'YÜZLEŞME… YUNANİSTAN, TÜRKİYE, KIBRIS'
Cumhuriyetçi Türk Partisi bünyesinde Barış Çalışmaları Merkezi "Barışı Hayal Et" başlığı altındaki barış konferansları dizisinin ilki yarın Mağusa’da
Cumhuriyetçi Türk Partisi bünyesinde kurulan Barış Çalışmaları Merkezi’nin “barışı hayal Et” başlığı altında düzenlenecek olan 5 ayrı konferansın ilki yarın (22 Kasım Salı) saat 19.00’da Mağusa Belediye Salonu’nda yer alacak
“Yüzleşme… Yunanistan, Türkiye, Kıbrıs” konulu konferans Umut Bozkurt’un oturum başkanlığında “Rena Choplarou, Nazım Beratlı, Orhan Miroğlu ve Cengiz Aktar”ın katılımıyla yapılacak.
KATILIMCILARIN ÖZGEÇMİŞLERİ
CENGİZ AKTAR
1955 yılında İstanbul’da doğan Aktar ilk, orta ve lise öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde, yüksek öğrenimini Sorbonne Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamlamıştır. İktisadî Epistemoloji üzerine doktorasını 1982 yılında savunmuştur.
Profesyonel hayatının büyük bölümünü Birleşmiş Milletler’in farklı kuruluşlarında geçiren Cengiz Aktar Avrupa Birliği konuları uzmanıdır. Aktar, BM görevleri esnasında AB’nin Adalet ve İçişleri Politikası ile yakın işbirliği halinde çalışmış ve özellikle Orta Avrupa’nın aday ülkelerine yönelik kapasite inşası programlarını yönetmiştir. Ayrıca BM görevleri sırasında bulunduğu ülkelerin üniversitelerinde dış politika, uluslararası kuruluşlar ve AB konularında seminerler vermiştir. 1999 yılından bu yana AB’nin farklı politikaları üzerine Türkiye’de ders vermektedir. Hâlen Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölümü başkanıdır. Vatan ve Today’s Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı, Açık Radyo’da haftalık yorum yapmaktadır.
Çevreci sivil toplum örgütü Buğday, Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği KAGİDER, Fransız sosyal bilimler dergisi MAUSS, Hrant Dink Vakfı ve Alaaddin Projesi danışmanıdır.
Fransa ve Türkiye’de dokuz kitap ve pek çok bilimsel makale yayınlamıştır. En son İletişim Yayınları’ndan ‘Ekümenik Patrikhane’ derlemesi çıkmıştır.
ORHAN MİROĞLU
1952 yılında, Mardin-Midyat’a bağlı Keferhavar-Gelinkaya köyünde doğdu. Batman ve Diyarbakır’da yaşadı.
1970 sonrası gençlik hareketlerinde aktif rol aldı. DHKD-Devrimci Halk Kültür Derneği’nin Diyarbakır’da başkanlığını yaptı. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü 1979’da bitirdi. Aydın ve Diyarbakır illerinde, toplam bir yıl kadar öğretmenlik yaptı. 12 Eylül askeri darbesinden sonra tutuklandı. Diyarbakır Sıkıyönetim Askeri mahkemesince, 15 yıl cezaya çarptırıldı. 1988 yılına kadar Diyarbakır Cezaevin’de tutuklu kaldı. Buradan tahliye olduktan sonra önce Midyat’ta sonra da Diyarbakır’da yaşadı.
20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır’da yazar Musa Anter’in öldürüldüğü suikastten, yaralı olarak kurtuldu. Bu olaydan iki gün sonra, tedavi olmak amacıyla Ankara’ya yerleşti.
Af Örgütü Üyesi olan Miroğlu, aynı zamanda, Türkiye Barış Meclisinin çağrıcıları arasında yer aldı. Ve
2000 yılından bu yana çeşitli gazetelerde makaleleri yayınlanan Miroğlu, 2007 yılının sonlarında aktif siyasi yaşamı bıraktı.
O tarihten bu yana Taraf gazetesinde ‘Yüzleşme’ adını verdiği köşesinde, köşe yazarlığı yapıyor.
2004 yılında Miroğlu’nun ilk kitabı Dıjwar yayınlandı. Diyarbakır cezaevini ve faili meçhul cinayetleri anlattığı bu anı-romandan sonra sırasıyla yayınlanan kitapları ise Çapraz Ateşte İki Halk:Kürtler ve Türkler, Hevsel Bahçesinde Bir Dut Ağacı, Barışa Dair Bir Hikayemiz Olsun, Her Şey Bitti Ana’ya Söyleyin, Affet Bizi Marin, Ölümden Kalıma.
RENA CHOPLAROU
1996 yılından beridir; araştırmacı, eğitimci, ve yazar olarak; Londra, Atina ve Kıbrıs’ta bulunan birçok özel ve devlet üniversitesinde görev yapmıştır. Tarih eğitimi ve öğretimi, ulusal kimliklerin gelişimi, kimlik ve vatandaşlık, Cinsiyete dayalı etnik ve eğitim politikalarının reforma dayalı eğitim sistemleriyle ilişkileri başlıca ilgi alanlarıdır. Bu konularla ilgili bu güne kadar sayısız konferans, workshop, film festivali ve benzeri birçok organizasyonda görev almış veya organize etmiştir. Politis Gazetesi yazarlarından da olan Choplarou, Tarihsel Diyalog ve Araştırma Derneği ile OPEK yönetim kurulu üyesidir.
DR NAZIM BERATLI
1952 yılında Lefke’de doğdu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul’da İhtisas yaparak Kadın Doğum Uzmanı oldu.
KÖGEF yöneticiliği, Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanlığı, Güzelyurt Hekimler Dayanışma Derneği Başkanlığı yaptı. Bunların yanında, DAÜ KAM Danışma Konseyi, Kıbrıs Türk Kültür Kurultayı, Akdeniz Tarihçiler Birliği ve Kıbrıs - Alman Formu üyesi olup, şu anda Lefke Avrupa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısıdır. Yayınlanmış sekiz kitabı ve pek çok gazetede makaleleri vardır.