlığına rağmen Kardiyoloji Servisi, ekip halinde hizmet veriyor.
Hassas ameliyatların yapıldığı bölümde hastaların kaldığı odalar yetersiz.
Oda yetersizliği nedeniyle bir odada 6 hasta kalmak zorunda, ameliyat geçiren hastaların çoğu da bu durumdan rahatsız.

Başvuru sayısı yılda 2 bin 700… Kardiyolog Dr. Gülgün Vaiz, kalp hastalarının her geçen yıl artış gösterdiğine değinerek, yılda 2 bin 700 kişinin Lefkoşa Devlet Hastanesine kalp krizi şikâyeti ile başvurduğunu ifade etti, yılda 700 kişinin kalp krizi geçirdiğini belirtti.

 

YENİDÜZEN’e konuşan Kardiyolog Dr. Gülgün Vaiz, kalp hastalıklarındaki artışa değindi, her yıl sayının arttığının altını çizdi:

“En çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri kalp krizi”

Dr. Gülgün Vaiz, 1995 yılına kadar bölümün Dâhiliye Servisi olduğunu, daha sonra Kardiyoloji bölümü olarak hizmet vermeye başladığını anlattı.
Uzun yıllardır bu meslekte bulunduğunu ifade eden Vaiz, “Kalp ve damar hastalıkları ülkenin en çok ölüme sebebiyet veren en yaygın hastalıkların başında geliyor” dedi.
Hasta sayısının her geçen yıl artış gösterdiğini anlatan Vaiz, “Kalp hastalıkları otuzlu yaşların altına indi. Eskiden kadınlar daha az bu şikâyetle gelirken, kalp hastalıklarında ki kadınlarda ki sayı giderek artıyor” dedi.

Yılda 2 bin 700 kişi başvuruyor

Ürkütücü bir şekilde artış gösteren kalp krizi nedenlerinin başında ekonomik etkenlerinde neden olduğuna değinen Vaiz, sadece Kardiyoloji Servisine yılda 2 bin 700 kişinin başvurduğunu söyledi. Vaiz, 1990’lı yıllarda hastaneye yılda 70-80 kişinin başvurduğunu anımsatırken, 2000’li yıllarda bu sayının ikiye katlanarak 100- 150 arasında değiştiğini söyledi. 2005-2010 yılları arasında rakamın ürkütücü boyutlara ulaştığını ifade eden Vaiz, yılda yaklaşık 700 kişinin kalp krizi geçirdiğini kaydetti.

Vaiz: “30 kişi müracaat etmeden ölüyor”

Kardiyoloji Klinik Şefi Dr. Gülgün Vaiz, kalp krizi hastalıklarının azalması için dünya genelinde bir farkındalık başlandığını Avrupa ülkelerinde kalp krizi hastalıklarının azaldığına vurgu yaparken, ülkede yılda en az 30 kişinin hastaneye müracaat etmeden öldüğünü ifade etti.

“Önlenebilecek bir hastalıktır”

2025 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütlerinin kalp hastalıkları ve azalması ile ilgili hedefleri olduğuna değinen Vaiz, ani ölümlerde en önemli hastalıkların başında kalp krizi geldiğine vurgu yaptı.
Kalp krizinin önlenebilecek bir hastalık olduğuna değinen Vaiz, kişilerin de devletin de önlem alması gerektiğinin altını çizdi.


 


Hastalar ne dedi?

has-002.jpg

Meşur Ayran: “Önce sağlık”

Geçtiğimiz hafta göğüs ağrısı şikâyeti ile Lefkoşa Devlet Hastanesine başvuran 36 yaşındaki Meşur Ayran, hastanede geçirdiği süreci anlattı. Ayran, göğsünün sıkıştığını ve hastanede yapılan kontrollerde iki damarının tıkalı olduğunu öğrendiğini söyledi. Bekletilmeden hemen ameliyata alındığını ifade eden Ayran, ‘stent’ takıldığını ifade ederek, “Doktorlar benimle ayrı ayrı ilgilendi. Hepsinden son derece memnunum. Hikâyem acil serviste başladı, ameliyata girdim çıktım ilgi devam etti. Sağlık durumum iyi bir iki güne taburcu olabileceğim bilgisi verildi. Bu benim için sigarayı kesme nedeni oldu önce sağlık diyorum bunu çok iyi anladım” dedi.

Dursun Şıkbaş: “Doktorlar çok ilgili” 

2006 yılında açık kalp ameliyatı geçiren 54 yaşındaki Dursun Şıkbaş, 2016 yılında da yeniden rahatsızlanarak kalbine ‘Stent’ takıldı. 4 Ocak tarihinde göğüs ağrısı ve ritim bozukluğu ile yeniden Lefkoşa Devlet Hastanesine başvurdu. Doktorların ilgisinden oldukça memnun olduğunu ifade eden Şıkbaş, “Hastanede doktorlarımız çok ilgili, tek sorun bölümde bir odada 6 kişinin yatması. Hepimiz kalp sorunu nedeniyle burada olduğumuz için oda kalabalık olunca sıkıntı yaşıyoruz. Burada kaldığımız sürede, ailede yanımızda kalamıyor, bu yüzden özel bir hastaneye sevkimi istedim ancak doktorların ilgisinden oldukça memnunum. Devlet hastanesinin alt yapı sorunları var, doktor ve hemşireleri çok ilgili” sözlerini kullandı.

Fotoğraflar: Burçin AYBARS

yeniduzen-satin-aliniz-20190115134128.jpg

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 9054 defa okunmuştur