1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Yüksek binalar
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Yüksek binalar

A+A-

 

Yüksek binalarda yangın tehlikesi varmış.
Elbette var ama sadece o mu?
Ülkemizde 1987 yılında kabul edilen ‘Kat Mülkiyeti Yasası’ olmasına rağmen bu yasa dikkate alınmadan veya işletilmeden apartmanda yaşamaya çalışıyoruz.
Apartman ortak yaşamına uyum sağlamayanların, ortak görevlerini yerine getirmeyenlerin uyarılması, görevlerinin hatırlatılması gibi bir uygulama yok.
Şimdi yüksek binalar geçmiş UBP hükümetinin kararı gereği Girne’de yükselmeye devam ediyor.
Mağusa ha keza…
Lefkoşa da aynı durumda.
Ancak Mağusa ve Lefkoşa için bazı bölgeleri hariç yüksek binanın şehirlerin bünyesine uyabileceğini söyleyebilirim.
Girne için aynı şeyi söyleyemem.
Beşparmaklar ve deniz arasında bir şerit gibi uzanan kuzey sahil şeridinde yükselen binalar her zaman için vücudu yeyip bitiren bir tümöre benzetilebilir.
Yeşili yok eden, olan yeşili saklayan, trafiği keşmekeşe döndüren, olması gereken altyapıdan noksan, insanı bunaltan, başına düşecekmiş gibi duran tuhaf yapılar…
Doğal olarak arazisine fazla kat yapıp fazla para elde etmek istemek, kiralayacaksa fazla kira toplamak, satacaksa satış karını yükseltmek insan yapısı gereği beklenendir. Ancak birinci şahıs dışında o yapıların yapılması için zemin hazırlayan, bu binalara izin veren, hiçbir altyapı ve yeterlilik yokken onaylayan makamlar da bu sorunun ortaya çıkmasında sorumludurlar.
3-4 katlı binalar dahi yapılırken oto park yeri ve yeşil alanı sorunu yaşanırken şimdi o binaların da 3-4 katı yükseklikler ve daha geniş zeminlerin daha da büyük oto park ve yeşil alan sorunları ortaya çıkıyor.
Başta da yazıldığı gibi yangın tehlikesi var, yüksek binada çıkabilecek bir yangına müdahale edebilecek itfaiye donanımımız yok. Binalarda herhangi bir yangında otomatik olarak faaliyete geçecek donanımının varlığı ise şüpheli…
Bir evin ve 3-4 katlı bir binanın hemen dibine konan devasa yapının yarattığı sıkıntı. Çöp sorunu, kanalizasyon sorunu…
***
Belediyeler, “onayı biz vermeyiz, şehircilik, Oda’lar onay veriyor” diyebilir. Ancak yoksa da yetkileri kendi beldesi içinde yer alacak bir bina için mutlaka ki yaptırımı vardır. İnşaat onayı alınmadığı için mühürlenen binalar olduğu gibi belde için sakıncalı binalar için de engel koyabilir.
Örneğin şimdi Girne Mete Adanır Caddesi’nde yükselen yüksek katlı bir bina var. Neredeyse anayola sıfır yapılıyor. Bulunduğu yerden ötürü de büyükçe bir park sorunu yaratacağı aşikar. İnşaatta böyle bir altyapı görülmüyor.
Belediye bu bina için onay vermiyor mu, inşaat izni istemiyor mu? İsteniyorsa ve inşaat izni verilmişse sorun yaratacak bir bina için izin nasıl verilir!
Ortaya çıkacak sorunlardan o binayı veya onun gibi binaları yapandan çok, yapılması için onay veren makamlar sorumludur.

Bu yazı toplam 1800 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar