1. YAZARLAR

  2. Tayfun Çağra

  3. Yüksek binalar -2-
Tayfun Çağra

Tayfun Çağra

Yüksek binalar -2-

A+A-

 

Geçtiğimiz gün yüksek binaları yazmıştım.
Lefkoşa ve Mağusa’da bazı bölgeler haricinde yüksek binanın olabileceğini ancak Girne’de herhangi bir yüksek binanın vücuttaki tümör gibi olduğunu belirtmiştim.
Yine Girne’deki bir binayı da örnek göstererek izin makamlarının yola çok yakın, park yeri olmayan 10 katlı bir binaya nasıl izin verildiğini sormuştum.
***
Dün Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın aradı. Konuya gösterdiği hassasiyet için önce teşekkür ederim.
Aygın’ın da bu konuda sıkıntıları olduğunu öğrendim, 10 katlı binalar konusunda düzenleme gerektiğini ancak yapılamadığını, kendisinin Girne’de en fazla 6 kat binanın olabileceğini düşündüğünü, yüksek binalar için mutlaka kurallar getirilmesi gerektiğini, yeşil alanın, oto parkın mutlaka istenmesi gerektiğini anlattı.
***
Bu konuda hassasiyet gösterdiğine inandım başkanın ve İçişleri Bakanlığı’nın da konuya hassasiyet gösterip Girne yokolmadan yeni düzenlemelere, kısıtlamalara, kurallara uygun binaların yapılabilmesini sağlaması gerektiğini söylemek isterim.
Yeni İçişleri Bakanımıza bu köşeden çağrı yapmak istiyorum;
Bu konu çok çok önemlidir ve mutlaka acil bir çalışma yapılması gereklidir. Sayın Bakan’ın çok geç olmadan (zararın neresinden dönülürse kardır) Girne’yi kurtarmak, Girne’nin ve insanının layık olduğu yaşanabilirlik seviyesini korumak ve yükseltmek için bir çalışma başlatması şart.
***
Öte yandan Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, en fazla 6 kat olabileceğini söylüyor binaların ama bence eskisi gibi 4’le sınırlandırılması daha uygun olur. Geçen gün de yazdığım gibi, 4’ten fazla katın Girne’nin doğasını, yeşilini yok edeceğini, Girne sakinlerini bunalıma sürükleyeceğini düşünüyorum.
Ve yangın tehlikesi… Yapılan binaların yangına karşı herhangi bir altyapıları yok, İtfaiyemizin de 10 kata veya daha aşağıdaki katlara ulaşabilecek merdiveni yok. Hatta binaların yangın merdivenleri bile yok.
Böylesi projelere nasıl onay verildiğini sorgulamak gerekir.
Yine yasal boşlukları kullanarak dip dibe yükselen devasa binaların hem Girne’nin hem de insanının eriyip gitmesine neden olacağı endişesini taşıyorum.
Başkan Aygın yürürlükteki yasalara göre belli bir metre karedeki insan yoğunluğu 1’ken, şimdi 2 olduğunu söylüyor. Yani örneğin 1 metre kareyi daha önce bir insan kullanmak durumundayken şimdi iki insan kullanmak durumunda. Bu oran manzaranın daha net görülebilmesine imkan veriyor.
***
Bu arada yine geçtiğimiz günkü yazıda Mete Adanır Caddesi’nde yapımı süren yüksek binanın yola çok yakın ve oto park alanının bulunmadığını yazmıştım. Başkan Aygın o konuda da bilgi verdi. Binanın sahibinin konuya hassasiyet gösterdiğini, binanın başladığı gibi değil, yoldan bir metre daha geriye çekildiğini, oto park konusunda ise arkadaki bir binanın satın alınıp yıkıldığını ve yerine oto park yapılacağını anlattı.
Demek ki duyarlı müteahhitlerimiz de varmış çünkü diğer yüksek binalar konusunda aynı hassasiyeti maalesef göremiyoruz.

Bu yazı toplam 1994 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar