1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Yorgancıoğlu BRT’ye açıklamalarda bulundu…
Yorgancıoğlu BRT’ye açıklamalarda bulundu…

Yorgancıoğlu BRT’ye açıklamalarda bulundu…

Tüm beklenen yasalarla ilgili çok süratli bir çalışma temposuna gireceklerini ve beklenen diğer yasaların da mümkün olduğunca erken hayata geçirilmesine çalışacaklarını vurgulayan Başbakan, gelecek dönemde nasıl bir ekonomik yapılanma olacağı ile ilgili d

A+A-


“Her konuda eşitlik gözetilecek”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, görevi devralmasının ardından BRT’ye açıklamalarda bulundu.
Tüm beklenen yasalarla ilgili çok süratli bir çalışma temposuna gireceklerini ve beklenen diğer yasaların da mümkün olduğunca erken hayata geçirilmesine çalışacaklarını vurgulayan Başbakan, gelecek dönemde nasıl bir ekonomik yapılanma olacağı ile ilgili de çalışacaklarını belirtti.

“Gelecek haftadan itibaren STÖ’lerle yoğun çalışma yürüteceğiz”

Yorgancıoğlu, seçimden önce, yapılacak işlerin sivil toplum örgütleri ile istişare içinde yapılacağı sözünü verdiklerini de anımsatarak, gelecek haftalardan itibaren bu kapsamda yoğun bir çalışma yürüteceklerini anlattı.

“Bizim için bir ders, bir deneyim oldu…

Yorgancıoğlu, meclis tatilini erken kesme niyetinde olduklarını da dile getirerek, bu önerinin önümüzdeki günlerde Meclis’e taşınacağını, eğitimden sağlığa kadar çözülmesi gereken pek çok iş ve sorun bulunduğunu belirtti.
Çevre ile ilgili yaşanan sıkıntıların bu konuda önemli tedbirler alınmasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, “Bizim için bir ders, bir deneyim oldu. Olumsuz bile olsa bu deneyimden hareket ile önümüzdeki dönemde çevreyi koruma adına neler yapabileceğimiz hep birlikte tartışacağız ve hayata geçireceğiz” dedi.

“Kooperatifçilik her alanda teşvik edilmesi gereken bir unsur”

Yorgancıoğlu, yüksek öğretim ve turizmin geliştirilmesi konularında faaliyet gösteren küçük ölçekli işletmelerin kooperatifleşmesiyle kayıt dışı ekonominin de kayıt altına alınmasının sağlanmış olacağını belirtti.
Kooperatifçiliğin hayatın her alanında teşvik edilmesi gereken bir unsur olduğuna vurgu yapan Başbakan, ülkede üretilen ürünlerin KKTC’deki büyük otellerde tüketilmesi amacıyla projeler yapılacağını anlattı.

Kıbrıs sorunu…

Başbakan Yorgancıoğlu, bunların yanı sıra Kıbrıs sorununun da CTP-BG’nin öncelikleri arasında yer aldığını hatırlatarak önümüzdeki günlerde bu sorunun çözülmesi adına yeni bir dönem başlayacağını, kendilerinin de Kıbrıs sorununun çözülmesi adına maksimum katkı koymaya çalışacaklarını belirtti. Hem süreci takip etmek hem de Cumhurbaşkanı Eroğlu ile işbirliği yapmak ve istişare içinde olmak adına bu süreçte yer alacaklarını dile getiren Başbakan, “Partimizin kurulduğu günden beridir önemsediği bir konudur Kıbrıs konusu. Federal bir temelde çözülmesi inancını ifade ediyor. Bu nedenle burada varılacak bir çözümün diğer konularda da iyi sonuçlar doğuracağını bildiğimiz için artık Kıbrıs sorununun da çözülmesi adına bir çaba ortaya koyacağız” dedi.


“Üslerin kullanılması doğru bir yaklaşım değil”

Adadaki İngiliz üslerinin Suriye’ye müdahale durumunda kullanılması konusuna da değinen Başbakan, ülkede size ait olmayan üslerin bu amaçla kullanılacak olmasının kabul edilir bir yaklaşım olmadığını, artık sorunların savaştan çok uzlaşı yöntemi ile çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Yorgancıoğlu, “Bu üslerin kullanılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etmek istiyorum. Demokratikleşme bir süreçtir. Suriye’de de, Kıbrıs’ta da bir süreçtir. Ve bunun kendi iç dinamikleri ile olması en doğru olandır. Suriye’nin demokratikleşmeye, insan haklarına ihtiyacı var mı, vardır. Ama bir başka ülkenin zorlaması ile bunların geleceğiniz iddia etmek çok da doğru değildir diye düşünüyorum” dedi.

