1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. YOKSA SİZİ ‘STRES’ Mİ YAĞLANDIRIYOR?
YOKSA SİZİ ‘STRES’ Mİ YAĞLANDIRIYOR?

YOKSA SİZİ ‘STRES’ Mİ YAĞLANDIRIYOR?

YOKSA SİZİ ‘STRES’ Mİ YAĞLANDIRIYOR?

A+A-

Dilara Topcan

Stres belki de günümüzün en büyük problemi... Aslında birçok hastalığın da altyapısını oluşturan çok önemli bir faktör… Peki acaba fazla kiloların esas sorumlusu ‘aşırı stres’ mi? İşte bu yazımızda stresin kilomuz üzerindeki etkilerinden bahsediyor olacağız…

STRES VE KİLO ARTIŞI

Stresli dönemlerde özellikle duygusal yeme atakları da tetiklenebiliyor. Bu durum sonucunda beslenme düzenimiz de bundan fazlasıyla etkileniyor… Kısacası stres ne yazık ki birçok kişinin sağlıksız beslenme tuzaklarına çok çabuk düşmesine neden oluyor. Kişilerin birçoğu özellikle aşırı stres yaşadıkları dönemlerde kendilerini ‘anlık mutlu edebilecek’  yiyecek arayışı içerisinde bulabiliyorlar. Özellikle de karbonhidrat içeriği yüksek besinler bu anlar için en fazla tercih edilen alternatifler arasında yer alıyor. Örneğin tatlılar, makarnalar, cipsler, çikolatalar ve bisküvi gibi atıştırmalıklar bu dönemin en gözde yiyecek seçenekleri arasında bulunuyor… Buna ek olarak stres döneminde kişinin beslenme düzeninde de büyük ölçüde aksaklıklar meydana geliyor ve genellikle kişi saat kavramını dikkate almaksızın beslenmeye başlıyor (akşam geç saatlerde ya da uzun süreli açlık sonunda birden toplu olarak beslenmeye başlamak gibi)… İşte tüm bu düzensizlikler ve hatalı besin tüketimindeki artış sonucunda da stresin bireyi yağlandırma riski de maksimum düzeyde artmış oluyor… Kısacası stres kiloya yarıyor…

AŞIRI STRES DURUMUNDA KORTİZOL HORMONUNUN ETKİSİ…

Stres anlarında böbrek üstü bezlerinden kortizol adlı bir hormon salgılanıyor. Esasında bu hormon bizi stresle mücadele edebilmek adına hazır hale getirmek adına salgılanıyor. Aynı zamanda kortizol salgılandığı zaman kan şekerini de yükselterek  yağlanma riskini de artıyor. Buna bağlı olarak sürekli stres halinde olan bir kişide kortizol hormonu da mütemadiyen salgılanacağından bu kişilerin özellikle bel çevresi yağlanma riskleri de artmış oluyor…

KISACASI STRES ‘GÖBEK’ YAPIYOR!

Yani stresin aşırısı da bizi ‘göbeklendirebiliyor’. Bildiğiniz gibi bel çevresinde artan yağlılık oranı da tüm sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen başlıca faktörler arasında yer alıyor. Çünkü tam da bu bölge neredeyse tüm organlarımızı kapsıyor ve buranın yağlanması organ işlevlerini de ciddi oranda negatif yönde etkileyip bozabiliyor. Tabii  bu durum sonucunda da obeziteye bağlı diyabet, kanser, yüksek tansiyon gibi bir dizi hastalıkla da karşı karşıya kalabiliyoruz…

NORMAL DOZDA STRES HAYATIMIZDA YER ALMALI…

Aslında vücudumuzda varolan her şey bizim iyiliğimiz için var. Stres de tabii ki hayatımızda belirli ölçülerde olmalı ki daha disiplinli yaşayabilelim, çevremizdekilere karşı saygılı davranabilelim, kendimizi koruyabilelim, başarılı olabilelim ve sorumluluklarımızı yerine getirebilelim… Fakat ne yazık ki günümüz yaşamının getirileri bizleri sürekli olarak gereğinden fazla bir stres örüntüsü içerisine sürükleyebiliyor. Bu sebeple dozunu aşan, bizi yoran ve hasta eden bir stres durumu içerisindeysek kesinlikle stres yönetimini öğrenmeli ve kişisel gelişimimize de destek olması açısından bir uzmana danışmaktan kesinlikle çekinmemeliyiz.

