1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Yurttaşın gerçek gündemi: "TÜRK LİRASI GİBİ ERİYORUZ"
Yurttaşın gerçek gündemi:    "TÜRK  LİRASI GİBİ  ERİYORUZ"

Yurttaşın gerçek gündemi: "TÜRK LİRASI GİBİ ERİYORUZ"

‘Geçim için altın bozduruyor, taksit için dövizle eriyoruz…’

A+A-

Türk Lirası’nın döviz karşısında olağanüstü değer kaybı, ekonomik kriz ve pahalılık, yurttaşları birikimlerini harcamaya yöneltti. Kuyumcular satış yapmak yerine altın bozdurmaya gidenlerin trajik hikayelerini anlatıyor. Dövizciler ise yerli halkın bürolara sadece borç taksitleri için uğradığını belirtiyor.

Fehime ALASYA

Türk Lirası’nın döviz karşısında olağan üstü değer kaybı, ekonomik kriz ve pahallılık, yurttaşı birikimlerini harcamaya yöneltti. Kuyumcular, satış yapmak yerine altın bozdurmaya gidenlerin trajik hikayeleriyle karşılaştığını ifade ederken, dövizciler de yerli halkın bürolara sadece borç taksitleri için uğradığını belirtiyor… Taksit borcu için girdiği dövizciden çıkan vatandaş ise, verdiğiyle aldığına bakıp iç çekiyor. Yurttaş da esnaf da ‘Türk Lirası’nın değer kaybı ile eriyoruz’ diyor.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların altın bozdurmaya yöneliminin pandemi sonrasında halen devam ettiğini anlatan kuyumcular, ‘bozduracak altın da kalmadı’ diyerek bu durumun hız kestiğini belirtti. “Evlilik yüzüğünü bozarak elektrik faturası ödeyen insanlar gördük” diyerek çeşitli trajedilerle karşılaştıklarını dile getiren kuyumcular, ‘çocuk küpesini bozdurup ilaç almaya giden vatandaşlarla’ karşılaştığını da belirtti…

Sadece düğün günlerine özel yaşanan satışların dahi kesildiğini belirten kuyumcular, piyasada büyük bir durgunluk yaşandığını, tek satış yapamadan kepenk indirdiği birçok gün olduğunu anlattı.

Artık düğünlerde gelin ve damada takılan altın setlerinin rafa kalktığı ifade edilirken, sadece en ucuz ürünlerin ‘hatıra’ maksadıyla ‘nene ve dedeler’ tarafından tercih edildiği belirtildi.

TL ile eriyoruz…

Dünya piyasasında Dolar bazında altın ücretlerinin ayni olduğuna vurgu yapan kuyumcular, buna karşın ülkede kullanılan Türk Lirası para birimi ile fiyatlara bir yıl içinde iki katı artış ile yansıdığını belirtti.

Döviz piyasasını etkileyen TL’nin değer kaybı, döviz bürolarına giren yerli halkın ayağını bir anda kesti.

Sadece yabancı uyruklu öğrencilerin döviz bozdurduğunu anlatan dövizciler, yerli halkın sadece taksit ödemesi gibi ihtiyaçlarını karşıladığını, birikim yapmanın ‘hayal’ olduğunu anlattı. 

Döviz bürosundan çıkan vatandaş Can Akyol ise “10 bin TL vereceğim ve karşılığında 500 Sterlin alacağım, paramızın hiçbir kıymeti kalmadı, zibil oldu” diyerek sitem etti.

3 bin 300 TL’den 6 bin 800 TL’ye…

Günümüzde gramı bin TL’den işlem gören altının, geçtiğimiz yıl aynı dönemde 600 TL olduğu ifade edilirken, Cumhuriyet altını ücretlerindeki değişim ise şöyle;

Çeyrek altın günümüzde 1,700 TL iken, geçtiğimiz yıl 850 TL idi, yarım altın ücretleri 3 bin 300 TL’ye tüketiciye ulaşırken, bu ürün geçtiğimiz yıl 1,600 TL’den işlem gördü.

Vatandaşın elini yakan tam altın ücretleri ise geçtiğimiz yıl 3,300 TL’ye reyonlarda yer alırken, neredeyse iki katı artarak 6,800 TL oldu.

Yeni doğum yapan bebek Maşallahlarının ise fiyatının da ikiye katlanarak bin TL’ye çıktığı kaydedildi.

 


 

Mustafa Altınbaş (Mustafa Altınbaş Kuyumculuk):

“Vatandaşta bozduracak altın da kalmadı”

Bir gram altının bin TL olduğunu dile getiren Altınbaş Kuyumcu Direktörü Mustafa Altınbaş, “Fiyat söylemeye çekinir olduk” diyor.

Altın alımlarının çok düştüğünü kaydeden Altınbaş, “Artık çok mecburi ihtiyacı olan altın alıyor. Bu mecburi ihtiyaç ise düğünlerden kaynaklanıyor. Onlar da küçük şeyler. İnsanlar artık bozdurmaya da gelmiyor. Vatandaşta altın da kalmadı.” yorumunu yaptı.