“Bu protokolün bir çok olumlu yanı olduğunu zaten söylüyorduk…

Başbakan Yorgancıoğlu, ülkedeki ekonomik durum ve halkın bu yöndeki beklentilerine ilişkin olarak da açıklamalarda bulundu.
Yorgancıoğlu, amaçlarının Kıbrıs Türk halkının da kabul edebileceği bir değişimin yaşanması oluğunu vurgulayarak, ülkedeki mevcut yapının artık devam edemeyeceğini, ancak bu yapılırken insanların görüşleri alınması gerektiğini söyledi.
Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir takım şeyleri onların görüşlerini de alarak yapmak gerektiğini söylüyoruz. Yoksa bugünkü yapının devam etmeyeceği, bugünkü yapı ile kendi ayakları üzerinde duran bir ekonominin yaratılamayacağı, kendi siyasal irademizi elimize almamızın mümkün olmayacağını biz de görüyoruz. Ancak halka rağmen hangi ülkede bir şey yapılabildi ki bizim ülkemizde de yapılsın. Bizim dediğimiz bu dönüşümlerin değişimleri kendi halkımız ile birlikte yapma arzumuzdur. Bu ekonomik protokole bu açıdan bakıyoruz. Bu protokolün bir çok olumlu yanı olduğunu zaten söylüyorduk.
Yine söylüyoruz ancak halkımızın da algılayabileceğiz bazı değişimlerin bazı revizelerin, bazı yeni yaklaşımların olabileceği düşüncemiz de vardır hükümetimiz güven oyu aldıktan sonra bütün samimiyetimiz ile bu düşüncelerimiz tabi ki muhatapları ile altında imzası olan Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile görüşmek arzusundayız. Bunu da kimse bir başka anlama yormamak durumundadır diye düşünüyorum. Çünkü her iki tarafta Kıbrıs Türk halkının yararına bir icraat ortaya koyma iddiasında olduğunu söylüyor. Amaç bu olduktan sonra anlaşmamak için de bir neden yoktur diye inanıyorum”
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, DP-UG ile kurulan koalisyonun ardından Türkiye ile bir sıkıntı yaşanmasının söz konusu olmadığını da belirtti.

“Hükümetin ömrü kısa olabilir…”

Bir uyumsuzluğun söz konusu olması ve halkın çıkarlarının gözetilmediği bir anlayış ile karşılaşılması durumunda CTP-BG ile DP-UG koalisyonunun ömrünün kısa olabileceğini de dile getiren Başbakan, “Ancak eğer bahsettiğim konularda hassasiyet gösterilirse daha da uzun olabilir. Dolayısı ile icraat görmeden bunu kestirmek mümkün değildir. Şunu da söylemek istiyorum, seçim öncesinde bizler sorunları daha kolay çözelim diye halkımızdan tam destek istemiştik. Tek başımıza hükümet olma adına bir talepte bulunmuştuk. Halkımız takdirini böyle gördü. DP ile kurmamış olsaydık UBP ile kuracaktık. UBP’nin de kendine göre sıkıntıları vardır. UBP’nin de icraatlarından halkımızın duyduğu rahatsızlıklar vardır. Mühim olan geleceğe dönük olarak bu uygulamaları yaparken dikkatli olmaktır ve halkın yarattığı kaynakları verimli kullanmaktır. Bekli bu süreçte UBP de pozitif bir katkı yaparsa geleceğe yönelik olarak CTP ile UBP arasındaki ilişkilerin de çok daha yumuşak bir ortam yaratılmış olur diye inanıyorum. Artık kavga dönemi geçmiştir. Geçmiş olması gerekir en azından. Toplumsal çıkarlar her partinin daha uyumlu olmasını, fikirleri saymak ve ifade etmek kaydı ile geliştirmek kaydı ile toplum yararına olan her konuda daha iyi bir uyum göstermelerinin toplum adına yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.
(brtk)

Bu haber toplam 1611 defa okunmuştur