STRESİ ARTIRAN BESİNLER

Gelelim stresi tetikleyen bazı besinlere… Örneğin aşırı şekerli yiyecekleri bolca tüketmek kısa bir süre içerisinde kan şekeri dengenizi de negatif yönde etkileyecek ve bu durum modunuz üzerinde de olumsuz etkiye sebep olarak yaşadığınız stres durumunun daha da artmasına neden olacaktır. Hatta kan şekeriniz dengesizleşeceği için aşırı şekerli yiyeceklerden sonra yemek tüketiminizi de sonlandıramayacak, bu sefer de türlü abur cubur ve sağlıksız yiyecek tüketimine yönelecek ve bu durum sonucunda da ‘ben yine ne yaptım, kilolanacağım’ pişmanlığıyla varolan stresinizi iki üç katına çıkarma riskinizi de büyük olasılıkla artırmış olacaksınız… Yani bolca tüketilen aşırı şekerli yiyeceklerin stresi de artırma riskleri çok yüksek…
Bunun yanısıra aşırı kafein tüketimi de stresi tetikleyecektir. Evet doğru miktarda kafein tüketiminin stres yönetimini olumlu yönde etkilediği bilinmektedir ama her şeyde olduğu gibi kafeinin de fazlası zarardır ve fazlası stresi de ciddi anlamda artırabilir. Bu sebeple günlük kahve ve çay gibi kafein ihtiva eden içecek tüketiminize de kesinlikle dikkat etmenizde fayda var.
Ayrıca düzensiz beslenme, çok sık kırmızı et tüketimi, aşırı yağlı gıda ve fast food tüketimi ve glisemik indeksi yüksek olan yiyeceklerin bolca tüketimi de stres yönetimi üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir…

STRESİ AZALTAN BESİNLER

Stresle sağlıklı beslenerek ve sağlıklı besinleri doğru miktarlarda beslenme programınıza dahil ederek başarılı bir biçimde başedebileceğinizi biliyor muydunuz? Örneğin kahvaltı ve diğer ana öğünlerle birlikte gün boyu ara öğünlerinizi de doğru ve kararında besin tercihleri ve kombinasyonlar dahilinde tüketmeniz kan şekerinizi de dengede tutacağı için modunuzu da olumlu yönde etkileyerek stres yönetiminize de katkı sağlayacaktır. Ayrıca stresin düşmanı olarak da nitelendirebileceğimiz somon, nohut, yoğurt, bitter çikolata, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, muz gibi besinleri de beslenme programınızda bulundurmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz…

STRES RUHA DA BEDENE DE DÜŞMAN

Dozunda stresle stres yönetimini bilerek yaşamayı hepimizin öğrenmesi gerekiyor. Eğer bu durumu öğrenmez  ve stresin bizi ele geçirmesine izin verirsek stres  gerçekten de tüm vücut sağlığımızın tepeden tırnağa baş düşmanı haline gelebilir! Kısacası stres içten dışa tüm sağlığımızı ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyebilen çok büyük bir silah. Ruh sağlığımızdan tutun da organ işlevlerine kadar tüm bedenimizi olumsuz yönde etkileyebilecek güce sahip olan stres gerçekten de yaşam boyu bizi sinsi sinsi zehirleyen bir faktör. Bu sebeple stresin azının karar, çoğunun ise gerçekten zarar olduğunu unutmamak gerekiyor…

STRESİ MİNİMİZE EDEBİLMEYİ ÖĞRENMEK…

Stres hepimizin hayatında var ve varolmaya da devam edecek. Yalnız önemli olan onunla yaşamayı sağlığımızı riske atmadan öğrenebilmek. Bu sebeple eğer stresle başedemediğinizi hissediyor ve artık bu durumun total sağlığınızı da olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız kesinlikle bir uzmana başvurmalı ve bir an önce bu durumu bir çözüme kavuşturmalısınız.
Bunun yanısıra stres odaklı yaşamak yerine farklı aktiviteleri de hayata katmak çok önemli. Örneğin spor yapmanın stres yönetimi üzerindeki olumlu etkileri gerçekten de çok büyük. Bunun haricinde hayatınızda ilgi alanlarınıza daha fazla yer açmanız, kitap okumanız, daha sağlıklı ve olumlu yönde düşünce kalıpları oluşturmanızın da stres yönetiminize kesinlikle büyük katkısı olacaktır.
Hepimize güzellikler ve başta sağlıkla dolu bir gün diliyorum…

Bu haber toplam 1999 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 257. Sayısı

Adres Kıbrıs 257. Sayısı