YKP Parti Meclis Üyeleri belirlendi
Kanatlı: “ ‘Talimatla yönetilmeye hayır, bu memleket bizim ve biz yöneteceğiz’ demiştik…YKP’nin kuruluşundan 10 yıl sonra kitlelerin ellerinde bu pankartlar taşındı”
Yeni Kıbrıs Partisi’nin (YKP) 12. Olağan Kurultayı dün yapıldı.
KTOEÖS Lokali’nde, YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Celal Devrim Önen’in açılış konuşmasıyla başlayan ve Rasıh Keskiner’in Divan Başkanlığı’nı yaptığı genel kurul toplantısına, Türkiye’den Emek Partisi (EMEP) ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’nin yanı sıra, KTÖS, KTOEÖS, DAÜ-SEN, DAÜ BİR-SEN, YKP-FEM, Devrimci Komünist Birlik, DİSİ, AKEL, EDİ gibi sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin temsilcileri de katıldı.
Başkanlık divanının oluşumunun ardından parti Yürütme Kurulu Üyesi Murat Kanatlı bir konuşma yaptı.
Kanatlı
Kanatlı yaptığı konuşmada, YKP’nin yola çıkarken, “Talimatla yönetilmeye hayır, bu memleket bizim ve biz yöneteceğiz” dediğini ve YKP’nin kuruluşundan 10 yıl sonra kitlelerin ellerinde bu pankartların taşındığını kaydetti.
Kanatlı, isyanın “işgale” olduğunu söylediklerini ve bu kez çok uzun bekleme niyetinde olmadıklarını da belirterek, mücadeleyi büyüterek çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
YKP Kurultayının ülke ve bölgede işlerin iyiye gitmediği bir döneme denk geldiğini, İsrail’de devlet terörünün sürmesine, Gazze’ye insanlık dışı ambargo uygulanmaya devam etmesine, Kobane’de direnişin sürdüğüne işaret ederek, Suriye’de ne Esad’ın ne de IŞİD çetelerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kıbrıs sorununa da değinen Kanatlı, “Her şeyde uzlaşılmadan, hiçbir şeyde uzlaşılmış sayılmaz” anlayışının ülkeyi kalıcı bölünmeye götürdüğünü savunarak, “gerçekten çözüm isteyenlere”, adına “liderler görüşmesi” denen usulle çözme arayışından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.
Kanatlı, “Maraş’a Kıbrıslı Rumların dönüşü ve Mağusa’nın birleşmesi, Maronitlerin köylerine dönüşü, Askersiz Lefkoşa gibi güven artırıcı önlemler ile desteklenmiş çerçeve anlaşması temelinde kurulacak iki toplumlu yönetim ve karar organı ile Kıbrıs sorununu çözmeye çalışma; bugünkü toplum lideri olduğu iddiasındaki bazı kesimlerin halka kapalı görüşme sürecine alternatifimizdir” şeklinde konuştu.
Bir önceki kurultaydan bugüne, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde yol alındığını ama yapılması gereken çok iş olduğunu kaydeden Kanatlı, YKP’nin her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu sürekli söylediğini dile getirdi.
Kanatlı, “suyun metalaştırılması ve piyasada alınıp satılır hale getirilmesi ayrıca suyun özelleştirilmesine ve KKTC’de gıda egemenliğini zora sokacak tohum yasasıyla GDO’lu tohumlara bağımlı hale gelinmesine ve Akkuyu’daki nükleer santrale karşı direnişi de sürdüreceklerini” belirtti.
Paşa
Kanatlı’nın konuşmasının ardından YKP-FEM adına Faika Deniz Paşa söz alarak bir konuşma yaptı. Kurultay’da, ÖDP Eş Başkanı Alper Taş ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek ile söz almak isteyen diğer konukların konuşmalarının ardından mesajlar okundu.
Parti Meclisi Raporu ve karar tasarılarının görüşülerek karara bağlanması yanında, parti programı değişiklik önerilerinin görüşülüp karara bağlanması, ülke, toplum ve parti sorunları üzerine genel görüşme yapılmasının ardından organların seçimine geçildi.
YKP PARTİ MECLİS ÜYELERİ BELİRLENDİ
Parti Meclisi Raporu ve Mali Raporun görüşülüp aklanmasından sonra Kurultay Kararları onaya sunularak oy birliği ile kabul edildi ve parti meclis üyeleri belirlendi.
Yeni Kıbrıs Partisi Parti Meclisi Üyeleri şu isimlerden oluştu:
“Alpay Durduran, Celal Önen, Cevdet Beysoydan, Enver Ballı, Erdinç Selasiye, Ergün Emiroğulları, Faika Deniz Paşa, Gülay Kaşer, Halil Karapaşaoğlu, Halil Paşa, Haluk Selam Tufanlı, Hamit Aygün, Hazal Yolga, İnanç Karagözlü, Kemal Aktunç, Murat Kanatlı, Münevver Özakalın, Nevzat Hami, Osman Ercüment, Özkan Varoğlu, Rasıh Keskiner, Tegiye Birey, Tolga Yücedal, Tuğçe Koruoğlu, Yaşar Karakaş.”
YKP Yüksek Disiplin Kurulu’na “Oğuz Özen, Kutman Tayaz, Engin Ekici, Mustafa Hami, Salih Coşar, Ahmet Osman, Adnan Ertay, Mehmet Özyücekök seçilirken, Disiplin Kurulu’nun daha sonra kendi arasında görev bölümü yaparak 5 asil, 3 yedek üyeyi belirleyeceği kaydedildi.
“KURULTAY KARARLARI”
YKP Kurultayı’nda alınan kararlar ise “Kıbrıs ortak yurdumuzdur, YKP Birleşik Kıbrıs için mücadelesini sürdürür”, “YKP, Türkiye’de AKP yönetiminin Türkiye halklarına dayattığı radikal İslam yaşam biçiminin Kıbrıs’ın kuzeyine taşınmasını reddeder ve buna karşı içte mücadele dışta uluslararası dayanışma çağrısı yapar”, “YKP, yok oluş teolojilerinin karşısında ekososyalist siyasetin, geleceğin yaşamını bugünden inşa etmek için çaba gösterir”, “Solda birlik meselesini toplumsal mücadeleler içerisinde ortak birleşik eylem alanları oluşturulması temelinde ele alınması gerekir”, “YKP Kıbrıs’ta yaşanan işgali ve fetih sürecini reddeder ve bu durumu bertaraf etmek için içte mücadele dışta uluslararası dayanışma çağrısı yapar” başlıklarından oluştu.
(tak)