 Altın piyasasının, düğün sezonu olmasına rağmen çok durgun ve adeta ‘ölü’ geçtiğini kaydeden Altınbaş, “Oğluna bir tek çeyrek altın takacak olan aileler var. İnsanların alım gücü çok düştü” diyor…

 

Ali Bardak (Nazal Kuyumculuk):

“Evlilik yüzüğünü bozarak elektrik faturası ödeyen insanlar gördük”

Satışların önceki yıllara göre inanılmaz düştüğünü ifade eden Nazal Kuyumcu Direktörü Ali Bardak, “Dünya piyasasında Dolar bazında altın ücretleri aynidir ama bizdeki TL kullanımı ile fiyatlar iki katıdır” dedi.

Vatandaşın ‘kenarda köşede biriktirdiğini’ yeniden satmaya başlayacağını ifade eden Bardak, pandeminin hemen ardından yoğun bir şekilde yaşanan ‘altın bozdurma’ durumunun en aza indiğini anlatarak, yeniden artacağı öngörüsünde bulundu.

“Evlilik yüzüğünü bozarak elektrik faturası ödeyen insanlar gördük. Türk Parası kullandığımız sürece de bu sıkıntı çözülmez.” dedi.  

Türk Lirası’nın her geçen gün değer kaybetmesinin vatandaşı her alanda olumsuz etkilediğini belirten “Sıra nişan yüzüklerine geldi” şeklinde konuştu. 

 

Yakup Bağcı (Bağcı Kuyumculuk):

“Çocuk küpesini bozdurup ilaç almaya giden vatandaşlar var”

Dükkânının günlük giderlerinin bin TL olduğunu anlatan Bağcı, siftah yapamadıkları birçok gün olduğunu ifade etti. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların altın bozdurmaya yöneliminin pandemi sonrasında hala devam ettiğini anlatan Bağcı Kuyumculuk Direktörü Yakup Bağcı, çeşitli trajedilerle karşılaştıklarını dile getirdi. Bağcı, bu duruma şöyle bir örnek gösterdi: “Bozdura bozdura insanlarda altın kalmadı. Çocuk küpesini bozdurup ilaç almaya giden vatandaşlar var”

Piyasada büyük bir durgunluk yaşandığını kaydeden Bağcı, artık düğünlerde gelin ve damada takılan altın setlerinin rafa kalktığını, sadece en ucuz ürünlerin ‘hatıra’ maksadıyla ‘nine ve dedeler’ tarafından tercih edildiğini belirtti.

 

Denizatı Döviz Bürosu Direktörü Tayfun Tüccar:

“Yerli halkın döviz birikimi yapma gibi bir imkanı kalmadı”

Türk Lirası’ndaki değer kaybının devam edeceği öngörüsünde bulunan Denizatı Döviz Bürosu Direktörü Tayfun Tüccar, yerli halkın tasarruf yapma, döviz birikimi yapma gibi bir imkanının kalmadığını anlattı.

Tüccar, “Artık yerli halk birikimi için döviz almıyor, gelirleri düştü, tasarruf yapma lüksü kalmadı” dedi.

Tüccar, döviz bürolarında ağırlıklı olarak yabancı uyruklu öğrencilerin, günlük ihtiyacını karşılaması için döviz bozdurduğunu belirtti.

Ülkede kullanılan para birimi ile dünya piyasasındaki hareketliliğe yetişilemeyeceği görüşünü paylaşan Tüccar, “Bu hayat pahalılığı ve bu erimeden sadece yabancı para birimi kullanırsak etkilenmeyiz, aksi halde bu böyle sürecek…” dedi.

 

Hüseyin Galipoğluları Döviz Bürosu Ltd. Direktörü Arman Lord:

“Yerli halkın alım gücü hiç yok, birikim yapmak artık hayal oldu”

“Kapımızı sadece yabancı öğrenciler, günlük harcaması için açılıyor” diyen Hüseyin Galipoğluları Döviz Bürosu Ltd. Direktörü Arman Lord, yerli halkın pandemiden sonra döviz alım gücünün kalmadığını ifade etti.

Lord, “Yerli halkın alım gücü hiç yok, birikim yapmak artık hayal oldu” dedi.

 


Vatandaş Can Akyol:

“10 bin TL vereceğim ve karşılığında 500 Sterlin alacağım, paramız zibil oldu”

Türk Lirası’nın döviz karşısında erimesi nedeniyle artık geçinemediğini, hiçbir şekilde yatırım yapamadığını anlatan Can Akyol, İngiltere’ye göç etmek için dilekçede bulunduğunu kaydetti.

Akyol, “20 yıllık askerim, istifa ettim, döviz yüzünden her şeyi geride bırakıp eşimin ülkesine taşınma kararı aldım” dedi.

Döviz bürosunda yapacağı işlemi söyleyen Akyol, “10 bin TL vereceğim ve karşılığında 500 Sterlin alacağım, paramızın hiçbir kıymeti kalmadı, zibil oldu” diyerek sitem etti.

Akyol, “Ülkenin doğal güzelliklerinin kıymetini bilmiyoruz. Yazın artık karpuz hellim bile yiyemeyeceğiz, o zaman ne anlamı kalır bu adanın…” şeklinde konuştu.

yd-destek-gorseli-2-714.jpg

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur